IZVJEŠĆE/FOTO: Završen još jedan Exposure u Velikoj Gorici uz drugi krug kantautora i Nolu
17. lipnja 2018.
Nikola Knežević (2565 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Završen još jedan Exposure u Velikoj Gorici uz drugi krug kantautora i Nolu

Exposure Music Festival koji svake godine u Velikoj Gorici okuplja broja domaća i strana imena kantautorske, odnosno singer/songwriter scene, završio je sa svojim čestim izdanjem, odnosno drugim na novoj lokaciji, ranču Kurilovec.

Za razliku od prošle godine kada je trajao četiri dana, ove godine festival je imao dvodnevni program, ali zato dupkom ispunjen. Tako je drugi dan počeo već dopodne raznim radionicama i filmskim projekcijama, da bi se nastavio u poslijepodnevnim satima koncertima među kojima izdvajamo one Lilly Drumeve, vrhunske bugarske kantautorice i Krasimira Purvanova, također iz Bugarske, koji je s njom pokrenuo novi glazbeni projekta. Lilly, pak, pjevala nam je na nekoliko jezika, bugarskom, hrvatskom, ruskom, španjolskom i francuskom i u svakome zvuči sanjivo i melankolično. A ako dodamo da je bila prehlađena i nije kasnije mogla nastupiti na glavnom programu, onda je uspjeh još veći. Na istoj pozornici, u novoizgrađenom prostoru ranča, nastupio je i Stuart Neville, škotski kantautor koji je već četiri godine u Velikoj Gorici što samo po sebi govori o ugledu ovog festivala izvan Hrvatske. A o ugledu u Hrvatskoj? To je posebna priča za jednu zasebnu temu. Stuart je u jednom trenutku sišao s pozornice na livadu, okupio oko sebe publiku i divnom svirkom oduševio posjetitelje.

Program se polako preselio na 8 pozornica poredanih u krug na kojem je nastupilo 8 kantautora, Mateja Škelja, Dominik Kukić i Coolio Jack iz Hrvatske, Dan Zelisko iz Španjolske, Sabina Vostner iz Slovenije, Doug Andrews iz Amerike, Graeme Mark iz Irske i Bojan Aleksić Chavez iz Srbije koji je uskočio umjesto Lilly. Nakon pet krugova, kako to nalaže tradicija, na kraju su svi odsvirali zajedno jednu pjesmu, a ovoga puta su se dogovorili da to bude “Knockin’ On Heaven’s Door”. Oba dana program je bio dosta jak, prvu večer je bilo nekih nesigurnih kantautora, stoga bih drugu večer proglasio glazbeno uspješnijom, ali i posjećenijom.

Program se ponovno vratio na staru poziciju gdje je sve posjetitelje čekao koncert grupe Nola koji su u jednosatnom nastupu raširili miris ljubavi među publikom te savršeno završili koncertni dio festivala. Exposure Music Festival je završio after partyjem Music Boxa uz rock, rockabilly, hard rock, pop i electro pop zvukove od 50-ih do 90-ih godina.

Ulaz je svih dana bio besplatan, tako da je festival bio još pristupačniji široj publici, ali publike je nažalost izostalo, barem kada govorimo o nekim brojkama. Druga večer je bila uspješnija od prve po posjeti, ali čudan je grad Velika Gorica gdje na velikogoričkom festivalu bude najmanje Velikogoričana. A i potpora od strane gradskih otaca i institucija je na minimumu, dok se za neke beznačajne projekte izdvaja puno veća lova. Tipično hrvatski!

Izuzev svega ovoga navedenog bila je izuzetna čast biti dio još jednog Exposure Music Festivala i zahvala organizatorima, pogotovo Vedranu Ivoreku, koji je u Music Boxu prepoznao potencijal i dao nam drugu godinu zaredom ulogu glavnog medijskog pokrovitelja. Dogodine!

Foto: Nikola Knežević