#nedjeljnikomentar: Josipa Lisac, Massimo, Nova generacija, Ogenj, Zdenka Kovačiček
9. prosinca 2018.
Nikola Knežević (2826 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Josipa Lisac, Massimo, Nova generacija, Ogenj, Zdenka Kovačiček

Najljepši su i najradosniji dani u godini, Božić samo što nije stigao, prvi snijeg smo već vidjeli, valjda će nam doći još koji put, a shodno svim tim radostima slijedi i novi nastavak “Nedjeljnog komentara” koji ocjenama nije ništa manje lijep od ovih prosinačkih dana. 

Josipa Lisac – “Dok razmišljam o nama” (Croatia Records)
Nevjerojatno je da je za sve što čujemo od Josipe Lisac nemoguće ne dati onu najvišu ocjenu, o kojoj god se pjesmi radilo, njezinoj ili u njezinoj obradi, pogotovo ako uz sebe ima vrhunske glazbenike, a tako je oduvijek bilo. “Dok razmišljam o nama” u novom aranžmanu snimljena je u studiju Croatia Recordsa i objavljena na CD i Blu-ray izdanju što je jedinstveno u Hrvatskoj, a vjerojatno i na ovim prostorima. Materijal se snimao 6 sati nakon čega smo dobili pravu rapsodiju zvuka. Koji god instrument izdvojio svaki od njih je besprijekoran i zajedno s jedinstvenim vokalom Josipe Lisac stvara priču koju nitko do sada nije interpretirao. Uvijek je bila na vrhu, a sad je dala do znanja da će tako biti i ubuduće. Nemoguće opisati rječima, dovoljno je samo staviti slušalice na uši i nevjerojatno iskustvo može početi.

Ocjena: 5/5

Massimo – “Nisam spreman” (Aquarius Records)
Još jedna Massimova pjesma s aktualnog studijskog albuma “Sada”, a koja me svojom atmosferom podsjetila na jednu regionalnu glazbenu zvijezdu. To i ne čudi jer je pjesmu upravo napisala ta zvijezda, Sergej Ćetković, koji je postao sinonim za najljepše pop balade. I osjeti se njegov potpis (glazba i tekst) što je Massimo vokalno bez ikakvih problema odradio, čak i na nešto žešćem refrenu koji je očito prilagođen njegovim sjajnim vokalnim sposobnostima. Moguće da je ovo jedna od onih pjesama za koje je Sergej mislio da ih treba otpjevati netko drugi. Pretpostavljam. I ako je tako, nije pogriješio. Zadnjih nekoliko Massimovih singlova “strpao” sam u isti koš jer su mi glazbeno zvučali skoro pa identično, ali ovo je jedna od onih zbog kojih njegov novi album spada u kategoriju nekih od najboljih pop izdanja godine. Nešto malo drugačije, lagano, ali i uzbudljivo i s neočekivanim raspletom. Kako pjesma počinje, tako i završava. Divno!

Ocjena: 4.5/5

Nova generacija – “Božić dolazi” (Hit Records)
Lijepo je vidjeti mlade snage na jednom mjestu pa makar to bilo i jednom godišnje. Lijepo je za čuti da konačno netko snimi novu božićnu pjesmu i to vrlo dobru pjesmu, a ne da kao većina glazbenika posegne za obradama stranih ili domaćih tradicionalnih/standardnih blagdanskih pjesama. Neki od vokala su se već polako etablirali na hrvatskoj glazbenoj sceni, nečije vrijeme tek dolati, a posebno bih tu izdvojio Lu Jakelić i Nelu koji ipak među svima imaju nešto posebno u svojem vokalu. Naravno, ne treba zaobići niti Leu Mijatović, dobro poznati domaći vokal. Svi su nam pružili lijepo blagdansko raspoloženje i nesumnjivo će se ova pjesma vrtiti na radijskim postajama, ne samo ove godine, nego i sljedećih. Pamtljivi tekst, lijepa melodija i Božić, ne trebam nam više ovog najradosnijeg blagdana.

Ocjena: 4/5

Ogenj – “Hej Haj” (Dancing Bear)
A kad smo kod božićnih, Ogenj su ipak otišli korak dalje, baš kao što su ovih dana često spominjani The Pogues napravili davnih godina sa svojom “Fairytale of New York”. Čak ima i taj folk predznak. U što je još važnije, autorska je pjesma, nije obrada. Ne odustaju od svojeg naglaska što je za svaku pohvalu, a zvukovno nastavljaju oduševljavati. Naši etno punkeri žele nam svima sretan, ali i žestoki Božić. Snažne gitare (i električne i bas) s nježnom violinom i tradicionalnim folk instrumentima zvuče jedinstveno. I u glavi mi se stalno vrte riječi “Hej Haj”. Dovoljno! Produkcijski je moglo, čini mi se i malo bolje biti odrađeno, ali sve u svemu najdraža ovogodišnja božićna pjesma.

Ocjena: 4.5/5

Zdenka Kovačiček – “Jutarnja frka” (Dancing Bear)
“Frka” je zarazila hrvatsku publiku i to s nekoliko desetljeća zakašnjenja, ali nikad nije kasno. Sada je stigla i “Jutarnja frka”, neslužbeni nastavak samo imenom, ali pjesma koja najavljuje novi Zdenkin album, što me svakako najviše raduje. Njezina standardna jazz/pop pjesma sa soulful back vokalima i vrlo lijepom blues gitarom golica maštu zbog čega nestrpljivo čekamo nove materijale. Pjesma me podsjeća čak i na neka njezina ranija razdoblja, ali s početka ovog milenija. Zdenka je uvijek bila nešto posebno s naglaskom najviše na live nastupe i vjerujem da će i ova pjesma bolje zvučati na velikoj pozornici. Tada tek shvatite potencijal ove pjesme, a za sada nakon nekoliko slušanja mogu reći da je riječ o vrlo dobrom diskografskom povratku.

Ocjena: 4.3/5