#nedjeljnikomentar: Anna Calvi, Boy George & Culture Club, Gretta, Interpol, Paul Weller
5. kolovoza 2018.
Nikola Knežević (2452 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Anna Calvi, Boy George & Culture Club, Gretta, Interpol, Paul Weller

Tjedan za velike diskografske povratke, ali i neke od najboljih svjetskih kantautora/ica, predstavio je vrlo dobre singl uratke, najavio nove studijske albume…

Anna Calvi – “Hunter” (Domino Recording)

Engleska kantautorica Anna Calvi, koju sam, srećom, imao priliku gledati i slušati uživo na Terraneo festivalu u Šibeniku, pjesmom “Hunter” najavljuje novi album. Ovoga puta je na tragu indie popa, iako ima i tragova rocka, odnosno njezine gitare koju zaista vrhunski svira i koja dolazi u drugom dijelu pjesme te stvara psihodelični ugođaj. Jako pitko, vokalno sanjivo, intimno i jednostavno. I sama je rekla kako je razlog ove pjesme to što se žene često u svijetu tretiraju kao lovine, a ova žena, koju opisuje u pjesmi, je lovac. Snažna poruka, ali i nježne melodije koje svakako opisuju nježno žensko biće, iako bih na svome mjestu više htio nešto žešći zvuk, čisto zbog naziva pjesme koji baš ne opisuje lovca, nego više nevinu žrtvu. Ali to su osobne preferencije, vrlo dobar uvod za album kojeg s radošću očekujemo uskoro.

Ocjena: 3.5/5

Boy George & Culture Club – “Let Somebody Love You” (BMG)

Legendarni Culture Club ili kako se danas zovu Boy George & Culture Club, konačno su obznanili datum izlaska novog albuma, prvog nakon 19 godina te otkrili prvu pjesmu, reggae/pop baladu “Let Somebody Love You”. Glas Boy Georgea dobio je rašpu, više nije onako čist kao prije, ali se osjeti i dalje njegov pečat s kojim je dugo godina zavodio slušatelje diljem svijeta. Drago mi je što nisu koristili modernu produkciju i bacali se u neke trendovske vode koje im ne pripadaju, nego su ostali dosljedni klasičnom zvuku, ovoga puta, kao što rekoh, u reggae maniri. Bez previše kompliciranja, jednostavno i ljetno. Mogli bi zanjihati bokove u nekom koktel baru. Slobodno! Ne vjerujem da će vas osvojiti kao nekad, ali opet daju naslutiti da se nešto dobro sprema. Čekamo album za bolji dojam!

Ocjena: 3.5/5

Gretta – “Kud plovi ovaj brod” (Aquarius Records/Spona)

Ne diraj svetinju, vječna je “naredba” onih koji su emotivno vezani uz određenu glazbu, pjesmu ili grupu, ali Gretta je, mislim, uspjela u naumu da starom hitu da svoj glazbeni pečat te približi ga nekim mlađim generacijama. Pjesma koju je proslavila Radojka Šverko, “Kud plovi ovaj brod”, napisao je Arsen Dedić pod poznatim pseudonimom Luka Juras, dok je glazbu radio Esad Arnautalić. Čak je i Radojka na svojem Facebooku pohvalila ovu pjesmu te naglasila da bi i autori bili zadovoljni što brod i dalje plovi među mlađim generacijama. Tko sam ja da proturječim. Vrlo dobro odrađeno!

Ocjena: 4/5

Interpol – “Number 10” (Matador)

PauInterpol, bend koji me pravo uspavao na INmusic festivalu, te sam i dalje razmišljanja da su prigodniji za zatvorene prostore, objavio je novu pjesmu, “Number 10”, a koja će se naći na novom albumu. I studijski su me se opet više dojmili, žestoko, gitarski nabijeno ili da izmislim novu riječ – riffoidno i na tragu nekakve post punk fuzije, ali u indie rock stilu. Fuzz pedala je tu svoje odradila i to vrhunski, a vokal Paul Banks još jednom pokazao zašto je cijenjen u ovim glazbenim krugovima, baš kao i bend koji se visoko pozicionirao na indie sceni. Da je ovako zvučao koncert na INmusicu, bio bih u prvom redu. Ali nije. Šteta! Ako će biti ovakav novi album, onda sam spreman privoliti ih i udariti si packu zbog prve rečenice.

Ocjena: 5/5

Paul Weller – “Movin On” (Parlophone)

Ovaj čovjek ne staje! Glazbeni veteran i jedan od najvećih bisera svjetske glazbene scene i kao dio genijalnog new wave/punk rock benda The Jam, ali i kao solo umjetnik, odnosno kantautor, uskoro objavljuje novi studijski album i nema smisla brojati koji po redu. Otkrio je još jednu pjesmu koja će se naći na tom uratku – “Movin On”. Emotivna akustična pop/rock pjesma koja govori o ljubavi i sreći, ljubavi koja jest sreća, zaboravljanju nekih loših trenutaka i novom životnom koraku. Balada u koju ćete se odmah zaljubiti i nastaviti dalje (“I’m movin on..I’ve got love all around, I don’t need nothing else). Prekrasno!

Ocjena: 5/5