Cijenjeni američki jazz trubač i dobitnik Grammyja, Roy Hargrove, umro u 49. godini
4. studenoga 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Cijenjeni američki jazz trubač i dobitnik Grammyja, Roy Hargrove, umro u 49. godini

Jedno od najsvjetlijih imena jazz glazbe svoje generacije, preminuo je prošloga petka u New Yorku. Imao je samo 49 godina.  

Uzrok smrti je zatajenje srca, a što je objavio njegov dugogodišnji menadžer Larry Clothier. Inače, prije nego što će umrijeti primljen je u bolnicu zbog problema s pravilnim funkcioniranjem bubrega.

Više od 30 godina Hargrove je utjecao na svijet jazz glazbe sa sjajnom karizmom na pozornici i svojim umijećem sviranja trube i virtuoznosti koji bi rastopili i najtvrđi čelik. Osim jazza poznat je i po doprinosu u neo-soul glazbi. Tako je zaslužan za epohalni album “Voodoo” D’Angela, objavljen 2000. godine. Iste godine pojavio se na “Mama’s Gun” Erykah Badu i “Like Water for Chocolate” Commona, a kasnije je osnovao svoj hibridni projekt The RH Factor s ciljem ostvarivanja dijaloga između modernog jazza, hip-hopa i R&B glazbe. Ali je Hargrove se uvijek najbolje osjećao u mainstream jazz tradiciji, a pronašao je svoj put i do crnačke glazbe.

Roy Anthony Hargrove rođen je 16. listopada 1969. godine u Wacou u Texasu, a odrastao je u Dallasu gdje je poahađo Booker T. Washington High School, smjer Izvedbene i vizualne umjetnosti koji je također proizveo velika imena kao što su Erykah Badu i Norah Jones.

Umro je u 49. godini života.

Izvor: npr.org

Foto: YouTube screenshot