Od ove srijede ne propustite novi, još bogatiji Zagreb Classic!
19. lipnja 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Od ove srijede ne propustite novi, još bogatiji Zagreb Classic!

Od ove srijede 20.6., po treći puta zaredom, na jednoj od najljepših pozornica grada Zagreba, ne propustite veliki open-air festival, još bogatiji Zagreb Classic!

Ovogodišnji festival na Trgu kralja Tomislava donosi doista niz prvorazrednih glazbenih poslastica – od Jalte, Jalte i Gubec-bega, baleta Gospoda Glembajevi i Opere pod zvijezdama, sve do svjetskih glazbenih zvijezda – Juliana Rachlina i Joséa Cure! U sklopu festivala među ostalim nastupaju Zagrebačka filharmonija, Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Simfonijski puhački orkestar OSRH-a i mnogi drugi, a program i ove godine otvaraju ansambli Hrvatske radiotelevizije – i to njih čak četiri!

U srijedu, 20.6. s početkom u 20:45, u sklopu HRT-ova programa Glazba i grad, na veliku pozornicu festivala Zagreb Classic stižu Zbor, Tamburaški i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom uspješnoga mladog češkog maestra Jiříja Rožeňa. Tema programa je ples, a koncertom se obilježava i 100. godišnjica završetka Prvoga svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske Monarhije, zbog čega je program sastavljen od skladatelja iz zemalja koje su nastale nakon propasti toga golemoga carstva: Austrije, Mađarske, Češke, Rumunjske i Hrvatske.

Bogati program predstavlja sjajnoga mladog saksofonista Jana Tominića, ovogodišnjega pobjednika hrvatskog izbora za Euroviziju mladih glazbenika, prestižnoga natjecanja koje se sredinom kolovoza održava u Edinburghu. Ansamblima HRT-a pridružit će se i Zbor Cantores Sancti Marci, dok će tri sjajna vokalna solista – Krešimir Špicer, Martina Zadro te Ivana Lazar – u finalu večeri nagraditi publiku najljepšim brojevima iz Straussova Šišmiša. Posebno iznenađenje nova je skladba hrvatskoga skladatelja Dubravka Palanovića – Drmeš za tamburaški i simfonijski orkestar – koja će upravo na festivalu Zagreb Classic doživjeti svoju svjetsku premijeru.

Samo dan kasnije, u četvrtak 21.6. (iznimno) u 22 sata na pozornicu Trga kralja Tomislava stiže i Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella s atraktivnim programom Progressive Deviations: Jazz orkestar HRT-a svira glazbu Franka Zappe. Gosti koncerta su naš poznati pjevač Ervin Baučić, slovenski violinist Peter Ugrin te naš cijenjeni bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar.

Festivalski program nastavlja se u subotu 23.6. u 21:00 nastupom Simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu pod vodstvom mladoga dirigenta Filipa Šljivca. Solist je pijanist Vedran Janjanin, a na programu su djela P. I. Čajkovskog i S. Rahmanjinova. Ulaz na sve programe festivala Zagreb Classic je slobodan.

Puno je razloga zbog kojih od 20.6. do 10.7. – čitava tri tjedna – vrijedi biti na Trgu kralja Tomislava. Stoga, ponesite dekice i povedite prijatelje – ne propustite Zagreb Classic!

Foto: Ante Delač