RECENZIJA: Je li doista Mia Dimšić buduća hrvatska pop zvijezda?
17. travnja 2017.
Nikola Knežević (2721 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Je li doista Mia Dimšić buduća hrvatska pop zvijezda?

Postoje u Hrvatskoj oni koji nečiju glazbu guraju i nameću iako se radi o nečemu što to i ne zaslužuje, ali postoje i oni koji to s pravim i iskrenim razlogom rade, kao što je to u slučaju Mije Dimšić.

Ova mlada Osječanka je s razlogom među onim glazbenicima koji su proteklih mjeseci u fokusu glazbene javnosti. Prije svega, djevojka je iskrena, kao što je iskrena i njezina glazba. Tako odiše i njezin prvi studijski album „Život nije siv“, s omotom napravljenim u veselim bojama koji poručuje “Život nije siv”. Likovno oblikovanje su radile Kreativne ovčice, a ilustraciju Branka Hollingsworth Nara.

A sada o glazbenom dijelu albuma. Inače, nisam pobornik onoga kada netko na sva zvona nekoga hvali i gura, da to odmah i prihvatim. Ali riječ je doista o jednom talentu koji se posebno ističe, prije svega što je riječ o country/pop glazbi koju zaista nemamo prilike čuti na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Mia album otvara prekrasnom ljubavnom pjesmom „Budi mi blizu“ i tada već padamo na njezin prelijepi glas. Slijedi pjesma koju je ona napisala, „Život nije siv“, i koja je osvojila hrvatsku publiku, pogotovo onu mlađu. Inače, malo mi smeta kada mnogi govore „ovu pjesmu moje dijete obožava“ ili „moja djeca vole Miju“. U redu je, ali ovo nije dječja glazba, ovo je glazba koju bi mnogi trebali poslušati. Slušajte svoju malu djecu, ona osjete iskrenost i dobru glazbu.

„Samo ovu pjesmu želim, samo ovaj ritam znam
Samo ovoj ludoj besmislici pripadam
Sve je crno, sve je bijelo, ali život nije svi
Sve je dobro dok si zdrav i dok si živ“

I sljedeća pjesma na albumu, balada „Nije važno“, ima lijepu poruku jer bez obzira na tugu i suze zbog gubitka voljene osobe, one će proći kao vlak i na kraju ipak samo želite da ta osoba bude sretna. Pa makar to ne bilo uz vas.

Mia kao da se na albumu posvetila onim pravim country brzim pjesmama, pa je tako ona pisala i pjesmu „Bezimeni“, koja je uz „Život nije siv“ još jedan sjajan uradak koji već osvaja radijski eter i publiku. Kada sam prvi put čuo intro na gitarama kao da će progovoriti Johnny Cash, kad ono lijepi Mijin glas.

I za 5. pjesmu na albumu smo već čuli – „Sanjaj me“, još jednu baladu koja govori o gubitku voljene osobe. Dobri su tekstovi pjesama, bilo da je u pitanju Mia kao autorica ili Vjekoslav Dimter i Damir Bačić kao glavni tekstopisci albuma.

„Ne znam kuda putujem
Kakva jutra magle donose
Zbogom budi, volim te
Bar ponekad sanjaj me“

Ništa manje dobra pjesma nije ni sljedeća na albumu, „Do posljednjeg retka“, baš kao i „Svjetionik“ gdje je kroz dosta usporen ritam Mia sama sebi podlagala glas. Doduše njezin glas je bio prateći u mnogim pjesmama na albumu, ali ovdje doista zvuči anđeoski. Slijedi oda kiši u pjesmi „Kiša“, a onda i oda ljubavnoj slobodi – „Slobodna“ u relativno brzom country ritmu koji mi najbolje leži kod Mije. Ne kažem da ne zvuči lijepo u baladama nego osjetim jednu posebnu atmosferu u bržim country pjesmama koje sam i više puta izvrtio dok sam pisao recenziju. Naježim se na takve pjesme i stvarno mogu reći da ova mala može biti sljedeća (ili prva) hrvatska country zvijezda.

Album završava pjesmom na engleskom jeziku, „Pieces Of The Puzzle“, ako je time htjela pokazati da se odlično snalazi i u tom govornom području onda je uspjela, ali ne bih volio da ubuduće engleski jezik prevlada njezinim uracima. Nije samo razlog taj što je country glazba možda i jedna od najraširenijih u svijetu pa se ne bi tu mogla snaći, nego i zato što hrvatski jezik odlično paše uz country.

Iako je bilo potrebno više od dvije godine da ovaj album nastane, zvuči kao da je ekipa samo ušla u studio i snimila sve iz prve. Moram pohvaliti aranžmane za koje je glavni krivac Branimir Jovanovac (kalvijaturist Opće Opasnosti), a pridružio mu se Ante Gelo u pjesmama „Svjetionik“ i „Pieces Of The Puzzle“. Glazbeni producent albuma je također Branimir Jovanovac koji još jednom pokazuje da Slavonija ima vrhunske producente i glazbenike, a Mia je dokazala da smo iznimno jaki i u pjevačkom smislu. Izvršni producent album je Damir Bačić, dugogodišnji član tamburaškog sastava „Patria“, a koji je uz Dimtera i pisao većinu pjesama na albumu.

Treba spomenuti kako je u sklopu albuma objavljen i DVD koncerta u Lisinskom koji se dogodio 29. prosinca prošle godine.

Mia je još mlada i puno toga je tek ispred nje, ne kažem da je ovo izdanje savršeno, iako bi se po mojim riječima to moglo zaključiti, ali da djevojka ima budućnosti, to je zasigurno. Više bih htio countryja čuti u njezinim pjesmama, manje laganih melodija, iako ne mogu reći da mi je u nekim trenucima bilo dosadno slušati.

Najvažnije je da joj nitko drugi ne određuje glazbeni put jer bi u tom slučaju bila „progutana“ kao i mnogi drugi na glazbenoj sceni. Samouvjereno treba koračati naprijed, biti iskren i jedinstven i vjerujem da je to pravi recept za ono najbolje što slijedi. Lijepo je započela putovanje, šteta bi bilo to pokvariti.

Foto: Krume Ivanovski

Ocjena
4 out of 5

4

Vrlo dobro
4 out of 5