Što možemo očekivati od INmusica, Exita i Szigeta 2019. godine?
27. listopada 2018.
Toni Šafer (13 Članci)
Podijeli

Što možemo očekivati od INmusica, Exita i Szigeta 2019. godine?

Iako je nova festivalska sezona još prilično daleko, krenule su špekulacije o mogućim izvođačima koji će popunjavati line-upe festivala 2019. godine.

Ulaznice za festivale već su u prodaji, a mnogi od njih objavili su imena prvih headlinera. Istina je da mnoge turneje koje nas očekuje 2019. godine još nisu niti objavljene, ali već se naveliko šuška o tome tko bi mogao krenuti ili se pak vratiti na novu europsku turneju. Stoga smo se odlučili pozabaviti izvođačima koje bi nama najbliži i najveći festivali mogli ugostiti.

INmusic (Foto: Matija Purgar)

INmusic festival

Najveći hrvatski open-air festival još nije objavio niti jedno ime koje će ugostiti Otok hrvatske mladeži na 14. izdanju INmusic festivala koje se održava od 24. do 26. lipnja. S obzirom na vrstu festivala i publiku na koju cilja, nije teško pretpostaviti tko bi bili najpoželjniji headlineri. Ono što je poprilično sigurno je da na INmusicu nećemo vidjeti najveća, ali i najskuplja imena današnje rock glazbe poput Radioheada, Pearl Jama, Foo Fightersa. Međutim, i s puno manjim budžetom od svojih glavnih konkurenata, INmusic je i dalje jedan od dragulja europske festivalske scene. Tomu svjedoče i pohvale koje skuplja i u posljednje vrijeme, ali i publika koja mu se godinama vraća. Toj činjenici idu u prilog i niske cijene ulaznice spram ostalih konkurenata. No, cijene su u skladu sa sadržajem, kojeg baš, osim glavnih izvođača i uspoređujući ga s ostalim europskim festivalima, previše i nema. INmusic nije festival na kojeg većina publike dolazi s ciljem da na otoku provede puna tri dana već se rijeka ljudi ondje slijeva tek pogledati glavne zvijezde festivala.

IZVJEŠĆE/FOTO: INmusic #13 (dan treći) – dobar nastavak prva dva dana i kiša na kraju!

Ubrzo bi i INmusic trebao otkriti bar jedno ime headlinera koje će predvoditi festivalski line-up 2019. godine. Prvo ime koje se ove godine ističe je svakako Muse. Bend je nedavno najavio novi album “Simulation Theory” koji bi trebao izaći u studenom ove godine, a predstavit će ga na novoj europskoj turneji. Iako je za sada ona najavljena bez objavljenih datuma, za očekivati je da će se na popisu pojaviti i oni festivalski. Još jedno ime koje možemo izdvojiti je ono najpoželjnijeg festivalskog headlinera 2019. godine, a to je svakako The Cure. I sâm bend je najavio da će svirati na 20-ak europskih festivala sljedeće ljeto, no moguće planove menadžmenta INmusica pomrsio je Exit festival koji je objavio da će legendarni gotičari biti glavne zvijezde prvog dana novosadskog festivala. No, bilo je primjera unatrag nekoliko godina kada su ova dva festivala na svojim pozornicama ugošćavali iste headlinere. Jedna od najpoželjnijih zvijezda koja bi se savršeno uklopila u festival je Jack White. Ove je godine objavio svoj novi album “Boarding House Reach” te ga predstavio na turneji, no za očekivati je da će se White vratiti i sljedeće godine, ovaj put na festivalske pozornice. Na onoj zagebačkoj možemo očekivati i folk rock zvijezde Mumford & Sons koji su već bukirani za nekoliko lipanjskih datuma.

Od ostalih bendova koje bi mogli vidjeti na 14. INmusicu možemo izdvojiti Wilco, Weezer, Stereophonics, Wolf Alice, The War On Drugs, The Vaccines, Bastille. Na turneji je i Lenny Kravitz, a novu su nedavno najavili i Foals za koje je sasvim sigurno da će popunjavati line-upe po Europi. Novi album kojeg će pratiti turneja na umu imaju i The Strokes.

IZVJEŠĆE/FOTO: EXIT Festival 2018. – David Guetta je (na žalost) prvak svijeta!

