#nedjeljnikomentar: Amira Medunjanin, Clone Age, Muse, Rod Stewart, Side Effects, The Prodigy
22. srpnja 2018.
Nikola Knežević (2828 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Amira Medunjanin, Clone Age, Muse, Rod Stewart, Side Effects, The Prodigy

Tko bi rekao da će po ljeti toliko puno i toliko dobre glazbe izlaziti, iako tu više mislim na stranu glazbenu scenu koja gori s novim izdanjima, dok je kod nas malo zatišje. Ali ipak nije sve za baciti.

Ovoga puta sam se odlučio na šest novih singlova od uobičajenih pet, jer je toliko toga izašlo da se nisam mogao odlučiti samo na pet.

Amira Medunjanin – “Oj Meglica” (Town Hill Colony/Croatia Records)

Vladimir Kočiš Zec je još 1998. godine imao jednu od najljepših etno pjesama koje sam čuo, “Mura”, a sada je jedan od glavnih krivaca za pjesmu “Oj Meglica” Amire Medunjanin, za koju je napisao glazbu. Amirin glas su mnogi stavili među 10 najvećih world music vokala i vjerojatno ne postoji bolji glas koji bi ovu pjesmu na ovakav način interpretirao. Iako mi je draža kad pjeva izvornu bosansku sevdalinku, njezin fenomenalan glas dolazi do izražaja i u ovoj emotivnoj pjesmi međimurskog podneblja, a koja je samo dio onoga što nam dolazi na njezinom novom studijskom albumom. Anđeoski i prekrasno iako nije pokazala svu svoju raskoš vokala, no često to nije ni potrebno kako bi izrazio emociju pjesme.

Ocjena: 4/5

Clone Age – “Nove boje” (Dallas Records)

Clone Age dolaze iz Čakovca i već su nekoliko puta oduševili ljubitelje rock zvuka, dok nam sada predstavljaju nešto akustičniji zvuk, ali koje si i dalje naslanja na onaj pečat kojeg već godinama proizvode. Iako su pjesmu snimali u prostoru gdje rade probe, zvuči dosta dobro produkcijski. Ovo je, kako kažu, anti politička pjesma koja govori o problemima u politici i društvu, ali do mene tekstualno nije došla. Glazbeno je dobro odrađeno, no ipak fali nešto što bi me natjeralo da pjesmu poslušam više puta od ovih par pisajući recenziju. Nedorečeno, ne toliko glazbeno koliko tekstualno.

Ocjena: 2/5

Muse – “Something Human” (Warner Music UK)

Nakon meni jednog od najboljih albuma 2015. godine, “Drones”, jedan od najboljih rock sastava na svijetu, Muse, konačno su najavili novi studijski album i otkrili prvi dio – singl “Something Human”. Uvijek su bili posebni stvarajući taj futuristički/alternativni/progresivni rock, a sada su okrenuli više na neku pop stranu, barem s ovom pjesmom. Više mi zvuče kao The Killers, nego kao Muse, kao da Brandon Flowers stoji iza pjesme. Ali i dalje se osjeti taj njihov futuristički potpis i specifičan vokal Matta Bellamyja. Meni osobno pjesma nije nešto posebno, neću ih zbog toga hejtat jer treba pričekati studeni i novi album, ali je ovo nešto što nisam očekivao jer je u pitanju potpuni kontrast onog što smo čuli na “Dronesu”.

Ocjena: 2.5/5

Rod Stewart – “Didn’t I” (Republic Records)

Rock djedica Rod Stewart ne staje ni u 73. godini života. Poznati hrapavi glas na svjetskoj glazbenoj sceni najavio je izlazak novog albuma singlom “Didn’t I”, još jednom odličnom pop/rock pjesmom u kojoj je ugostio pjevačicu Bridget Cady. I još jedna pjesma s prekrasnim tekstom od kojeg ćete se naježiti. To je ta stara garda koja zna kako doći do srca publike i ostati tamo. Malo Rod koketira s modernim zvukom, ali je kostur i dalje gitarizirana melodija, odnosno njegov zaštitni znak svih ovih godina. Nevjerojatno koliko ovaj čovjek ima energiju i koliko svih ovih godina glas nije popustio. Apsolutno nemam zamjerki, osim što bi umjesto Bridget stavio nekoga drugog na njezino mjesto. Ali o tom potom. Nije nešto što nismo čuli melodijski, ali jako lijepo odrađeno, baš Stewartovski.

Ocjena: 4/5

Side Effects – “In The Shadow Of A Crumbled Fort” (Rockshots Records)

Ovo je jedan od onih hrvatskih bendova koji imaju svjetski zvuk. Prije su se zvali Ivan Mihaljević & Side Effects dok su sada ostavili samo ime. Naravno, jedan od najboljih hrvatskih gitarista, Ivan Mihaljević, je i dalje glavna okosnica benda, a uz gitaru više nego vrlo dobro na engleskom odrađuje i vokalni dio. Pjesmom najavljuju album, a inspirirana je odlaskom velikog Chrisa Cornella. Zanimljivo je da pjesma nekoliko puta mijenja ritam, odnosno atmosferu i u onom laganom dijelu Ivan pokazuje sav svoj gitaristički talent. Jako dobra hard rock stvarčina koja još jednom Side Effects stavlja među elitu novije generacije hrvatskih rock bendova.

Ocjena: 4/5

The Prodigy – “Need Some1” (BMG)

Svi smo (kad kažem svi, mislim na nas lude obožavatelje benda) čekali taj trenutak kad će The Prodigy objaviti novu pjesmu i vjerojatno najaviti novi album. I došao je, pjesma je otkrivena, ali i detalji novog studijskog uratka koji će do kraja godine biti i objavljen. Prvi singl se zove “Need Some1” i vraća me na same početke Prodigyja, podsjetio me na “Poison” iz 1994. godine, na onaj pravi big beat kojeg su znali, a ispostavilo se da i dalje znaju proizvoditi. Odnosno ne oni, nego jedan čovjek – Liam Howlett, produkcijski kostur ovog benda. Osim big beata tu su i prepoznatljivi synthovi i sampleovi Prodigy zvuka koji ponovno tjeraju na ludilo, ples i skakanje do iznemoglosti, baš onako kako je na svakom koncertu ove najveće svjetske glazbene live atrakcije. Baš me zanima kakav je bio kreativni proces cijelog albuma i hoće li nas Liam odvesti na neko, do sada neviđeno putovanje. Ovu pjesmu već izvode na koncertima i zvuči još bolje uživo.

Ocjena: 4.5/5