IZVJEŠĆE/FOTO: Kraftwerkov audiovizualni 3D spektakl oduševio prepunu Arenu
30. kolovoza 2018.
Music Box (10099 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Kraftwerkov audiovizualni 3D spektakl oduševio prepunu Arenu

Sedam izvanrednih glazbenih nastupa obilježili su sinoćnji koncert otvorenja sedmog izdanja Dimensions festivala, no među njima se ponajviše istaknuo trodimenzionalni audiovizualni spektakl kojeg su do posljednjeg mjesta ispunjenoj pulskoj Areni priuštili pioniri elektronike s gotovo pedesetogodišnjim scenskim iskustvom – kultni njemački sastav Kraftwerk.

Dvosatnim nastupom obuhvaćeni su svi njihovi najuspješniji hitovi, primjerice The ModelThe RobotsTrans-Europe-ExpressTour de FranceThe Man Machine te posljednja izvedena pjesma koja je ujedno funkcionirala i kao pozdravna poruka koncerta – Music Non Stop. Glazbene izvedbe pratili su već kultni pop-kulturni vizuali, za ovu turneju predstavljeni u trodimenzionalnom izdanju. Publika je s oduševljenjem pozdravljala najveće hitove te je gromoglasnim pljeskom ispratila veterane sa scene.

Dobro raspoloženje nakon koncerta s lakoćom je do sitnijih jutarnjih sati održavao detroitski glazbeni selektor i znalac – Moodymann i njegove scenske drugarice i plesačice Moody-girls. Premda je drugim dijelom koncertnog spektala u Areni dominirao Kraftwerk, zvijezda prvog dijela sedmosatne glazbene manifestacije bio je još jedan cijenjeni predstavnik izuzetne njemačke elektoničke scene – Nils Frahm koji je jednoiposatnim bravuroznim nastupom na klaviru predstavio svoja posljednja glazbena izdanja – album All Melodie i EP Encores 1. Između navedenih glavnih glazbenih nastupa, izuzetno dobro raspoloženu publiku dodatno su rasplesali nastupi mlađih predstavnica raznovrsne europske nu-soul i jazz scene: Debora Ipekel, Josey Rebelle i Nubya Garcia.

Foto: Daniel Kiršić

Prošlogodišnja zvijezda festivala, megauspješna DJ-ica i producentica Nina Kraviz, ove godine otvara festivalski program na štinjanskoj tvrđavi i to s čak dva uzastopna nastupa – na pozornici Moat svirat će prije svog kolege s labela Trip, Bjarkija, te će se odmah nakon toga zaputiti na najveću festivalsku pozornicu – The Clearing i zaključiti program prvog dana. Na festivalu po prvi put zajednički nastupaju Lena Willikens i Vladimir Ivković – pozornica Void bit će njihova od 21-01 sat, nakon čega će ih naslijediti John Talabot. Stalni festivalski gost i zabavljač Moodymann, nastupit će na pozornici Garden, Subdub Arena ugostit će The Buga, Malu i DJ Laga, a najuspješniji domaći producent i DJ Petar Dundov nastupit će na The Clearingu. Petak, subotu i nedjelju programski će obilježiti nastupi glazbeno raznovrsnih producenata i selektora – Jona Hopkinsa, Peggy Gou, Huneeja, Margaret Dygas, Sonje Moonear, Billyja Nastyja, Stingraya te mnogih drugih među kojima se izdavaja nedjeljni cjelovečernji set zvijezde koncerta otvaranja Outlook festivala (srijeda, 5. rujna, pulska Arena) – Bonoboa.

Ulaznice za festival mogu se kupiti na blagajni na glavnom festivalskom ulazu u četvrtak do 04:00 sata ujutro, a u petak, subotu i nedjelju od 11:00-02:00 sata. Cijena ulaznice za sva 4 dana iznosi 850 kuna, trodnevna ulaznica je 700 kuna, dvodnevna 500 i jednodnevna 250 kuna.

Foto: Chazz Adnitt, Borko Vukosav, Daniel Kiršić