Festival Poezika nakon Novog Sada dolazi i u Kotor!
18. lipnja 2018.
Music Box (9152 Članci)
Podijeli

Festival Poezika nakon Novog Sada dolazi i u Kotor!

Zahvaljujući suradnji Kulturnog centra Novog Sada i Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora, deveto izdanje festivala Poezika odvit će se u Kotoru na Pjaci od Kina 22. i 23. lipnja i na njemu će publici Kotora biti predstavljeni trenutno najaktualniji i najintrigantniji kantautori i pjesnici iz regije – Sara Renar, Kralj Čačka, Dimitrije Dimitrijević i Marko Tomaš.

Festival će otvoriti kantautorica Fea iz Novog Sada koja je dobila specijalnu nagradu na regionalnom natječaju festivala Poezika 2018 i nastup u Kotoru. Publika Kotora moći će pogledati film “Zašto je Dragan napravio orkestar” mladog redatelja Nikole Spasića koji je svoju svjetsku premijeru imao na 11. međunarodnom festivalu “Miradas dok” održanom na Tenerifama i zapažen je na brojnim drugim festivalima u regiji i šire.

Festival Poezika tijekom šest godina i devet izdanja promovira autentične autore iz regije kojima su podjednako važni i muzika i stihovi. Festival promovira interkulturalni dijalog i ukazuje koliko suradnja putem umjetnosti otvara vrata boljoj suradnji u svim sferama. Festival je tijekom godina ostvario uspješnu saradnju s festivalima i institucijama u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji i Nemačkoj.

Na devetom izdanju Poezike u Kotoru 22. i 23. lipnja piblici će se predstaviti Sara Renar, kantautorska zvijezda koja je do sada objavila tri studijska albuma “Djeca”, “Jesen” i “Tišina”, kao i konceptualno i uživo odsvirano studijsko ostvarenje “Gdje povlačiš crtu?”. Osvojila je prestižnu nagradu Porin 2015. za EP “Jesen”. Njen treći studijski album pod imenom “Tišina” je proglašen izdanjem godine u brojnim medijima i nominiran za nagradu Impala. Sara je postala ljubimica publike, ali je i jako cijenjena u krugu kolega koji je često pozivaju kao posebnu gošću na svojim koncertima, poput Darka Rundeka i Zorana Predina.

Nenad Marić ili Kralj Čačka je slikar, pjesnik i kantautor rođen u Čačku i koji već nekoliko desetljeća živi i radi u Beogradu. Na FLU diplomirao je 2004. godine, a kao slikar najčešće se izražava kroz akvarel. Kao pjesnik objavio je zbirku pjesama “Na margini” (Lom), a kao glazbenik prvi album (“Zemlja snova”) je sa svojim bendom javnosti predstavio krajem 2016. godine (Pop Depresija), samo par tjedana poslije pjesničkog izdavačkog debija. Dobitnik je nagrade “Strune od sveta” za 2017, koja se dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rock i blues muzici. Kralj Čačka već godinama pomiče granice glazbenog izraza na ovim prostorima, slovi za jednu od najvećih underground atrakcija u Beogradu, a o njemu se govori s dubokim poštovanjem i na regionalnoj glazbenoj sceni.

Marko Tomaš je rođen u Ljubljani, živeo je u Sarajevu, Splitu, Somboru, Zagrebu, a trenutno živi u Mostaru. Jedan od najpoznatijih, najčitanijih i najobožavanijih mlađih pjesnika na prostoru bivše Jugoslavije, Marko Tomaš, piše poeziju ali ujedno se bavi publicistikom te povremeno stvara i prozu. Objavio je samostalne, kao i zajedničke zbirke pjesama i kratka prozna djela. Njegov doprinos novinarstvu je izuzetno značajan. Jedan je od pokretača i urednika časopisa „Kolaps”. Svoje novinarske tekstove je objavljivao u „BH Danima”, „Glasu Istre” i listu „Feral Tribune. Nazivi zbirki pjesama nam ukazuju na inovativnost i lucidnost, a izbor novina za koje piše na smjelost i slobodoumnost. Pjesme su mu prevođene na talijanski, poljski, njemački i engleski jezik. Autor je više knjiga poezije poput „Mama, ja sam uspješan” (2004), „Marko Tomaš i druge pjesme” (2007), „Zbogom fašisti” (2009), „Ponoćni razgovori”, s Mehmedom Begićem (2012), „Bulevar narodne revolucije” (2013), „Crni molitvenik” (2015), „Odrastanje melanholije” (2014), „Regata papirnih brodova”(2016).

Marko Tomaš je također napisao, u Japanu izuzetno popularnu biografiju poznatog nogometnog trenera Ivice Osima. Posljednja zbirka “Trideset deveti maj” objavljena mu je u izdavačkoj kući LOM u Beogradu krajem svoibnja 2018. i premijerno će biti predstavljena u Crnoj Gori na Festivalu Poezika.

Dimitrije Dimitrijević je alias Dimitrija Simovića, jednog od članova grupe Igralom, pod kojim je oformljen njegov kantautorski projekt. Njegov prvi EP “Južno” zabilježen je u rujnu 2017.  u Zagrebu u “Studiju Moskau“. “Ponestaće” je drugi Dimitrijevićev EP, snimljen na istom mjestu kao i prvi, par mjeseci kasnije. Njegov talent zapažen je već nakon prvog EP izdanja i dobiva brojne pozive i nastupe u cijeloj regiji. Glazbeno-kreativnu suradnju ostvario je sa Sarom Renar i ove godine izazvali su veliku pozornost svojim zajedničkim regionalnim nastupima.

Program se održava na Pjaci od Kina 22. i 23. lipnja. Svi sadržaji festivala su besplatni zahvaljujući Kulturnom centru Nikola Đurković koji realizuje program.

Foto: Nikola Knežević