IZVJEŠĆE: Čarobna Chui večer na krovu Novog Zagreba
17. lipnja 2018.
Ana-Marija Topolčić (4 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Čarobna Chui večer na krovu Novog Zagreba

Iako je temperaturno ljeto već odavno stiglo u Zagreb, na krovu Muzeja suvremene umjetnosti ove subote moglo se vidjeti kako Zagreb itekako ima što ponuditi, te kako publika cijeni kvalitetnu kulturnu ponudu.

U sklopu pete sezone Ljeta u MSU-u, nakon Boe i Kojota prošlih subota, na čarobnoj pozornici zasvirao je Chui – mladi hrvatski kvartet čiji glazbeni izričaj karakterizira spoj suvremene klupske plesne glazbe s jazzom, elektronikom i rock’n’rollom. Posljednjih nekoliko godina bez problema pune zagrebačke klubove, a nakon spektakularnog koncerta u Lisinskom, ovim nastupom u subotu, 17. lipnja pokazali su kako vladaju i ovakvim, nazovimo ga zahtjevnim koncertnim prostorom. Iako je Hrvatska u isto vrijeme igrala prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu, a organizatori se pobrinuli da najvjerniji navijači rezultat mogu pratiti na televizoru, već na prve taktove nove pjesme radnim nazivom “Led sladoled”, publika se krenula gibati uz neke druge, gotovo svemirske vibracije. Svima poznata “Terminator theme” u njihovom stilu albuma “Third Sun From The Stone” dobro je zakotrljala stvar i tulum je poprimio potpuno novu dimenziju.

Glupo je pisati kako su Chui relativno novi bend, iako ih je šira javnost tek nedavno dobro upoznala, jer se na njihovim koncertima doslovno već godinama susreću isti ljudi, uz nova lica koja osobno žele iskusiti ono o čemu svi pričaju – glazbenu magiju u punom smislu te riječi. Preko “Puncha” kojeg inače fantastično izvode s Jazz orkestrom HRT-a, “Kalelarge” i “Chui’s Waltza”, pjesma “Iz kapetanovog dnevnika” je novi-stari oblik suradnje s dobro im poznatom ekipom Mangroove. Njihova sviračka kvaliteta uveliko je ispred ostale konkurencije na sceni, njihova skromnost i specifičan stil uz čaroban glas pjevačice Mangroovea Željke Veverec ono su što bi sportskim žargonom mogli nazvati dobitan listić. “Will I Ever See You Again” i “Furiosa” – nova stvar na meniju ovih majstora, priveli su kraju ono što bez pretjerivanja možemo nazvati iznimnim glazbenim iskustvom, te ih bez problema poželjeti opet, jer ako nekom Jazz orkestar HRT-a, tripoidno audio-vizualno putovanje s Borisom Štokom, suradnja s Josipom Lisac i tri albuma iza njih, nije bilo dovoljno da upozna ovu ekipu, onda je to svakako bio ovaj koncert. Jer kako je meni prije par godina i jednog od koncerata Chuija u Vintage Industrial baru, u neformalnom razgovoru rekla Željka Veverec – “moraš doći na Chui, osim što su sjajni i definitivno će ti se svidjeti, na njihovim koncertima se skupljaju stvarno jako zgodni mladi dečki, tako tvojih godina, znam i meni je čudno, ali ima ih milijun“, nemam što drugo osim zaključiti kako mladi ljudi doista dolaze na njihove koncerte, a to je ono što će, među ostalim, zacementirati ovo glazbeno ime dovoljno čvrsto u glazbenoj enciklopediji, te da je njihova sjajna budućnost već sada gotovo neupitna.

Ljeto u MSU nastavlja se 30.6. nikad jačim, zrelijim i raspoloženijim Hladnim pivom, eksplozivnim beogradskim post-punk trio Repetitorom 7.7., dok sezonu 2018. zatvaraju 14.7. zagrebački Mayalesi koji ove godine slave 25. obljetnicu karijere te imaju album kojim su pobrali odlične kritike kao i Porina za najbolji rock album godine. Cijena ulaznice za svaki pojedinačni koncert je i dalje 85 kn za svih pet programa (glazba, film, izložbe, performansi i premijerno – književna čitanja).

Foto: Anastazija Vržina (arhiva)