Hrvatska po prvi put slavi Nacionalni dan albuma!
6. listopada 2018.
Music Box (5034 Članci)
Podijeli

Hrvatska po prvi put slavi Nacionalni dan albuma!

Glazbeni svijet ovu godinu obilježava kao važnu obljetnicu i slavi format glazbenog albuma koji ove jeseni slavi 70 godina postojanja.

Ova je obljetnica značajna u čitavoj glazbenoj industriji, pa tako i za hrvatske diskografe koji će pod zajedničkim krovom Hrvatske diskografske udruge, provoditi niz aktivnosti u suradnji s autorima i izvođačima te glazbenim kritičarima i novinarima. U modernije vrijeme, kada mnogi izvođači objavljuju singlove u svome glazbenom radu te na taj način promoviraju sebe i svoj glazbeni opus, HDU vraća u fokus album te slušateljima glazbe omogućuje povratak u svijet izvorišta diskografije i glazbene umjetnosti.

Jedna je od nadolazećih aktivnosti panel rasprava u Novoj ploči u Bogovićevoj u Zagrebu koja će ugostiti glazbene znalce 11. listopada u 18 sati te otvorenih vrata dočekati sve zainteresirane. Što album danas znači jednom slušatelju, kako se percipira ovaj format pri aktivnom slušanju glazbe te kakva je budućnost albuma u Hrvatskoj, samo su neke od tema razgovora. Susretu će se pridružiti i neki od ambasadora koji podržavaju projekt, a to su redom Mia DimšićVojko VrućinaTony Cetinski, Kim VersonIvan DečakMladen PuljizTomislav BralićSilente i Dalibor Pavičić.

Glazbenom albumu odat će se počast i kroz 70 priča o albumima, glazbenih kritičara Hrvoja Horvata i Zlatka Galla, koje će HDU publicirati i u tiskanom izdanju u studenom. Tiskano izdanje će biti predstavljeno i na prigodnoj izložbi u Kaptol Boutique centru u Zagrebu, također u studenom. Nadalje, na drugom programu Hrvatskoga radija u emisiji Music Pub Zlatka Turkalja svakog će četvrtka gostovati glazbeni stručnjaci i izvođači te donositi zanimljivosti o glazbenim albumima.

Povodom Nacionalnog dana albuma, prigodni popusti dočekat će sve zainteresirane u tjednu od 8. do 14. listopada na naznačenim mjestima, u prodavaonicama Croatia RecordsaaAquarius RecordsaDallas RecordsaDancing Beara i Menarta te na webshopu Scardone. Webshop Cedeterija.com također će sudjelovati u popustima s promotivnim kodom “VJERNIKUPAC”.