IZVJEŠĆE/FOTO: Ludo zaljubljena Šalata svjedočila trosatnom mjuziklu Nene Belana & Fiumensa
10. lipnja 2018.
Nikola Knežević (2621 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Ludo zaljubljena Šalata svjedočila trosatnom mjuziklu Nene Belana & Fiumensa

Pravi maraton a la Balašević odvijao se u subotu navečer na Šalati pod zvjezdanim i što je još važnije vedrim nebom, gdje je Neno Belan okupio svoje Fiumense u proširenom sastavu te nekoliko dragih gostiju s kojima je u tri sata prošao kroz karijeru dugu nekoliko desetljeća, od Đavola do danas.

Od Đavola do danas, odnosno od mediteranskog twista i rock and rola do vrhunskog pop/rocka, od Fešte, preko Radio nostalgije do Flash Royala kako je nazvao dijelove svojeg koncerta, Neno Belan, jedan od najvažnijih hrvatskih tekstopisaca i glazbenika okupio je svoje Fiumense, Olju Dešića, Vedrana Križana i Lea Rumoru uz jedan bonus, puhačku sekciju u kojoj su bili neki od najkvalitetnijih hrvatskih puhača poput Jakše Jordesa, Igora Pavlice ili mladog Roka Vuškovića, a tu su bili i gitarist Ivan Pešut, Ante Prgin Surka na perkusijama i sve popularnija a capella grupa Akvarel iz Osijeka. Kao gosti večeri na pozornici su se u tri navrata pridružili slavonski rockeri Opća opasnost, koji su odsvirali “Uzalud sunce sja” i “Pobjeg’o sam”, Gibonni koji je Belanom zapjevao “Ponoćna zvona” i “Nisi više moja bol”, dok je posebno emotivan trenutak bio kada se Neni pridružila njegova kćer Nikolina kojoj je ovo bio prvi veliki nastup i na kojem je otpjevala s ocem naslovnu pjesmu filma “Lion King” – “Can You Feel The Love Tonight”. Naime, Belan je nedavno počeo raditi na novom mjuziklu “Kralj lavova”, adaptaciji popularnog animiranog filma koji je imao fenomenalan soundtrack koji je uključivao i spomenutu pjesmu koju u originalu izvodi Elton John.

Kako je riječ o glazbenicima koji su i vokalno i instrumentalo doveli svoju interpretaciju do perfekcije, zaista je bilo teško očekivati da će nešto poći po krivu ove prekrasne večeri koja je trajala više od 3 sata. Sve im je išlo za rukom, ako zanemarimo dvije mikrofonije koje su se dogodile u određenim trenucima, te pucanje kabla prilikom nastupa Opće opasnosti. Prvi dio koncerta je bio rockerski i plesni, a u kojem je prošao kroz razdoblja “Ka Vanne”, “Rock galame”, “Beata na moru”, “Nedira nad morem plavim” i “Lude zaljubljenosti”. Nakon kratkog breaka u sklopu kojeg je nastupila Opća opasnost, drugi dio koncerta je bio za one zaljubljene, romantične, emotivne i nježne. Pomislio sam da će to publici smetati i biti dosadno, ali bilo je suprotno. Svi su se njihali i raspjevali na nekim od najljepših balada općenito na hrvatskoj glazbenoj sceni, poput “Dolazi ljubav”, “Dugo toplo ljeto”, “Ostani uz mene”, “Ulicama grada”, “Zvijezda mog sna”. Treći dio koncerta je bio sastavljen također od velikih hitova kao što su “Divojka s juga”, “Rijeka snova”, “Zar više nema nas” gdje je Massimovu dionicu odradio Leo Rumora, te “Dotakni me usnama”.

Drugi break je bio rezerviran za Gibonnija, a čim je sišao s pozornice Neno i ekipa su krenuli izvoditi vjerojatno najveći hit njegove karijere, “Sunčan dan”, pjesmu koju znaju i oni koji vole njegovu glazbu i oni koji je ne vole, a vjerojatno su neki samo zbog nje i došli na ovaj koncert. Opće ludilo je nastalo, a pjesma je, kao što njezine riječi govore, doista donijela vedro nebo iznad Zagreba. Taj četvrti dio koncerta je bio baš plesni jer su još uslijedile “Ivona”, “Ella E” i  “Stojin na kantunu” da bi se potom svi zahvalili publici na fenomenalnom koncertu i na poziv rulje se vratili na bis. S obzirom da je prošlo već 3 sata bis je odrađen u nešto kraćem izdanju od planiranog, a sastojao se od pjesama “Điri, điri” i “Ja volim je”.

Iznimno cijenim Nenu Belana koji je zaslužan za mnogobrojne hitove i neke od najljepših pjesama ikad napisanih. Mislim da bi trebao još jedan trosatni  koncert kako bi ih sve mogao izvesti, a možda mu ni to ne bi bilo dovoljno. Besprijekoran nastup, Šalata skoro pa rasprodana, publika odlično raspoložena i ludo zaljubljena u cijelu ekipu na pozornici, kiše ni u tragovima, kud ćeš bolje od toga. Treba pohvaliti i organizatore, Mars koncerte i Dallas Records koji su se u vrlo kratkom vremenu odvažili na dvije velike “šalatske” predstave, Psihomodo pop i ovu, te napravili, da se izrazim nogometnim rječnikom, potez večeri i još jednom dokazali kao vrlo ozbiljan organizator koncerata.

Bio je ovo jedan pravi mjuzikl kakav se ne viđa često i na kraju mogu samo reći – hvala maestro, kapa dolje cijelom orkestru. Parafrazirat ću velikog Balaševića – nadam se da ćemo se ponovno sresti u nekom drugom gradu, na nekoj drugoj predstavi, u nekom drugom mjuziklu.

Set lista:
Neka zvona zvone (instrumental)
Zvuci ulice
Lucija
Ka Vanna
Beat na moru
Nedir nad morem plavim
Ludo zaljubljen
Uzalud sunce sja (Opća opasnost)
Pobjeg’o sam (Opća opasnost)
Dani ljubavi
Dolazi ljubav
Ulicama grada
Zvijezda moga sna
Bambina
Dugo toplo ljeto
Ostani uz mene
Can’t You Feel The Love Tonight feat. Nikolina Belan
Vino noći
Pričaj mi o ljubavi
Srce od leda
Divojka s juga
Galeb
Rijeka snova
Zar više nema nas feat. Leo Rumora
Dotakni me usnama
Ponoćna zvona feat. Gibonni
Nisi više moja bol (Gibonni)
Sunčan dan
Ivona
Ella E
Stojim na kantunu

Bis
Ja volim je

Foto: Nikola Knežević