Exit festival

Sljedeće godine Exit će doživjeti svoje jubilarno 20. izdanje. Već je potvrđeno da na Petrovaradinsku tvrđavu 4. srpnja dolaze kultni The Cure. S obzirom na raznolikost žanrova koji se mogu čuti na festivalu i publiku koju on privlači, zbilja je teško pretpostaviti tko će biti mogući gosti festivala koji se sljedeće godine održava od 4. do 7. srpnja.

Ono što se može očekivati na INmusicu, moglo bi se očekivati i na novosadskoj pozornici; Muse, Jack White, Mumford & Sons, Lenny Kravitz. S obzirom na to da se već godinama menadžment festivala povodi uzrečicom “za svakoga ponešto”, za pretpostaviti je da će uz već navedene gotičare na festivalu biti prisutna i pokoja pop zvijezda. Najizgledniji kandidat ove godine je Pink koja je već bukirana za nekoliko europskih festivala. Od aktualnih izvođačica mogli bismo izdvojiti Florence Welch, Lanu Del Rey i Lorde. Dio line-upa rezerviran za pop izvođače mogao bi popuniti Shawn Mendes. Tu su i Imagine Dragons koji su najavili i svoj novi album. Iznenađenje ne bi bili ni Foals, kao niti Snow Patrol. The Chemical Brothers bili bi savršeni za electro beatove.

Foto: Exit photo team

Sziget festival

S više od pola milijuna posjetitelja prošle godine, Sziget festival iz godine u godinu raste. Mađarska prijestolnica dom je jednog od najvećih i najpopularnijih europskih festivala. Island of Freedom svake godine u kolovozu okuplja najpopularnije glazbenike širokog glazbenog spektra.

Vrijeme održavanja festivala stavlja u prednost Sziget spram ostalih festivala u mogućnosti odabira headlinera. Sljedeće godine to će biti od 7. do 13. kolovoza. Izvođači na budimpeštanskoj pozornici iz godine u godinu su spektakularni. Ne treba sumnjati da 2019. neće biti isto. Za to se pobrinuo prvi najavljeni headliner Ed Sheeran. U pravi plan se sljedeće godine mogu staviti velika rock imena poput Foo Fightersa koji se sasvim sigurno vraćaju europskim festivalima. U Europu se vraća i Red Hot Chili Peppers, ali i Metallica koja će u vrijeme Szigeta biti na velikoj stadionskoj turneji u okolnim zemljama. I ovdje moramo ubaciti dio o The Cure jer su trenutno najtraženija festivalska roba. Potencijalni kandidati svakako su i Maroon 5. Na pozornici bi mogli vidjeti The Smashing Pumpkins, Tool, Tame Impalu, The 1975, Twenty One Pilots. Za pop dio mogao bi se pobrinuti Bruno Mars i uz njega sve popularniji Years & Years. Kad je već ugostio Kendricka Lamara ove godine, ne bi iznenadilo na festivalu vidjeti Drakea sa svoja tri Migosa. Ili će njegovo mjesto zauzeti Kanye West? Na veliku turneju 2019. vraća se i Swedish House Mafia.

Sziget zasigurno ima potencijala za dovođenje legendarnih pop ikona Kylie Minogue i Cher. Festival je s godinama postao jedan od najvećih i najposjećenijih u Europi te s toga ne bi iznenadilo na pozornici vidjeti i legende poput Paula McCartneya ili bendova Fleetwood Mac i Pearl Jam, možda Eltona Johna koji je na svojoj oproštajnoj turneji, baš kao i Kiss.

Iako zvuči malo vjerojatno, šuška se kako će i Coldplay sljedeće godine zasvirati na nekoliko festivala. Moguć je i povratak jednih od najbukiranijih festivalskih bendova – The Killersa. No, nekako se čini da ćemo, ako potvrde festivalske datume, morati potegnuti do inozemstva.

Ukratko…

Čeka nas još jedna uzbudljiva festivalska sezona. Iako se ponekad čini da smo po tom pitanju zapostavljeni, u Hrvatskoj i obližnjim zemljama ima festivala na kojima se mogu poslušati neki od najboljih izvođača današnjice. Možda se po tom pitanju ne možemo mjeriti sa zemljama zapadne Europe, no s vremenom i u ovim krajevima možemo osjetiti dašak najvećih svjetskih festivala.

Foto: Matija Purgar (naslovna)