Vintage Industrial Bar prikazuje dokumentarni film Dubravka Jagatića “Kad muzičari šokiraju”!
5. rujna 2018.
Music Box (10952 Članci)
Podijeli

Vintage Industrial Bar prikazuje dokumentarni film Dubravka Jagatića “Kad muzičari šokiraju”!

U nedjelju, 9. rujna bit će organizirana projekcija filma “Kad muzičari šokiraju” jednog od najcjenjenijih hrvatskih glazbenih kritičara, Dubravka Jagatića. 

U ovom dokumentarcu Jagatić je ugostio aktere poput Satana Panonskog, Zabranjenog Pušenja, KUD Idijota, Termita, Grča, Haustora i Bareta, ali i obitelj Dedić te Olivera Dragojevića… Ulaz je besplatan, a vi si samo trebate uljepšati nedjeljnu večer.

Po uzoru na poznati dokumentarac “100 Greatest Shocking Moments In Rock & Roll”, velike glazbene televizijske kuće VH1, koji je prije nekih godina dana emitiran i našoj televiziji, nedavno je nastala i domaća verzija – “Kad muzičari šokiraju“, koja nudi 28 kratkih priča u ukupnom trajanju od 100-injak minuta nastalih unatrag 30 godina od strane hrvatskih muzičara ili muzičara iz susjednih nam država koji su svoje šokantne priče doživjeli unutar hrvatskih granica. Neke od ovih priča postale su legende i stvorile od glazbenika prave mitove poput Ivice Čuljka poznatijeg kao Satan Panonski i njegovih nastupa čiji je vrhunac bio rezanje žiletima.

Među legendarnije priče također spadaju uništavanje Kristalne dvorane u Opatiji što su učinili Termiti, ili diplomatski spor Italije i Jugoslavije što su ga izazvali KUD Idijoti pjesmom “Bandiera Rossa”, dok je vjerojatno najlegendarnija priča Zabranjenog pušenja i Neletova rečenica “Crko Maršal!” na koncertu u Rijeci. A kao najšokantnija mogla bi se navesti ona u kojoj se pjevač skupine Grč – Zoran Štajdohar Zoff ‘iživljava’ nad glavama životinja i životinjskim iznutricama tijekom nastupa.

Ima tu i onih koje su manje šokantne, ali u vrijeme kad su ‘ispričane’ dobile su velik prostor u medijima i među pučanstvom: Haustorov nastup u beogradskom TV studiju i Rundekov srednji prst u kameru, Gibonnijevo ne pojavljivanje na Crnom mačku i reakcije drugih glazbenika na to, odlazak Bareta sa stagea na koncertu Majki u Makarskoj prije dodjele Porina, protest Dedićevih zbog Matijinog ne primanja na Visoku školu za muzičku i ostale umjetnosti u Ljubljani, pad Olivera Dragojevića u more…

Od onih upečatljivijih priča valja spomenuti brutalan napad specijalnih postrojbi policije na punkere ispred kluba Kuglana u Samoboru 31.10.1995., Dvornikovo spuštanje aviona u Zurichu i bijeg policiji nasmijat će vas do suza, ili davanje ‘odgojnih mjera’ Davora Gobca kritičaru Ilku Čuliću, dok će Pišta iz Hard Timea u vašim očima postat ‘pravi’ rocker zbog šamaranja tipa na koncertu, a neponovljivi Let3 i originalne promocije albuma “Jedina” i objavljivanje “Nečuveno” još uvijek se ‘friške’ priče.

Naravno jedna od priči je i koncert Riblje čorbe (iliti ‘menstruacija’ na beogradskom slengu), održan 08.2.1982. u Zagrebu na kojem je jedna djevojka bila na smrt pregažena, a ima i tu priča koje isto tako mogle tragično završiti poput koncerta Zabrenjenog pušenja u istom gradu početkom ’90-ih.

Svoje mjesto ‘pod suncem’ na filmu našli su još Davorin Bogović, El Bahattee, Kawasaki 3P, Laibach, Via Viktor Kunst, Damir Urban, Siniša Vuco, Branimir Johnny Štulić i The Sex Pistols i njihov album “Never Mind The Bollocks“, koji je bio zabranjen u ondašnjoj Federaciji država.

Naravno sve priče popraćene su zanimljivim komentarima samih aktera ili njihovih bližih suradnika. Ako su vani ovakve priče showbusiness, i u većini slučajeva djeluju dosta promišljeno, osim naravno onih koje su završile tragično, i nakon njih glazbenici preko noći postanu bogatiji i slavniji, kod nas nije baš takav slučaj. Za dan-dva svi zaborave da je Urban odbio Porin, da su Let3 izdali album koji na sebi sadrži ‘ništa’ ili da je Gibonni s autom htio preko stepenica, i zato je ponajviše ovaj dokumentarac zanimljiv – da nas podsjeti na neke ‘divne’ trenutke naših muzičara.

A opet za neke od priča ne vidim razloga zašto su završile na dokumentarcu, dok nekih koje su dobrano potresle naciju nema, poput Thompsona i njegovih ultranacionalističkih istupa i pjesama, zbog čega su mu zabranili nastup u Nizozemskoj; Severininog 11-minutnog filma; suzavca na Bajaginom koncertu u Splitu; pokušaj samoubojstva Miše Kovača; ili smrti posjetitelja na koncertu KUD Idijota u crnogorskom Kotoru 2004. godine. Možda su to priče za nastavak ovog dokumentarca, koji će nadam se ugledati svjetlost dana.

Sagledano sve zajedno, dobili smo jedan jako zanimljiv dokumentarac, tehnički uredno i fino sređen, koji će vjerujem biti rado gledan. A sad ono bitno za sve koji bi film htjeli pogledati, “Kad muzičari šokiraju” zasad se neće moći nabaviti u slobodnoj prodaji, već bi se trebao naći na nekoj od naših TV postaja, koja će ga naravno htjeli prikazati u svom programu. A s obzirom na zanimljivost sadržaja vjerujem da nećete dugo čekati. A hoće li nakon ovog filma neki od muzičara postati slavniji tek ćemo vidjeti, ali sigurno je da bogatiji neće.

Projekcija filma je u nedjelju 9. rujna s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Foto: Goran Berović