Ganski glazbenik King Ayisoba u Močvari u sklopu projekta “Vrelo zvuka”
10. rujna 2018.
Music Box (6916 Članci)
Podijeli

Ganski glazbenik King Ayisoba u Močvari u sklopu projekta “Vrelo zvuka”

Kada su prošle godine po prvi put ugostili King Ayisobu u Močvari predstavili su ga kao afričkog kralja nove world music scene, a svi oni koji su bili na tom koncertu sigurno nisu ostali ravnodušni na nevjerojatnu količinu energije koju proizvodi sa svojim bendom.

Sada se ovaj ganski glazbenik vraća s novim koncertom, a u međuvremenu je njegov peti studijski album “1000 Can Die” bio u vrhu svih godišnjih world music top lista. Glazba koju King Ayisoba izvodi najlakše bi se mogla nazvati ritmičnom bombom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Baziran na kologu, dvožičanom preteču banja i raznim udaraljkama, glazbeni izričaj ovog osebujnog glazbenika u neku bi se ruku mogao nazvati klasičnom afričkom glazbom jer je u prvom planu istaknut ritam čija repeticija stvara dojam mantričnosti. Trans u njegovim pjesmama ima određenu šamansku notu, a sve je dodatno ukrašeno angažiranim tekstovima i pomalo suludom i napadnom bojom glasa koja vas poziva na akciju, bilo kroz ples, bilo kroz angažman na ispravljanju svih onih problema o kojima King Ayisoba pjeva.

Ono što dodatno približava King Ayisobu Močvari je i taj punkerski, pomalo DIY stav, neposredan i beskompromisan. Svoj je iznimno hvaljeni album “1000 Can Die” snimio u suradnji s Arnold de Boerom iz kultnih The Ex, a to je sasvim dovoljna referenca da zainteresira i sve one koji nemaju previše veze s wolrd musicom ili afričkom glazbom. King Ayisoba je trenutno na vrhuncu svoje karijere stoga je organizatorima velika čast ugostiti ga u Močvari. U Gani je već postao velika zvijezda, a proboj u sam vrh world music scene omogućila mu je iznimno agilna izdavačka kuća Glitterbeat Records koju vodi Chris Eckman, a koja je proglašena najboljom world music izdavačkom kućom četiri godine zaredom. Močvara ovim koncertom nastavlja suradnju s Glitterbeat izvođačima – u posljednje dvije godine ugostili su DirtmusicŠirom i Sevdah Takht Damira Imamovića, sve redom velike uzdanice Glitterbeat Recordsa.

Vrelo zvuka je novi projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Koncert je na rasporedu u srijedu, 12. rujna s početkom u 21 sat i 30 minuta. Vrata se otvaraju u 20 sati, a upad je 45 kuna.