Umro autor pjesme “Killing Me Softly With His Song” i engleske verzije “The Girl from Ipanema”, Norman Gimbel
29. prosinca 2018.
Music Box (10948 Članci)
Podijeli

Umro autor pjesme “Killing Me Softly With His Song” i engleske verzije “The Girl from Ipanema”, Norman Gimbel

Oscarovac i dobitnik Grammyja, Norman Gimbel, čija karijera je obilježena hitovima “Killing Me Softly With His Song” Roberte Flack te “The Girl from Ipanema” (engleska verzija), preminuo je u 91. godini života.

Preminuo je u svojoj kući u Montecitu, a vijest je potvrdio njegov sin za The Hollywood Reporter. Dobitnik je Oscara zajedno s Davidom Shireom za pjesmu “It Goes Lik It Goes” Jennifer Warnes iz filma “Norma Rae” (1979.). Zajedno sa svojim najčešćim suradnikom, Charlesom Foxom, Gimbel je napisao riječi melankolične “Killing Me Softly With His Song” te je verzija Roberte Flack dobila Grammyja 1973. godine i s pet tjedana na broju jedan Billboarda proglašena najboljom pjesmom godine. Prvi put pjesmu je snimila Lori Lieberman, dok je poznata bila i kasnija verzija benda Fugees. Gimbel i Fox surađivali su i na hitu “I Got a Name” Jima Croea, koja je objavljena dan nakon pjevačeve smrti u avionskoj nesreći 20. rujna 1973. godine. Pjesma je bila i tema filma “The Last American Hero” (1973.) u kojem je glumio Jeff Bridges. Kreativni dvojac je nominiran i za Oscara za pjesmu “Richard’s Window” koju je izvodila Olivia Newton-John za film “The Other Side of the Mountain” (1975.), te za pjesmu “Ready to Take a Chance Again” Barryja Manilowa iz filma “Foul Play” (1978.). Napisali su i temu za komedije “Happy Days”, “Laverne & Shirley” i “Angie”, kao i glazbu za “Paper Chase”, “Lifestyles of the Rich and Famous” i “Wonder Woman”.

Gimble je napisao i engleski tekst za pjesmu “The Girl From Ipanema” za Astrud Gilberto i Stana Getza, a koja je dobila Grammyja 1965. godine i jedna je od najobrađivanijih pjesama svih vremena.

Uvršten je u Kuću slavnih tekstopisaca 1984. godine. Rođen je 16. studenog 1927. u Brooklynu, a preminuo 28.12.2018. u Montecitu u Kaliforniji.