Jazz.hr u Kontesu dovodi George Cables & Victor Lewis Trio
7. veljače 2019.
Music Box (10000 Članci)
Podijeli

Jazz.hr u Kontesu dovodi George Cables & Victor Lewis Trio

Klasično obrazovani pijanist George Andrew Cables je Još kao osamnaestogodišnjak na Mannes Collegeu sa saksofonistom Steveom Grossmanom i bubnjarem  Billyjem Cobhamom utemeljio sastav Jazz Samaritans.

Nakon studija brzo je stekao reputaciju besprijekornog pratitelja. Tijekom bogate karijere svirao je s velikanima jazza kao što su Sarah Vaughan, Art Blakey, Sonny Rollins, Joe Henderson, Max Roach. Freddie Hubbard, Dexter Gordon, Jacke McLean, George Benson, Archie Shepp i Art Pepper, kao i sa cijenjenim sastavima: Bebop And Beyond i Cookers. No, poznat je i kao vođa sastava, a pod svojim je imenom snimio četrdesetak albuma, uključujući klasik jazz diskografije, album “Cables Vision”. Na snimanjima tih ploča izvodio je standarde, ali i vlastite skladbe, a partneri su mu bili glasoviti jazzisti kao što su Freddie Hubbard, Bobby Hutcherson, Frank Morgan, Stanley Clarke, Ernie Watts, Joe Farrell, Bobby Hutcherson, Frank Morgan, Eddie Henderson, Tony Williams, Gary Bartz i drugi. Neki od njih izvodili su njegove skladbe. Poznat je i kao glazbeni pedagog.

Jedan od vodećih bubnjara na jazz sceni, Victor Lewis je kao dijete učio svirati violončelo i klavir, prije nego se odlučio za bubnjeve. Prvi profesionalni nastup održao je kao petnaestogodišnjak u rodnoj Omahi u Nebraski. Na nagovor Bustera Williamsa i Billyja Harta preselio je u New York, gdje je 1974. započeo strelovit uspon u njegovoj karijeri. Ubrzo je postao prvi izbor za suradnje s uglednicima jazza kao što su Joe Farrell, Dexter Gordon i Hubert Laws te je postao stalni, dugogodišnji suradnik Woodyja Shawa, Carle Bley, Davida Sanborna, Kennyja Barrona, Bobbyja Watsona i Stana Getza. Poslije je svirao i snimao sa slavnim glazbenicima raznih profila, među ostalima s Anthonyjem Braxtonom, Jamesom Carterom, Abbey Lincoln, Charlesom Tolliverom i Randyjem Westonom. No, Victor Lewis je plodan skladatelj i vođa sastava s kojim je snimio niz albuma. Poznat je i kao glazbeni pedagog. Na Sveučilištu Rutgers u New Brunswicku predaje bubnjeve i sviranje u jazz ansamblu, a samostalni je instruktor u jazz programu na New School u New Yorku.

Koncert George Cables & Victor Lewis Trija na rasporedu je 26. veljače s početkom u 21 sat u Jazz i Cabaret klubu Kontesa.