Rab Jazz Fest donosi gitaristički spektakl koji se ne propušta
8. kolovoza 2018.
Music Box (11070 Članci)
Podijeli

Rab Jazz Fest donosi gitaristički spektakl koji se ne propušta

Elvis Stanić i Stochelo Rosenberg očarat će Rab kombinacijom nevjerojatne virtuoznosti i jednostavne glazbene ljepote

Druga subota u rujnu donosi nam gitaristički spektakl koji se ne propušta! Na Trgu Slobode – Pjaceti, 8. rujna, u sklopu 3. Rab Jazz Festa nastupit će Elvis Stanić, jedan od najboljih i najpoznatijih hrvatskih jazz gitarista, sa svojim sastavom Elvis Stanić Group, a za jednako lijepi nastavak ove rapske jazz priče pobrinut će se jedan od najvećih gitarističkih gipsy jazz virtuoza današnjice i učenik škole legendarnog Djanga Reinhardta – Stochelo Rosenberg.

Jedan od najiščekivanijih jazz festivala ove godine, Rab Jazz Fest, trajat će čak četiri dana, od 6. do 9. rujna 2018. godine. Kako je i do sada bio običaj, vrhunski domaći i međunarodni glazbenici četiri dana izmjenjivat će se na najljepšim lokacijama u staroj gradskoj jezgri ovog prekrasnog pitoresknog otočnog mjesta.

Ovogodišnje izdanje Rab Jazz Festa približit će nam lik i djelo svjetski priznatog vrhunskog glazbenika, jednog od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša, te najnagrađivanijeg jazz skladatelja srednje generacije – Elvisa Stanića. Poznat po tome da glazbi pristupa bez predrasuda, te da odbija definirati svoju pripadnost bilo kojem glazbenom usmjerenju, Elvis Stanić u pratnji svojih glazbenih kolega i prijatelja iz sastava Elvis Stanić Group na otok donosi jazz fusion koji spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama. Publika Rab Jazz Festa tako će jazzom proputovati i poslušati puni mediteranski krug – Istru i Dalmaciju, ali i Portugal, Sardiniju, zemlje Magreba i Bliski Istok.

Rapska večer nastavit će se uživanjem u umijeću muziciranja apsolutnog glazbenog velikana Stochela Rosenberga kojem će se na festivalskom nastupu pridružiti njegov mlađi brat, također virtuoz na gitari, Mozes Rosenberg, te naš hvaljeni hrvatski scenarist, skladatelj i glazbenik Mate Matišić. Ovaj će nam glazbeni trojac u subotnju večer predstaviti samu esenciju gypsy jazz glazbe.

Stochelove nepogrešive i melodične izvedbe danas se uvrštavaju u najbriljantnije forme sviranja gitare. No, Stochelo nije samo virtuoz na svom instrumentu, već i sjajan autor skladbi kao što su, očaravajuća, “Za Sephoru” ili sanjiva “Rumba Sunset”. Njegove skladbe otkrivaju sposobnost da i u najbrži i najluđi solo unese čarobnu melodiju, čineći svaku izvedbu kombinacijom nevjerojatne virtuoznosti i jednostavne glazbene ljepote.

Upravo kombinacija nevjerojatne virtuoznosti, glazbene ljepote i šarma jedinstvenog jadranskog otoka najbolja su pozivnica da nam se pridružite na trećem izdanju Rab Jazz Festa od 6. do 9. rujna 2018. godine.