Recenzija: Imagine Dragons: “Origins” –  
13. studenoga 2018.
Toni Šafer (13 Članci)
Podijeli

Recenzija: Imagine Dragons: “Origins” –  

Grammyjem nagrađeni američki pop-rockeri Imagine Dragons objavili su svoj novi studijski album “Origins” (KIDinaKORNER/Universal Music Hrvatska).

Popularna američka glazbena četvorka na krilima uspjeha svog prvijenca „Night Vision“ iz 2012. godine nastavila je do danas albumima nizati hitove. Upravo se njihov „Radioactive“ najduže u povijesti zadržao na Billboardovoj ljestvici 100 najpopularnijih singlova, čak 87 tjedana. Uz to su, u ne tako dugoj karijeri, uspjeli prikupiti mnoštvo nominacija za najprestižnije glazbene nagrade i do sada prodati 12 milijuna albuma i više od 30 milijuna singlova. Najstreamaniji su rock band današnjice sa svojih 37.5 milijuna mjesečnih streamova na Spotifyju.

Novi album benda objavljen je niti dvije godine nakon albuma „Evolve“ koji je 2018. streaman 8 milijardi puta i čija su se tri singla našla na prvom mjestu Billboardove ljestvice najboljih alternativnih uradaka („Believer“, „Thunder“, „Whatever It Takes“). Bend se i nakon njega odlučio za istu producentsku postavu koju čine Joel Little (Lorde), Mattman i Robin (Selena Gomez, Carly Rae Jepsen) i John Hill (Florence + The Machine).

„Origins“ je najavljen singlom „Natural“ koji se već 11 tjedana nalazi na prvom mjestu Billboardove Rock Airplay liste. Uslijedilo je objavljivanje singla „Zero“ koji je došao do 10. mjesta Hot Rock liste. Potom su objavljeni singlovi „Machine“ i „Bad Liar“. Bilo je očito kako su Imagine Dragons ostali i dalje vjerni svom pop-rock-EDM zvuku prepunom velikih „catchy“ refrena. “Željeli smo donijeti nešto novo ali i dalje ostati vjerni našim glazbenim korijenima.”, komentirao je frontman Dan Reynolds.

Upravo su „Natural“ i „Machines“ klasične Imagine Dragons pjesme, buduće velike stadionske himne. Dokazuju da je i jedna od stvari u čemu je Raynolds vrlo dobar metaforičnost njegovih stihova. Ostavite se tuđih snova, živite svoje. Budite svoji. Borite se za sebe. Glavne su to poruke koju želi poslati svojoj  publici: „When you gonna see I’m not a part of your machine. Not a part of your machine. I am the machine.“ No ponekad se i u tome čini kao amater s prilično banalnim, dosadnjikavim refrenima („Stuck“).

Na albumu se može čuti i poneka Coldplayish stvar poput „Boomerang“ i „Cool Out“, ali i folk balada „West Coast“. U cjelokupnom se kaosu nalazi i, kao iz 80-ih ispala, „Zero“, snimljena za potrebe filma „Ralph Breaks The Internet“. Tu je i electro „Bullet In A Gun“, ali i besmislena i nepotrebna drum’n’bass dionica naziva „Digital“. Tu je i promašeni pokušaj kopiranja Chainsmokersa („Only“).

Reynolds je albumu ipak dao posebnu notu priznanjima o privatnom životu, braku, svojim iskustvima, snovima. Upravo je takva „Bad Liar“, pri čemu u prvi plan dolazi dobro ugođeni intenzivni vokal. Širi kontekst njegovog, ali i našeg svijeta opisan je kroz „Love“ kojom se Reynolds pita: „Where did we all, where did we all go wrong?“.

Mogli bi se i mi zapitati što je pošlo po krivu s novim albumom. Iako su jedan od najpopularnijih rock bendova, počastili su nas prilično kaotičnim i nedosljednim albumom koji neće razočarati jedino fanove benda. No, koliko god bio naporan ili loš, novi će album Imagine Dragonsa ponovno biti jedan od najkomercijalnijih ove godine, a nova turneja bez sumnje rasprodana. Pobjedničku glazbenu formulu kojom su osvojili mnoge još uvijek uspješno primjenjuju, no s vremenom i ona sve više blijedi, a ono što ostaje tek je površno i neuvjerljivo.

Ocjena
2.5 out of 5

2.5

2.5 out of 5