IZVJEŠĆE/FOTO: Drugi dan Ferragosta – kiša, vrlo dobar program i potez zbog kojeg su dokazali svoju veličinu
3. kolovoza 2018.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Drugi dan Ferragosta – kiša, vrlo dobar program i potez zbog kojeg su dokazali svoju veličinu

Draga kišo, koliko god padala nećeš ovoga puta uspjeti nadmudriti Ferragosto Jam, ne ove godine jer treća sreća je na strani Orahovice. 

Kad sam došao drugi dan da Orahovačko jezero scena je bila kao da sam u Austriji, recimo u Spielbergu gdje sam prošle godine bio na Rolling Stonesima. Magla, tmurno, prohladno, a vidjelo se i na licima kampera da su iscrpljeni. Naime, nekoliko sati prije pljusnula je kiša i otežala uvjete kamperima, no to ih nije spriječilo u nabrijavanju pred drugu večer glazbenog programa Ferragosta. Povremeno čuješ famozno “eeeeeeeee”, polako se pale zvučnici kafića uz jezero, moving počinje, raspoloženje polako raste, ali ulaz na Main stage je i dalje bio zatvoren. Odoh pogledati što se događa, kad ono Ferragosto još jednom dokazuje zašto je najbolji hrvatski festival. Samo kako bi omogućili što ugodniji boravak posjetiteljima, vatrogasnim crijevima su ispumpavali vodu ispred Piknik stagea te bagerom maknuli blatnjavi sloj da bi nakon toga s nekoliko kamiona zemljani dio nasuli agregatom. I doista je to puno pomoglo da ne izađemo blatnjavi nakon boravka na Ferragostu. Kasnije je kiša još jednom pljusnula, par puta sipila, ali nije uspjela pokvariti raspoloženje posjetitelja.

Rens Argoa

Kako je program kasnio nekih sat i pol vremena zbog svih tih radova, otkazan je nastup prvog benda, Sfumata, što me rastužilo jer dečki imaju jedan od najboljih albuma godine i rado bih htio poslušati treći put ove godine kako zvuče na velikoj pozornici. No, jasno mi je situacije, progutao sam neboravak ovih momaka na pozornici i odmah sam se oraspoložio kad su stupili na Piknik stage Rens Argoa. Psihodelični noise rockeri razbudili su Orahovicu iz kišovitog sna i pokazali zašto su iznimno cijenjeni na hrvatskoj alternativnoj sceni. U pitanju je instrusu amentalni trio koji djeluje već nekih 8 godina i svih tih godina je bio jedan od vladara psihodeličnog rocka na našoj glazbenoj sceni. Doduše, imali su kratak nastup, tek oko pola sata, ali opet dovoljno dug da se pripremimo za ono što slijedi.

A uslijedio je nastup nestvarno dobrih Killed a Fox s fenomenalnim vokalom Chrisom Ianom. Ovi alternativni rockeri vladaju pozornicom kao da je na nju stupio, primjerice, Iron Maiden. Ian se razbacuje po njoj kao luđak i u  isto vrijeme dostavlja vokal kojeg ne možete zanemariti i zaboraviti. Svirali su nešto dulje od Rens Argoe, izveli su svoj best of repertoar, ali i predstavili aktualne pjesme.

Killed a Fox

Potom je na pozornicu stupio jedan od omiljenih punk/HC zagrebačkih sastava, street rockeri Šank?! No, nije im sve išlo za rukom, vidno alkoholizirani gitarist, valjda misleći da zbog kiše možda i neće nastupiti, previše se opustio, fulao tonove, riffove, tonalitete, nekoliko puta pao, pa je bend zbog toga većinu nastupa odradio ili bez njega ili a capella. Publici to nije smetalo, štoviše jasno i glasno su vikali – “hoćemo još”. No, do toga “još” nije moglo doći jer nije imalo smisla. Šteta jer je riječ o vrlo dobrom bendu, sirovom i iskrenom, što su i pokazali na pozornici, priznajući grešku svojeg gitariste, našalivši se na svoj račun, ali i završivši ranije svoj nastup jer su gitarske dionice počele biti neslušljive. Ali to nije spriječilo publiku da zapali baklje, baci se u šutku i podrži članove benda.

Šank?!

No, cijeli dojam večeri popravili su, tako reći, veterani hrvatske i regionalne glazbene scene. Prije svega Jinxi koji, rekao bih, nisu baš festivalski tip benda, ali su me po drugi put ove godine razuvjerili. Prvi put na INmusicu, a sada i na Ferragostu gdje se okupio veliki broj publike, pjevao u glas njihove najveće hitove, a stvarno ih imaju na bacanje tijekom dugogodišnje glazbene karijere. “Smijem se”, “Tamo gdje je sve po mom”, “Na zapadu”, “Jesmo li dobro?”, “Bye, bye, baby bye”, “Na čemu si ti”, samo su dio repertoara nastupa koji je trajao nešto sitno više od sat vremena. Bilo je nekoliko mikrofonija, ali općenito razglas je bio odličan, čak nešto glasniji od prve večeri.

Duža stanka je bila nakon toga jer se zbog kiše nisu mogle odraditi probe pa su se bendovi prikopčali na razglas u stankama između nastupa. A čekalo se Zabranjeno pušenje, bend koji već nekoliko desetljeća postoji na regionalnoj glazbenoj sceni i svih tih godina imaju svoj prepoznatljivi stil i energiju zbog kojeg će mi biti jedan od dražih domaćih live bendova. U Pušenju su uvijek bili genijalni glazbenici koji su nosili cijeli koncert, a kad imaš frontmena poput Seje Sexona onda ti je jasno da će publika podivljati na svaki tvoj ton, riff, glas ili refren. Tako je i bilo. Standardno, prošetali su kroz svoje najbolje godine, odsvirali najpoznatije hitove i ostavili publiku bez daha. Nikad nisam imao zamjerke na njihov nastup pa nemam ni sada. Odlično!

Večer su zatvorili reperi High5, a Ferragosto je po rapu uvijek bio poznat, tako je festival i počeo prije 11 godina, stoga nema boljeg zatvaranja Piknik stagea od takve vrste glazbe.

Jinx

Preživjeli smo još jedan dan Ferragosta, ovog puta smo nešto i pojeli pa mogu iz prve ruke reći kako je hrana dostupna po dosta pristupačnim cijenama pa nećete potrošiti puno novca ako svih ovih dana živite na pivu i hamburgerima. Spremni smo za nove izazove Ferragosta, a večeras se otvaraju i ostale pozornice, uključujući Izštekani stage. Postoje mogućnosti za dodatne promjene u satnici programa, stoga pratite Facebook event Ferragosta jer PR ekipa tamo na vrijeme informira posjetitelje.

Foto: Nikola Knežević