Ovo je mojih TOP 10 najvećih stadionskih navijačkih pjesama!
18. lipnja 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Ovo je mojih TOP 10 najvećih stadionskih navijačkih pjesama!

Već se lijepo zahuktalo Svjetsko nogometno prvenstvo koje se ove godine održava u Rusiji, hrvatska reprezentacija je ostvarila prvu pobjedu na otvaranju svjetske smotre još od 1998. godine (protiv Jamajke), a već se sada nabrijavamo za sljedeći susret protiv Argentine u četvrtak.

Ne, ovo nije top lista 10 najvećih hrvatskih navijačkih pjesama, ovo je top lista 10 najboljih svjetskih “podizačica atmosfere” na stadionima. Neke često čujemo, neke bi trebali češće čuti, ali mnogi bi se mogli složiti kako je ovo upravo najboljih top 10:

10. Darude – “Sandstorm” (2000.)

Započet ću s elektronikom koja je najbolji izvozni proizvod Finske, iza Ikee, a zanimljivost kod ove pjesme je ta što je stadion Texas A&M Sveučilišta u Americi morao ojačati tribinu na krajnjoj južnoj zoni zbog frekvencije pjesme “Sandstorm” koja je prilikom svakog puštanja izazivala neobične vibracije u tom dijelu stadiona. Dobar početak za top 10!

9. Avicii – “Levels” (2011.)

Kako je došla popularnost, nažalost kasnije preminulog, švedskog DJ-a i producenta Aviciija, tako je njegov najveći hit “Levels” postao nezaobilazan u većini klupskih i neklupskih prostora na svijetu, pa tako i na utakmicama gdje često možemo čuti ovu pjesmu, savršenu za animiranje publike. A kada animiraš publiku, onda dižeš i adrenalin među članovima određenog kluba ili reprezentacije, a to uvijek dobro dođe, pogotovo ako gubiš.

8. C+C Music Factory ft. Freedom Williams – “Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)” 

Jedan od najvećih hitova 90-ih godina i to u raznim remix izdanjima, sveprisutan je na utakmicama, pogotovo preko puta “velike bare”. Standardni hip-hop/dance ritam na koji ćete uvijek zaplesati u kojem god raspoloženju bili. Pametnom dosta!

7. 2 Unlimited – “Twilight Zone” (1992.)

Ako ste ikada gledali film “Any Given Sunday” upravo tamo možete čuti ovu pjesmu prilikom jednog izlaska momčadi na teren. Američki nogomet je jedan od najgrubljih sportova na svijetu pa je shodno tome i glazba uvijek nabrijanog ritma kako bi još više rastao adrenalin i uzbuđenje. Zanimljivo, na ovoj listi, što sam kasnije otkrio, dosta je pjesama iz 90-ih godina. Doista su bile najplodnije za navijačke pjesme. Osim “Twilight Zone”, mnogi će se složiti da je na utakmicama popularna i njihova “Get Ready For This”.

6. Beastie Boys – “(You Gotta) Fight For Your Right (To Party) (1986.)

Kakva bi to utakmica bila bez Beastie Boysa, jedne od najpopularnijih alternativnih hip-hop/punk-rock grupa svih vremena. A i značenje samog teksta dobiva težinu na utakmicama – “you gotta fight for your right”, dok publika sigurno čeka kraj refrena kako bi se u jedan glas izderala – “to paaaaarty”. Također sam čuo dosta ovu pjesmu i na utakmicama u Hrvatskoj.

