Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić na pijanistčkom jazz koncertu pod zvijezdama na Mosoru
29. srpnja 2018.
Music Box (7052 Članci)
Podijeli

Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašić na pijanistčkom jazz koncertu pod zvijezdama na Mosoru

Udruga Cochlea organizira u Zvjezdannom selu Mosor “Noćne sinteze – pijanistički koncert pod zvijezdama” na kojem će nastupiti vrhunski glazbenici Vasil Hadžimanov i Bojan Zulfikarpašič. Koncert će biti održan 9. kolovoza s početkom  u 21 sat. 

“Jazz sceni u Splitu, ali i Hrvatskoj, potrebno je osigurati veću vidljivost i prostor za istraživanje i razvoj. S obzirom na značajnu koncentraciju odličnih glazbenika svih usmjerenja u Splitu i okolici, smatramo da je potrebno ohrabriti ih, te inspirirati na aktivniji razvoj jazz scene, u okruženju koje postaje prominentno po ponudi elektronske glazbe. Nastavno na uspješni projekt Sna Sustipanskih Noći i inspirirani njegovom snagom da privuče glazbene entuzijaste u prostore koji nisu dominantno namijenjeni za glazbene izvedbe, povezujući tako predivne krajolike i kulturnu baštinu sa kvalitetnom glazbom, želja nam je doprinijeti razvoju glazbene scene u Splitu i Dalmaciji. S tim na umu, htjeli bismo organizirati jazz koncert kakav još nikada nije održan u Hrvatskoj, vrhunski glazbeni doživljaj na Mosoru, na nadmorskoj visini od 700 metara, u prirodnom amfiteatru Zvjezdanog sela”, kažu  organizatori.

U skladu sa svjetskom praksom organizacije sličnih glazbenih događanja na otvorenim lokacijama, u prirodi (primjerice Cosmo Jazz festival koji se održava u francuskim Alpama ili I suoni delle Dolomite u Italiji, na Dolomitskim Alpama, koji svakog ljeta ugošćuje glazbenike iz cijelog svijeta) ovaj koncert organiziraju sa željom da kreiraju nevjerojatno glazbeno iskustvo u sjedinjavanju moćnog planinskog pejzaža, zvjezdanog trenutka (Perzeidi – meteorski roj, poznatiji kao ‘suze sv. Lovre’), dva vrhunska glazbenika i dva koncertna klavira.

Po prvi put u Hrvatskoj publika će imati priliku čuti pijanistički duo, Bojana Zulfikarpašića i Vasila Hadžimanova. Ova dva najblistavija predstavnika mlađe afirmirane generacije jazz glazbenika iz regije, postavili su standarde miješanja  modernog jazz jezika sa balkanskim glazbenim nasljeđem, imaju bogate i uspješne solo karijere, brojne autorske albume i nagrade kao i suradnju sa najvećim imenima jazz i moderne glazbe. Posebna vrijednost ovog događaja jest upravo decentralizacija i diferencijacija turističke ponude grada Splita i Splitsko-dalmatinske
županije.

Domaćin ovog posebnog glazbenog doživljaja bit će Zvjezdano selo Mosor, a ulaz na koncert je besplatan!

Foto: Ivan Grlić