Novo genijalno otkriće – jedinstveni mongolski metalci s milijunima pregleda na YouTube-u
6. siječnja 2019.
Nikola Knežević (2788 Članci)
Podijeli

Novo genijalno otkriće – jedinstveni mongolski metalci s milijunima pregleda na YouTube-u

The HU, bend iz Mongolije uspješno spaja heavy metal i tradicionalno mongolsko pjevanje koji su prikupili više od 8 milijuna pregleda na YouTube-u za samo dva video spota.

Ne samo glazbeno, nego i vizualno riječ je o jedinstvenom bendu, Mongolcima koji nose marame uz rezbarene mongolske zagonetke s konjskim glavama, te kožne jakne i prstenje u obliku lubanja, a neki od slušatelja kažu da zvuče kao drevni mongolski rock nastao tisuću godina prije Krista.

Kako piše npr.org ono što The HU rade, proizlazi iz tradicije koja je počela prije nekoliko desetljeća kada je Mongolija prešla sa satelita Sovjetskog Saveza na demokraciju. “Kako se Sovjetski Savez raspao, a zapadni utjecaj preplavio Mongoliju kasnih 80-ih i ranih 90-ih, mongolski glazbenici odlučili su sačuvati mongolsku kulturu i istovremeno prilagoditi novim utjecajima”, objašnjava Thalea Stokes sa Sveučilišta u Chicagu.

Ono što je Thalea Stokes rekla, a s čime se i mi možemo složiti (tko smo da se ne složimo), ovo nije rock glazba koju izvode Mongolci. Ovo je mongolska rock glazba. U nju su umiješani tradicionalni mongolski instrumenti, poput morin khuura, tumur khuura ili njihove verzije harfe, te tovshuura ili mongolske gitare, a sve u kombinaciji sa snažnim bas linijama i bubnjevima. Njihovo pjevanje je također specifično i podsjeća na tantričke zvukove i rituale kakve smo imali priliku čuti kod gostovanja projekta Phurpa u Močvari prošle godine. Neki kažu da su popularni zato što spajaju istočnu i zapadnu kulturu, odnosno povijesno i moderno. Inače, njihov stil se zove hunnu rock, a otuda i naziv The HU što prema drevnom mongolskom jeziku znači čovjek ili ljudsko biće.

Kako god se zvali zvuče neobično i genijalno u isto vrijeme te će sigurno zbog tog netipičnog postati popularni. Uostalom već i jesu. Do sada su objavili dva singla i spota, “Yuve Yuve Yu” i “Wolf Totem”, a već imaju više od 8 milijuna pregleda na svojem YouTube kanalu. Inače, možete ih pratiti i na službenom Facebook i Bandcamp profilu.. Bravo Mongolci!

Izvor: NPR

Foto: Promo (The HU Bandcamp)