IZVJEŠĆE/FOTO: Detour u Dom sportova doveli i sunce i snijeg!
9. prosinca 2018.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Detour u Dom sportova doveli i sunce i snijeg!

Jedna od najpopularnijih pop grupa u Hrvatskoj, Detour, krenula je na još jedan izazov, samostalni koncert u Domu sportova (mala dvorana).

Kišoviti vikend Detour su trebali pretvoriti u sunčani, a je li im to pošlo za rukom pokušat ćemo vam približiti u sljedećim rečenicama. Prohladnu večer u maloj dvorani Doma sportova otvorili su članovi srbijanskog benda Ničim izazvan kojeg svi znamo po suradnji sa S.A.R.S.-om, ali koji imaju puno više za pokazati od samo jedne pjesme.  Puhačka sekcija, trojica gitarista (akustična, električna i bas gitara), violina, klavijature, dva vokala, spoj koji obećava. U svojem 45-minutnom nastupu, na kojem je bio i više nego solidan broj publike, uspjeli su pripremiti teren za ono što će tek uslijediti. Šteta što razglas nije bio na onoj razini koju očekuješ, a to se događalo tijekom cijele večeri. Iskompresiran zvuk s previše niskih tonova koji guše vokale, osim kad je riječ o visokim i glasnim lagama kad su visoki tonovi parali uši. Ne znam što se dogodilo, ali nije bilo dobro jer oni koji su sjedili u ravnini zvučnika mogli su donekle uživati u koncertu, a sve mimo toga je bilo neslušljivo, zvučalo je kao da netko mumlja nešto. Kad je glazba išla bez vokala bilo je čak i dobro, isto kao i kad čujemo samo vokale bez glazbe, ali kad se na izvedbi cijeli bend priključi bilo je dosta zbunjeno. Pogotovo kad su u pitanju Detour koji su imali prošireni sastav koji je i vizualno izgledao kao Big Band. 

Ničim izazvan (Foto: Nikola Knežević)

Lijepo je publika prihvatila bend Ničim izazvan, a koncert koji je slijedio okupio je više od 2 tisuće posjetitelja. Dvosatni program sastojao se od pjesama koje su obilježile fazu benda s Majom Posavec kao vokalom, zatim faze u kojoj je Nenad Borgudan bio dio grupe Yammat pa sve do danas kad kraj njega stoji ljupka Gina, relativno novi, simpatičan i vrlo dobar vokal.

Otvorili su večer simbolično i s novim hitom “Vikend”, kažem novim jer nerijetko budu na vrhovima top lista sa svojim, ponekad sanjivim, ponekad razigranim, pjesmama. No, publika se samo njihala sve dok nije čula one najveće hitove, a tada je uslijedio pravi show. Govorim prije svega o pjesmama “Plešem sama”, “Zaljubila sam se”, “Biram”, “Tvoje lice se promijenilo” (remake Yammatovog hita) i “Snijeg” kad je umjetni snijeg pušten iznad publike i kad je vizualni dio koncerta doživio svoj maksimum. Tada su im se pridružili Pavel, Aljoša i Antonija Šerić. Moram pohvaliti ljude koji su radili za lightom, ali i one koji su se bavili scenom na velikom ekranu – bilo je doista impresivno i zbog čega sam na trenutke zaboravio na probleme s razglasom.

Nenad Borgudan (Foto: Nikola Knežević)

Na koncertu su ugostili i svoje prijatelje glazbenike, koji su na neki način obilježili i dio Detourove i Nenadove karijere. Tako su Headoneast, odnosno Aleksandar i Rebeka Ljiljak, uz pomoć cijelog “orkestra” izveli remake još jednog Yammatovog hita “Putujem”. Nekad su i Nenad i Aleksandar bili dio Yammata, a sve me ovo vraća i u razdoblje s početka ovog desetljeća kad je objavljena “Yammat kompilacija” koja je bila čak nominirana i za Porin. Na njoj su se nalazile pjesme izvođača koji trenutno oblikuju ili će oblikovati urbanu scenu u Hrvatskoj. Među njima su bili i Nipplepeople, možemo reći pravi nasljednici Yammata, benda za kojeg će se ispostaviti da je ogromno utjecao na tijek urbane glazbe i osnivanje bendova koji danas suvereno vladaju takvom scenom.

Rebeka (Headoneast) i Gina (Detour) (Foto: Nikola Knežević)

A ono što su Nipplepeople napravili u Domu sportova je bilo neviđeno i neočekivano, što se često dogodi u njihovom slučaju. Izašao je na pozornicu prvo DJ i producent ovog dvojca, ponovno u specifičnom maskirnom kombinezonu i krenuo s njihovim prepoznatljivim i snažnim electro/house beatom da bi u jednom trenutku u sve ukomponirao legendarnu scenu Milene Dravić iz “Bio jednom jedan Duško Radović”, a s kojim je radila i monodramu pod nazivom “Milena u svetu muškaraca”. To je bio trenutak za pamćenje, hommage divi jugoslavenskog glumišta i trenutak koji je, vjerujem, nekima izmamio suze ili osmijeh na licu. Bio je to uvod u pjesmu “Gledano sa strane” koju se senzualni Nipplepeople izveli s Detourom. 

Nipplepeople i Detour (Foto: Nikola Knežević)

Iako je bilo trenutaka kad su se Detourovci malo pogubili, odnosno Nenad i Gina, poput kašnjenja na vokalne dionice na pjesmama “Tvoje lice se promijenilo” i “Mjesec” na bisu gdje su čak ponovno krenuli s introm, nije to baš nešto za što se trebamo uhvatiti i reći kako je ovaj koncert bio neuspjeh. Jest da im onaj intermezzo s hrvatskom himnom u sred koncerta baš i nije trebao, ali je ipak publika izašla zadovoljna. Bilo je tu pripadnika više generacija koji su zagrljeni uživali u koncertu, bilo je tu onih koji su se ljubili dok su slušali Detour i onih koji su nakon koncerta izlazili iz Doma sportova s komentarima – “baš je bilo lijepo, specifični su”. Mislim da je to dovoljna nagrada bendu, a što se tiče tehničke strane to se uvijek može poboljšati na sljedećim nastupima. Mislim da je ovo bio jedan preveliki izazov i mislim da bendovi poput Detoura svojom glazbom i atmosferom i nisu baš za ovakve prostore. Lisinski je bio fenomenalan prošle godine i mislim da je to logičan izbor i kod sljedećeg velikog koncerta. 

Zaljubljeni par na Detouru (Foto: Nikola Knežević)

Na kraju ipak lijepa večer u Domu sportova, ukupno tri sata glazbenog programa za kojeg je vrijedilo prekinuti standardne ‘lazy’ vikendske aktivnosti i otići na Detourov “vikend”. 

Ničim izazvan set lista:
Bo Bo Bom
Rekla je
Bilo gde
Tužne devojke
Glupost
Trideset
Sve tvoje želje
Odlaziš?
Da li želiš?
O tebi

Foto: Nikola Knežević

Detour set lista:
Vikend
Kroz tebe se vidi
Ima i nema
Ljeto počinje
Plešem sama
Zmaj
Putujem feat. Headoneast
Njuške
Biram
Ujutro
Prijatelj
Gledano sa strane feat. Nipplepeople
Intermezzo “Hrvatska himna” + Psihopatija bajna
Cvijet
Brod tone
Nova nada
Skrivena
Zaljubila sam se
Snijeg
Daleko
Srce veliko
Tvoje lice se promijenilo

Bis
Bez tebe
Mjesec
Zaljubila sam se

Foto: Nikola Knežević