#nedjeljnikomentar: All Saints, Childish Gambino, Irena Žilić, Mnogi Drugi, Zrinka Posavec
15. srpnja 2018.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: All Saints, Childish Gambino, Irena Žilić, Mnogi Drugi, Zrinka Posavec

Nakon utakmice i finala Svjetskog nogometnog prvenstva teško se natjerati na pisanje, ali sam ipak odlučio ne zakinuti vas za još jedan Nedjeljni komentar.

Ponovno sam izdvojio tri domaća i dva strana izdanja koja su među ostalima obilježila ovaj tjedan, a je li to bilo na dobar ili loš način pročitajte u nastavku:

All Saints – “Don’t Look Over Your Shoulder” (AS Recorings)

Nakon velikog povratka 2016. godine i albuma “Red Flag”, nekada meni najdraži all girl pop bend, All Saints, predstavio je novi singl, “Don’t Look Over Your Shoulder” koji je dio novog albuma “Testament”. Album izlazi krajem ovog mjeseca. Zvuk je nešto drugačiji od onoga na što smo navikli kod starih All Saintsica, jazzy trubačko-saksofonski lagani pop ritam koji zavodi, kao što su one uvijek radile svojim glasovima. Nisam navikao na ovakav zvuk, ali ima tu romantiku kojom su vladali krajem devedesetih godina. Možda će nešto od njih biti na novom albumu iako je kod nekih stvari najbolje da ostanu onakve kakve jesu, bez ponovnog okupljanja, stvaranja nove glazbe. Treba ih pamtiti po najboljemu. Simpatično, ali ne previše zanimljivo.

Ocjena: 3/5

Childish Gambino – “Summer Pack” (“Summertime Magic”/”Feels Like Summer”) (Wolf+Rothstein/Liberator Music)

Nakon brutalne pjesme i spota “This Is America” s kojim je podigao Ameriku i svijet na noge, sve popularniji Childish Gambino objavio je ljetni paket, dvostruki singl koji se sastoji od ljetnih pjesama “Summertime Magic” i “Feels Like Summer”. Nakon tmurne, sirove, ali i istinite teme prošlog singla, sada se bacio malo na veselije teme i ritmove baš za ove ljetne dane. Glazba je ostala na tragu nekakvog psihodeličnog electro soul/r’n’b/popa koji će zadovoljiti više slojeva slušateljstva. Ljeto na Gambinov način je coolersko i stilsko s vrlo lijepim flowom koji će slušatelja odvesti na neko lijepo mjesto. Vokalno isto ima lijepu vibru, posebno na falsetu. Prisutna je i dalje ta njegova magija koja je na najvišem nivou bila na “This Is America” i bez obzira što je u pitanju ljetna vibra, mislim da je uspio zadržati tu intrigantnost zbog koje ćemo njegove pjesme još dulje slušati i analizirati.

Ocjena: 4.5/5

Irena Žilić – “Omega (Side Project Remix)” (DIY)

Ona je sama po sebi genijalna i njezinu glazbu mnogi s oduševljenjem preslušavaju, a kad takve fenomenalne melodije dobiješ u remixu nekada to može biti dvosjekli mač, nekada pun pogodak. U slučaju Side Projecta je negdje na sredini, nit’ smrdi nit’ miriši. Ne kažem da nije dobro odrađeno, ali mislim da bi produkcija mogla biti čak bolja, barem se to osjeća na beatu koji mi je nekako tanak. Jasno je da uz njezin glas ne možeš ništa previše grubo odraditi, ali cijeli flow remixa mi nije pretjerano sjeo. Očekivao sam nešto punije. Dobro to zvuči, no vjerujem da se moglo puno bolje odraditi. Poslušaš jednom i ne natjera te da kreneš iznova.

Ocjena: 3/5

Mnogi Drugi – “Boje” (Croatia Records)

Bend koji se nalazi skoro na svakom koncertnom plakatu u regiji, ne zato što nastupaju na svakom nego zato što im je naziv takav da ih je teško izbjeći spomenuti, predstavio je vjerojatno zadnji singl albuma prvijenca, “Boje”. Ovaj bend mi se na prvu svidio zbog tog svojeg akustičnog đira kojeg je teško pronaći na našoj glazbenoj sceni, barem u ovakvom obliku. Znaju i mekano, znaju i tvrdo svirati i uvijek zvuče baš onako kako treba. U ovoj laganici nisu previše komplicirali, simpatična akustična svirka, specifičan vokal, puhačka sekcija i pjesma koja baca na zvuk S.A.R.S.-a, doduše kao i dobar dio albuma. Ali to im nije bio cilj, biti kopija. Svjesno su krenuli u ovaj projekt koji uvelike odobravam, a kad ih pogledate uživo bit će vam sve jasno zašto su moje riječi takve. A i tekstovi su im dovoljno zanimljivi da će i ona publika koja prvo (nekada i isključivo) gleda na tekst biti zadovoljna. Bravo!

Ocjena: 4/5

Zrinka Posavec – “Za Tebe” (Mast Produkcija)

Sestra Maje Posavec, koja interpretira jednu drugu vrstu glazbe, kombinaciju tradicionalnog i modernog, jedna je od bisera novog vala etno glazbe, a pjesma “Za tebe” je dio drugog studijskog albuma. Uz sebe je upravo kao i sestra okupila vrhunske glazbenike koji cijelu priču upotpunjuju svojim glazbenim umijećem. Glas kao u ptičice, melodija zanimljivog oblika, etno u jazz stilu, to su glavne značajke ove pjesme u koju se morate zaljubiti. I lijepo me intrigira pred preslušavanje albuma za kojeg se nadam da ide u ovom smjeru, možda čak i još boljem. Baš kako ide i ova pjesma, kako se primiče kraju, tako Zrinka pokazuje sav svoj talent. Vrlo lijepo!

Ocjena: 4/5