#nedjeljnikomentar: Aljoša Šerić, Ischariotzcky, Lady Gaga, U pol’ 9 kod Sabe & Remi, The Prodigy
30. rujna 2018.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Aljoša Šerić, Ischariotzcky, Lady Gaga, U pol’ 9 kod Sabe & Remi, The Prodigy

Ovog tjedna je bilo toliko dobrih singlova da ni ocjene nisu mogle biti lošije, iako je bilo i ovoga puta pjesama koje sam poželio zaboraviti nakon prvog slušanja. Ali nisam htio pokvariti ukupni dojam njihovim uvrštenjem u recenziranje. Ovo je top 5 singlova aktualnog tjedna.

Aljoša Šerić – “Glup” (Dallas Records)

Obećano – ispunjeno! Aljoša Šerić, nakon što je autorski pripomogao u stvaranju solo karijere svoje supruge Antonije, sada je svoje autorsko umijeće usmjerio i na početak svoje solo karijere. Prvi singl pod nazivom “Glup” govori o utjecaju moderne tehnologije na današnje društvo koje je zaraženo, obmanjeno i upravljano. Čovjek nekada stvarno može biti glup, a o tome upravo pjeva u svojem prvom singlu. Brzi ritam klavijatura i prepoznatljivi Aljošin melankolični glas okosnica su i ove pjesme, ali ono što je posebno catchy je refren na kojem su glazba i ritam izuzetno pamtljivi, dok svoj vokal dovodi do maksimalnih mogućnosti. Produkcija je genijalna, a kako ne bi bila kad je pjesma snimana u slovenskom RSL studiju i Element studiju u Zagrebu kod Luke Tralića Shota (Elemental) koji je radio mastering. Vrlo dobar start za Aljošu!

Ocjena: 4/5

Ischariotzcky – “Nothing At All” (Los Angeles Agency/Morris Studio)

Melodija, harmonije i višeglasje su nešto na što sam se najviše naježio kod ove pjesme, novog singla projekta pod nazivom Ischariotzcky kojeg sam prvi put upoznao prilikom preslušavanja bendova za natječaj INmusic festivala. Znate onaj osjećaj kad na prvo slušanje shvatite da će od nekog benda u budućnosti biti nešto posebno? Upravo sam takav osjećaj imao kod ovog sastava iz Brela. U pitanju je moderna bendovska produkcija na tragu Imagine Dragonsa, The Killersa i sličnih bendova, dok melodija zavodi i oduševljava od prve do zadnje minute. Dojmili su mi se i ovi pravi bubnjevi i oni korišteni kao sample, a u svemu se osjeti i određena doza psihodelije. Ima nešto svjetski kod ovog benda o kojem će se tek u sljedećim mjesecima i godinama pričati, ako nastave ovim tempom. Uvjeren sam! Oduševili su me!

Ocjena: 4.5/5

Lady Gaga & Bradley Cooper – “Shallow” (A Star Is Born) (Interscope)

Nakon što sam prvi put poslušao pjesmu odmah sam ispred očiju vidio zlatni kipić, nebitno je li u obliku nominacije ili pobjede na prestižnim dodjelama Oscara. Film kojeg svi željno iščekujemo, a u kojem glavnu ulogu imaju Bradley Cooper i Lady Gaga, dobio je i soundtrack iza kojeg između ostalog stoji i Lady Gaga. Na ovoj naslovnoj pjesmi radilo je više ljudi, među kojima je i njezin stalni suradnik Mark Ronson, dok je produkciju s Gagom radio Benjamin Rice. Predivna balada na koju bi mogli pustiti i suzu. Bradley se odlično snašao u ovoj ulozi jer je marljivo trenirao glas i još inzistirao da cijeli soundtrack bude izveden uživo. Lady Gaga kao “Lady” svoje vokalne sposobnosti ponovno posebno ističe, kao i tekstualno i producentsko umijeće. Pjesma oduzima dah, i pisanom riječi i melodijom. Ako je film i približno kao singl, onda nas čeka uživanje pred velikim platnom.

Ocjena: 5/5

U pol’ 9 kod Sabe feat. Remi – “Ja sam netko drugi” (Aquarius Records)

Ispostavio se odličnim potez da Remi bude gošća na novom singlu sve popularnijeg dream pop benda U pol’ 9 kod Sabe. Vokalno sanjiva i idealna pjesma za jesenske dane, tekstualno i glazbeno melankolična i zavodljiva. Doduše, pjesma bi zbog svojeg zanimljivog gitarskog riffa mogla biti i ljetna, ali i prigodna za svako godišnje doba i za svaku priliku. Klavijature su mi također fantastične i odvele su me u neko vrijeme starih francuskih pjesama, barem sam takav dojam dobio izvan refrena. Martina i Remi su odlično odradile vokalni dio pjesme, a ništa manje uspješan nije bio autorski dvojac Ana Opalić i Remi koji potpisuju glazbu i tekst. Jako nježan tekst koji govori o mijenjaju sebe, svojih osjećaja i razmišljanja. Je li u pitanju nužna ili prividna promjena, na slušatelju je da zaključi.

Ocjena: 4/5

The Prodigy – “Light Up The Sky” (BMG)

Evo ih ponovno s još jednim singlom uoči izlaska novog studijskog albuma. Tipična Prodigy pjesma. Pamtljivi high pitch vokal, opaki big beat drop, efekti slični kao u nekoliko njihovih pjesama. Spojili su stari i novi zvuk što je savršen recept i za stare i za nove obožavatelj. Ali opet ništa neočekivano, sve po njihovom standardnu što će reći spremno za koncerte, iako smo pjesmu već imali prilike čuti live. Čekam i nešto neočekivano!

Ocjena: 4.5/5