SUN U kao jedna od predvodnica novog pop pokreta u Hrvatskoj!
6. studenoga 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

SUN U kao jedna od predvodnica novog pop pokreta u Hrvatskoj!

Kad će se Hrvatska konačno probuditi i usmjeriti svoj pogled i svoje uši na one koji su naša sadašnjost i budućnost i prestati govoriti o hrvatskoj glazbenoj sceni u negativnom smislu?

Hoćemo li si konačno utuviti u glavu da glazbenici kao SUN U zaslužuju biti u središtu pozornosti jer ono što stvaraju ulazi u svjetske okvire? Kad ćemo prestati gledati na one nebitne i njih isticati kao reprezente hrvatske glazbene scene, a upravo su SUN U i mnogi drugi ono što bi prvo istaknuli na pitanje nekog stranca – “koga bi mi preporučili da poslušam od hrvatskih glazbenika”.

Nekad se stvarno nasrdim na takve stvari i onda mi treba par rečenica da se ispušem kao što je to bio ovdje slučaj, a prije nego što krenu neke ljepše riječi. Iako sam mislio čuvati ovaj biser za #nedjeljnikomentar ipak nisam izdržao jer “Hurricane” u meni izaziva cijeli uragan oduševljenja.

Sanja Šiljković ili SUN U je izvrsna glazbenica koja se još jednom, sa singlom “Hurricane”, pozicionirala među one koji su predvodnici nekog novog pop pokreta u Hrvatskoj. U takvu grupu glazbenika svrstavam Nipplepeople pa recimo Mixed Up Mary, Mary May, Tiani ili nešto malo iskusnije Mangroove i slične. Da ne nabrajam dalje. Takve inovativne glazbenike nismo imali još od razdoblja grupe Denis & Denis koji su izazvali pravu revoluciju u hrvatskoj i regionalnoj pop glazbi. A sada bi ovi maloprije spomenuti mogli napraviti nešto slično, već jednim dijelom i jesu te sam uvjeren da će i dalje raditi, stvarati i oduševljavati.

Glazbu, tekst i aranžman za novu pjesmu “Hurricane” radila je upravo SUN U, iza miksa stoji Damjan Blazun, a master je uradio Sam John. No, SUN U se bacila i na vizualni identitet pjesme te je režirala, producirala, montirala i kreirala 2D-3D animacije za “Hurricane”. Rezultat je fenomenalan, rezultat oduzima dah. A u pitanju je tvrdi electro pop koji i dalje odzvanja u mojim ušima. Spot je na razini zadnjeg spota Tianni “Surrender”. Pogledaš ga jednom i onda nakon deseti put shvatiš da ga možeš ipak još jednom pogledati. I tako u krug.

Stoga, dragi čitatelji, ljubitelji glazbe, ne obazirite se previše na nebitne i nesvrstane, one koji su možda prisutni na naslovnicama mainstream medija. Gledajte i slušajte ovakve kreativne ljude koji su pravo ogledalo moderne hrvatske glazbe i nešto s čime trebamo otići u svijet. Ipak vama ostavljam na izbor jer je pravo svakoga birati i izabrati. Ali nemojte kasnije govoriti da niste imali prilike prije nego što ste zaključiti da ne želite slušati hrvatsku glazbu.