Beogradski sud ipak stao na stranu Zadužbine Milana Mladenovića
5. svibnja 2021.
Music Box (11025 Članci)
Podijeli

Beogradski sud ipak stao na stranu Zadužbine Milana Mladenovića

Kako piše Zadužbina Milana Mladenovića na svojim društvenim mrežama Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom mjerom daljnju prodaju i oglašavanje Mascomovih LP i CD izdanja grupe Ekatarina velika: ‘Dum Dum’, ‘Neko nas posmatra’, ’Samo par godina za nas’, ’Iznad grada’ i ‘Krug’.

Kompanija Mascom je dužna da u roku od osam dana povuče navedena izdanja iz prodaje pod prijetnjom novčane kazne od 500.000 dinara, odnosno 32 tisuće kuna.

“Sud je odredio ove mjere radi osiguranja moralnih autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je Mascom objavio i prodavao ove nosače zvuka bez da je naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na glazbenom delu. Podsjećamo da se još od 2015. godine vlasnik kompanije Mascom bez ikakvog pravnog osnova deklarira kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva live albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od posljednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke). Mascom od tada objavljuje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore s autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna točka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija Mascom i Tin Drum vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS. Iako je ovo rješenje o privremenoj mjeri samo dio dugog pravnog procesa koji Zadužbina Milana Mladenovića i nekadašnji članovi benda EKV vode protiv kompanije Mascom, ona predstavlja veliki korak ka zadovoljavanju pravde i nadamo se da će sud i svojim daljnjim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava”, javlja Zadužbina.

Foto: Zadužbina Milana Mladenovića / Goranka Matić