MOTOVUN U ZAGREBU: U Laubi dokumentarci o M.I.A. i zvuku Zapadnog Berlina
31. kolovoza 2018.
Music Box (10918 Članci)
Podijeli

MOTOVUN U ZAGREBU: U Laubi dokumentarci o M.I.A. i zvuku Zapadnog Berlina

Rap i zvuci osamdesetih, dvije velike priče, dva glazbena dokumentarca – Motovun u Zagrebu predstavlja dva kultna filma o ikonama pop-kulture. Bit će to prvo zagrebačko prikazivanje filma o rap-zvijezdi M.I.A, kao i rekonstrukcija Berlina osamdesetih, uz zvuke i pojavljivanje Davida Bowiea, Nicka Cavea i Einstürzende Neuebauten.

MATANGI / MAYA / M.I.A fascinantan je dokumentarac premijerno prikazan i nagrađen na prošlom festivalu u Sundanceu. Reperica M.I.A. u svojem je sazrijevanju u svega nekoliko godina prešla put od obespravljene emigrantice u Londonu, do planetarnog hita „Paper planes“ i vrhova top-ljestvica i nastupa s Madonnom. Istodobno, stekla je status jedne od najkontroverznijih zvijezda današnjice: njezine su rime nerijetko politične, njezini istupi ne svidjaju se svima, često su je pratila burna negodovanja, pa čak i pozivi da se njezin rad bojkotira ili zabrani. Jer, svojom životnom pričom M.I.A bila je predodređena za politički angažman: podrijetlom sa Šri Lanke, njezin je otac jedan od vođa Tamilskih tigrova, jedne od najkrvavijih gerilskih skupina suvremenog svijeta. Upravo zbog toga, M.I.A-na zauzimanja za slobodu tamilskog naroda nerijetko su kritizirana kao promoviranje terorizma. Uopće, svakim svojim društveno angažiranim istupom M.I.A. je dizala prašinu i provocirala kritičare, premda sama komentira „Nikada nisam učinila bilo što zbog provokacije. Ja bih jednostavno napravila ono što sam smatrala potrebnim, a drugi bi vikali „oooo, to je provokacija!“

Uz obilje dobre glazbe, osobitost ovog zapaljivog dokumentarca je nevjerojatna količina video-materijala iz svih faza život M.I.A – jer prije nego li je postala glazbenica, ona je maštala postati dokumentarna redateljica, i snimala je praktično svaki korak svojeg odrastanja i života. Sav taj materijal pretvoren je u filmsku biografiju koja nosi njezina tri imena – na Shri Lanci rođena je kao Matangi, seljenjem u London bira ime prihvatljivije zapadnom uhu Maya, da bi nastupala pod umjetničkim imenom M.I.A.

Nekoliko godina prije nego li je Matangi preselila u London, Mark Reeder je iz Manchestera preselio u Berlin – očaran dinamikom uzbudljive underground scene Zapadnog Berlina – i tako je nastala priča za dokumentarac B-FILM: STRAST I ZVUK ZAPADNOG BERLINA 1979-89. Svaka scena ima svoje tihe kroničare – one sveprisutne likove koji nisu pod svjetlima reflektora, ali svi ih znaju i oni sami poznaju sve. To je osamdesetih bio Mark Reeder, provodio je vrtoglave dane i noći sa šarolikom ekipom Zapadnog Berlina, u srcu undergrounda osamdesetih, gradu koji je svojom magnetskom privlačnošću očarao planetarne zvijezde poput Loua Reeda, Iggya Popa, Davida Bowiea, koji su mu pisali pjesme, do autentičnih Berlinčana kao što su bili Nina Hagen ili Blixa Bargeld. U ovom filmu redatelji Jörg A. Hoppe, Heiko Lange i Klaus Maeck donose kolaž ranije neobjavljenih snimki o živahnoj i kreativnoj dekadi, počevši s punkom i završavajući s techno ludilom i Love Paradeom.

Motovun u Zagrebu održava se u Laubi. Film Matangi / Maya / M.I.A na programu je u subotu 2.9, a B-Film bit će prikazan završne večeri cjelokupne revije, u nedjelju 9.9.Ulaznice po cijeni od 20 kn prodaju se jedan sat prije projekcije na blagajni Laube. Sve projekcije počinju u 21 h.