Jedan od najpopularnijih bendova Jugoslavije, Prva ljubav, nakon 36 godina ponovno na nosaču zvuka
15. lipnja 2018.
Music Box (10879 Članci)
Podijeli

Jedan od najpopularnijih bendova Jugoslavije, Prva ljubav, nakon 36 godina ponovno na nosaču zvuka

Prvi jugoslavenski odnosno hrvatski tinejdžerski bend, Prva ljubav, postojao je samo četiri godine, ali je ostavio neizbrisiv trag na regionalnoj glazbenoj sceni.

Njihov osnivač, tekstopisac i skladatelj bio je Josip Ivanković (Zlatni dukati), dok su originalnu postavu činili Mate Matišić, Tomislav Šojat (Azra, Aerodrom), Mario Lekić i Galib Čaušević, mladi dečki koji su tada pohađali srednju školu i usput postali prave tinejdžerske glazbene zvijezde. Već u prvoj godini djelovanja (1978.) postigli su izniman uspjeh singlicom “Dosta mi je mode/Hej mala cakana” da bi potom objavili još nekoliko singlova kojima su postali jedan od najpopularnijih sastava u cijeloj državi.

Odrastanje, prvi poljubac, prvi ples, zaljubljivanje, tinejdžerski život, sve su to bile teme njihovih pjesama koje je publika objeručke prihvatila. Samo godinu dana nakon osnutka, Jugoton objavljuje njihov prvi album “Prva ljubav” koji je stekao veliku popularnost pa su odlučili krenuti i na veliku turneju koja se sastojala od 40-ak koncerata te im je predgrupa bio sastav Drugi način. Popularnost je rasla, a dečki su bili sve iskusniji te u međuvremenu objavljuju drugi album “Naši vršnjaci” (1980.), također za Jugoton, da bi sve kulminiralo nastupom na koncertu Bijelog dugmeta na stadionu JNA u Beogradu ispred 100 tisuća posjetitelja, te nastupom prije Iron Maidena na beogradskom hipodromu 1981. godine.

Spletom tih okolnosti lansirani su u glazbena nebesa zbog čega stižu i nastupi izvan domovine. Nakon svih tih uspjeha dolazi i do promjene u sastavu benda pa im se pridružuje tada nepoznataSanja Doležal kojoj je to bio i premijerni izlazak na pozornice. S njom objavljuju dva albuma (“Privatno”, 1981. i “Kad ostanemo sami”, 1982. za Jugoton) i približavaju se pop zvuku, a tada se kao skladatelj pridružuje i Rajko Dujmić.

Nakon raspada sastava 1982. godine nije objavljen niti jedan nosač zvuka s glazbom Prve ljubavi, sve do sada kada Croatia Records s ponosom predstavlja “The Best Of Collection” s 22 pjesme, uključujući i dvije verzije prve himne NK Dinamo – “Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad”, originalnu i verziju s članovima SKUD-a “Ivan Goran Kovačić”. Osim spomenutog prvog hita benda, “Hej mala cakana”, na izdanju se nalaze i pjesme poput “Suzana”, “Kad ostanemo sami”, “Naši vršnjaci”, “Ma nema veze”, “Romantična djevojka”, “Nisam kriv” i “Mene nitko voli”.

Ovo je samo dio nastojanja najveće hrvatske diskografske kuće, Croatia Records, da posegne u bogatu arhivu za pomalo zaboravljenim glazbenim imenima i njihovim bogatim stvaralaštvima te ih remasterirane objavi na prigodnim kompilacijskim izdanjima. Ne samo da se time čuva trajna uspomena na glazbene velikane, nego ih se približava nekim novim generacijama i time potiče na glazbeno stvaralaštvo.

Kompilacija „The Best Of Collection“ grupe Prva ljubav dostupna je po cijeni od 49 kuna u svim CD shopovima u Hrvatskoj.