5. Blur – “Song 2” (1997.)

Poznata i kao naslovna pjesma video igrice “Fifa ’98: Road to World Cup”, “Song 2” je kasnije postala jedna od najtraženijih pjesama na utakmicama, pogotovo zbog uzvika – “wooo hooo” kojeg čujemo iz grla Damona Albarna. Ako ste ikada bili na koncertu Blura, onda ste to mogli čuti i u originalu – zvuči impresivno (vidjeh na YouTube-u). Kratka po svojoj duljini trajanja (2:02), a toliko atraktivna da je želimo ponoviti još koji put. Često ju koriste i radijski DJ-i kad imaju još samo dvije minute do vijesti, pa razmišljajući što ugurati u te dvije minute posegnu za “Song 2” ili “Fa Fa” Azre (1:54). Eto, sad znate dugočuvanu tajnu 😛

4. Gary Glitter – “Rock & Roll Part II” (1972.)

Iako je od pjesme prošlo čak 46 godina često ju čujemo na sportskim natjecanjima, više izvan Hrvatske, dok kod nas nešto slabije, a i ako ju čujemo, onda je to najviše na rukometnim natjecanjima, barem sam osobno prisustvovao jednoj takvoj. Gary Glitter, vođa glam rock pokreta, znao je pokrenuti publiku, pa zašto to ne iskoristiti i na utakmicama, ponajviše na onim gdje se nalazi kazališna publika.

3. House of Pain – “Jump Around” (1992.)

Moram priznati, jedna od meni najboljih “dizalica”, pjesma koja se čuje često i na stadionima i izvan njih, pogotovo u Americi. Postoji jedna istinita priča, a to je da se “Jump Around” može čuti između treće i četvrte četvrtine svake domaće utakmice momčadi američkog nogometa Sveučilišta Wisconskin-Madison – Badgersa.  Sve je krenulo 1992. godine kad je plivačka momčad istog Sveučilišta prošvercala CD player i pustila na megafon pjesmu, negdje između sektora O i P na njihovom stadionu, a kako bi animirala publiku u tim sektorima. 1997. godine na partyju Delta Tau Delte je pjesma puštena ispred nogometnog tima i osoblja stadiona, te je postala himna svakog partyja do kraja te godine. U subotu, 10. listopada 1998. godine tradicija je započela na domaćoj utakmici Badgersa protiv Purdue Boilermakersa. Nakon što nijedan napadački poen nije postignut u trećoj četvrtini, jedan od marketinških agenata momčadi, a koji je bio zadužen za zvuk, pustio je pjesmu i odvrnuo ju do kraja. Oduševilo je navijače i igrače te je od tada postala tradicija između treće i četvrte četvrtine.

2. The White Stripes – “Seven Nation Army” (2003.)

Pjesma uopće nije predviđena za bilo kakvo navijanje, a s vremenom je postala nezaobilazna na natjecanjima, zbog svojeg bas, kasnije i gitarskog riffa koji se ponavljaju tijekom cijele pjesme i izazivaju kod navijača izvikivanje u stilu “duhhh duh da da da da duhhhh duhhhhhhh” što stvara, mora se priznati, poseban ugođaj. Često DJ-i na stadionima izrežu samo glavni instrumentalni dio pjesme i ponavljaju ga dok publika ne završi u ekstazi.

1. Queen – We Will Rock You (1977.)

Najpopularnija stadionska pjesma svih vremena, čim ju čujete zaplješćete u ritmu i ne možete ne zapjevati. Savršena dizalica za navijače na tribinama, radilo se o stadionu ili indoor natjecanju. Sveprisutna u cijelom svijetu i mislim da ne postoji stadiona ili terena gdje se nije mogla čuti, osim možda u Sjevernoj Koreji, a to je jedna druga priča za jedan drugi, K-music Top 10 🙂 Još da je Freddie Mercury živ, gdje bi mu bio kraj. Kako je znao osvojiti publiku, to niti jedan pjevač nije uspio napraviti nakon njega, a prije je to znao raditi i Elvis Presley, nažalost također pokojni. Ili možda statični The Beatles koji nisu imali nikakve pokrete na pozornici, a publika je vrištala za njima. Postoji i jedna zanimljiva priča o njihovom prvom stadionskom koncertu, ali i o tome jednom drugom prigodom.