Josipa Lisac po prvi put na filmskom platnu i to u kakvom izdanju!
14. veljače 2019.
Nikola Knežević (2780 Članci)
Podijeli

Josipa Lisac po prvi put na filmskom platnu i to u kakvom izdanju!

CD i Blu-ray izdanje “Josipa Lisac from Croatia Records studio…tu u mojoj duši stanuješ…” objavljeno je krajem prošle godine, a jedini način da se vizualni dio ovog posebnog i jedinstvenog projekta prikaže publici u najboljem svjetlu jest postavljanje projekcije na filmskom platnu.

I upravo se u tom smjeru razmišljalo, a u suradnji sa Cinestar kinima i ostvarilo, te je 13. veljače, znakovito, samo dan prije Valentinova i Josipinog rođendana, ekskluzivno u Cinestaru prikazan ovaj, nazvat ćemo ga, koncertno-glazbeni film. Zagreb, Rijeka, Split, Tuzla i Novi Sad jedini su gradovi gdje je ovaj pilot projekt proveden, a nakon sat i pol vremena koliko smo proveli u kinu sa sigurnošću možemo reći da ovaj pilot projekt može i treba biti nastavljen.

Foto: Goran Berović

Po principu na već viđenu praksu kod stranih glazbenih imena, a što smo već imali prilike vidjeti u sklopu prikazivanja Cinestar spektakala (Black Sabbath, David Gilmour…), sada smo po prvi put mogli vidjeti jedno domaće glazbeno ime, ono najveće i to po prvi put snimljeno u Dolby Digital 5.1 audio sustavu i s 4K kamerama. Cijeli projekt sniman je u Croatia Records studiju u samo 6 sati, a posebno aranžirane odabrane pjesme dobile su novu dimenziju. Laički rečeno riječ je o rastegnutim aranžmanima, taman onoliko da svatko od glazbenika koji su sudjelovali u projektu opravdaju svoju ulogu. Borna Šercar sviranje na bubnjevima pretvorio je u pravu i nenadmašnu umjetnost, Toni Starešinić je na crno-bijelim instrumentima stvarao zvuk gitare, elektronički beat, zvukove koje ne možete ni zamisliti, Josip Grah je na svojem omiljenom puhačkom instrumentu (i povremeno harmonici) pjesmama dao melankoliju, bol i ljepotu. Tu je svakako i Davor Črnigoj, jedan od najboljih hrvatskih basista koji je u pjesmi “Dok razmišljam o nama” odsvirao bas kao da ne postoji sutra. A postoji, sutra (to je već danas) je Valentinovo, dan zaljubljenih, dan kad je rođena Josipa Lisac čiji je život obilježen najvećoj ljubavi koju može iskusiti ljudsko stvorenje, onoj vječnoj s Karlom Metikošom. Upravo je ljubav ono čime pršte aranžmani ovih pjesama, ljubav prema glazbi, melodiji, atmosferi, duši u konačnici. Jer ove pjesme kao da imaju dušu, kao da predstavljaju ljudsko biće koje udiše i izdiše, živi, proživljava, ponekad pati, a ponekad uživa u sreći i ljubavi.

Producent, osoba koja je radila snimanje, mix i mastering cijelog albuma, Goran Martinac, još je jednom potvrdio svoje umijeće za miks pultom i nos (ili uho) za savršeni zvuk oko kojeg se ne može pronaći niti jedna zamjerka. Ovaj dobitnik Porina vjerojatno je i najbolji kandidat da ga osvoji i ove godine, upravo zahvaljujući ovom albumu.

Sve počinje “Boginjom” jer je Josipa doista Boginja hrvatske glazbe, a završava desetominutnom verzijom “Magle”, čestim promjenama ritma i zvuka, od laganog uvoda do zakucavanja s brzom jazzy i funky dionicom i jekom koja odlazi u lagani fade out. Naglašava se prolaznost jer i Josipa je od krvi i mesa, neće zauvijek postojati, ali njezina pjesma hoće. Ne samo zbog činjenice da ju je ona otpjevala ili interpretirala, nego zbog činjenice što je to Josipa Lisac, osoba koja je između ovih pjesama, u malim breakovima, pojasnila zašto je ona danas to što jest i zašto su se njeni snovi ostvarivali. Upornost, samouvjerenost, svjesnost, glazbena (i općenita) intelektualnost, savršeno stanje uma doveli su je do trona. A kad si na tronu možeš sve pa i snimiti ovakav album u jednom danu, s novim aranžmanima, ali i s ljudima u koje Josipa ima duboko povjerenje.

Foto: Goran Berović

Nadamo se da će Cinestar nastaviti s ovakvim projektima i da će na filmsko platno dovesti i druga najblistavija i najgracioznija imena, možda nekoga poput Radojke Šverko, Zdenke Kovačiček, Tereze Kesovije, Stjepana Jimmyja Stanića i drugih. Nema ih puno, može ih se nabrojati na prste možda dvije ruke, ali ovaj projekt i ne bi trebao biti namijenjen svakome, nego samo posebnome, najboljemu ili najboljoj. U iščekivanju…

Foto: Goran Berović