RECENZIJA: “Ocean’s 8” – opasne su kao droga, a slatke k’o divlji med!
14. lipnja 2018.
Nikola Knežević (2826 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: “Ocean’s 8” – opasne su kao droga, a slatke k’o divlji med!

“Oceanovih 11”, “Oceanovih 12” i “Oceanovih 13” dobili su spin-off film gdje djevojke/žene preuzimaju inicijativu. Prokleto su lijepe i graciozne, ali i prokleto opasne!

Ni sâm ne bih mogao odabrati bolju žensku ekipu od ove koja je vodila film “Oceanovih 8” (“Ocean’s 8”), a koji je upravo stigao u sva Cinestar kina u Hrvatskoj. Sandra Bullock, koja glumi sestru nedavno preminulog Dannyja Oceana (George Clooney u trilogiji), Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kailing, Sarah Paulson, Awkwafina i Rihanna čine osmicu. Znamo da je osmica najpopularnija igra biljara, a ova osmica izvodi najopasniju igru, za koju se neće samo čuti, nego koja će toliko briljantno biti izvedena da su svi krivi i nitko nije kriv. Uostalom tako je bilo i u trilogiji, a spin-off je ipak malo udaljen kvalitetom i inteligencijom lopova od onih faca koje smo svi uživali gledati. Da ne bi nešto pomislili, ovaj film također ima zaplete koje ne biste očekivali, iznenađenja i za gledatelja i za ekipu lopova, a jedno je jasno – cilj će biti dostignut koju god on cijenu imao.

Film ima nekih grešaka u koracima koje su toliko uočljive i koje mi se nisu baš svidjele, poput detalja s početka filma kada Debbie Ocean (Bullock) sjedi u zatvoru za stolom s rukama u lisicama i treba nakon 5 godina dobiti pomilovanje. Bila je prelijepa i našminkana (?). U zatvoru? Nemoguće! Debbie je u parfumeriji uzela nekoliko parfema i šminku da bi na blagajni rekla kako vraća proizvode jer nije zadovoljna njima. Blagajnica odbija povratak jer nema račun i karticu s kojom je sve to “kupila”, a potom Debbie glumi nezadovoljstvo, stavlja sve stvari u vrećicu i odlazi iz trgovine. Bez da se alarm čuo. Čudno, zar ne? Detalj koji mi se nije svidio oko same priče je da su Debbie na početku prikazali kao džeparoša koja će sve učiniti kako bi dobila neke luksuzne sitnice. To face iz trilogije nikada ne bi napravile, pogotovo ne član obitelji Ocean, oni su bili preotmjeni da bi se bavili sitnišom i to na ovakav način. Ali u redu, možda i nisu htjeli biti u okviru starih filmova. No i to se promijenilo kako se približavala glavna priča ili glavni ulov u filmu. Ovoga puta su u pitanju dijamanti, da ne kažem koje poznate tvrtke koja proizvodi nakite. Inače je cijeli film pun sponzora, natpisa, manekenki, svjetskih zvijezda (da, Kardashianke su isto viđene), sve svjetluca od luksuza i jasno je kako su svi oni otplatili veliki budžet filma koji se popeo na 70 milijuna, dok je u američkom box officeu zaradio već 64,7 milijuna dolara. Preotmjeno za Oceanove i film je više usporediv s “Vrag nosi Pradu” (slučajno ili ne i ovdje glumi Anne Hathaway).

Bilo da su u pitanju džeparoši ili velike ribe, lopovi su opasni, a prije nego što ti uzmu ono najvrijednije osvoje te. Zaraze te, osmijehom, ljubaznošću, ljepotom, gracioznošću i onda zadaju udarac koji najmanje očekuješ i u trenutku kada se najbolje osjećaš. Zato i Debbie u jednom trenutku kaže kako ne želi u ekipi muškarce jer se u njih prve sumnja, dok žene imaju savršeni alibi – lijepe su i tko bi pomislio da bi bile lopovi.

Bullock se dobro snašla u ulozi šefice i nije joj to prvi put (“The Proposal”), ima taj kiseli osmijeh i tu ozbiljnost koji su potrebni za taj zadatak, a ljepota je neupitna. Da ne govorim o Kate Blanchet, jednoj od najljepših glumica u Hollywoodu koja još ovdje glumi pravog frajera, ako se tako mogu izraziti. Vozi motor, oblači kožne hlače, vodi birc, živi opasno. A Rihanna? Hakerica! O moj Bože. Sve što je svaki muškarac ikada želio. Osobu koja može otključati sva vrata i riješiti sve enigme tvojeg srca. Sarah Paulon mi je uvijek bila privlačna i ovdje također blista, kao i ostale glumice. Ipak, nisu mogle izdržati bez jednog muškarca koji se pojavljuje na kraju ekipe kao pomoćna ruka. Ne, nije George Clooney, prestanite vrištati. Neke su svoje uloge odglumile dobro, neke su bile ispod zadatka, sve u svemu zadovoljavajuće. A i ovdje gluma nije u fokusu.

Tvorac trilogije, Steven Soderbergh je ovoga puta bio producent, dok je redateljsku palicu preuzeo Gary Ross (“Igre gladi”, “Pobunjenik iz okruga Jones”, “Pleasantville”, “Lassie”, “Veliki”) u čijim sam filmovima uživao i kao klinac i kao odrastao gledatelj. Soundtrack filma mi se jako svidio, senzualan, otmjen, ženstven, baš onako kako i cijeli film diše. Sve se lijepo uklopilo. Ipak, ne mogu reći da me se film previše dojmio, scenarij je tipičan, ima određenih dijelova koji podsjećaju na trilogiju, ali ipak je ovo daleko od “originala” kojeg sam gledao mnogo puta. Mislim da ovaj film ne trebam drugi put gledati, osim ako ne naletim na TV-u na njega, a da nemam boljeg izbora. Onda ću pogledati i uživati u ljepoti “Oceanovih 8”. Znate na što mislim?! Neće vas film previše uzbuditi, nije ništa neviđeno, osim možda tih dijamanata vrijednih puno više od novca koji je utrošen u snimanje cijelog ovog projekta. Išlo se na sigurno, puno girly stvari, puno detalja koji prodaju ulaznice, sve je dragocjeno, raskošno i blistavo, što bi rekli Kojoti. To će uvijek imati prođu!

Foto: Movie Screenshot

Ocjena
3 out of 5

3

Dobro
3 out of 5