IZVJEŠĆE/FOTO: Natali Dizdar u Vintageu – ljubav i glazba
15. veljače 2019.
Filip Bahun (14 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Natali Dizdar u Vintageu – ljubav i glazba

Već po višegodišnjem ustaljenom receptu uoči Valentinova počinje oglašavanje raznih romantičnih događaja, posebice glazbenih, koji mame zaljubljene sa svih strana da svoju ljubav dokažu baš pod okriljem njihovog zvuka.

I dok se neki bore protiv komercijalizacije Valentinova organizacijom koncerata kao što su tradicionalno AntiValentinovo, postoje oni koji dobre vibracije i ljubav šire u nešto manje razvikanom tonu. Jedan takav koncert održan je na samo Valentinovo u Vintage Industrial Baru. Gotovo dvije godine nakon posljednjeg susreta s Vintageom miljenica domaće publike Natali Dizdar ljuljala je publiku u ritmu prepoznatljivom za njezine emotivne balade, ali i uz nešto dinamičnije hitove kao što su “Ne daj” i “Stranac”. Uz dobro popunjen prostor i ugodnu atmosferu podebljanu crvenim svjetlima publika je u nešto manje od dva sata mogla uživati u većini dobro poznatih hitova kao što su “Zamijenit’ ću te gorim”, “Nećeš me, zar ne?” i “Naučila sam trik”. Iako glazba Natali Dizdar odlično odgovara manjim, zadimljenim prostorima koji odaju dojam intimne atmosfere, tu istu intimnu atmosferu donekle su umanjili velika gužva i stalni protok ljudi razapetih između potrage za WC-om i šankom.

Usprkos velikom broju “zaljubljenih” koji su to potvrdili dizanjem ruku na poticaj sa stagea, među publikom je bilo i onih sramežljivijih kao i onih koji su samo došli poslušati dobru glazbu. Na koncert se odazvala nešto starija publika, koju teško da ćete vidjeti u prvim redovima pa je tako prava gužva bila koncentrirana pred kraj dvorane. No izrazito dobar zvuk i efekti uspjeli su nadmašiti uobičajene poteškoće koje dolaze s relativno malim i nagužvanim koncertnim prostorima te su zajedno s vrhunskim instrumentalistima iz benda i Natalinim glasom podigli koncert na nešto višu razinu. Vrhunski vokal Natali na momente podebljan efektima uspijevao je ostaviti dojam snage koji je nadilazio skromnost prostora. Pjesme koje su u originalu snimljene više u smjeru pop žanra, s relativno jednostavnim instrumentalnim dionicama, ovoga puta su obilovale “solažama” i jazzy elementima, dok je famozni Ante Surka ponegdje ubacio i neobične elemente kao što su beatbox beatovi.

Proširena postava benda uključivala je Antu Surku kao ritam sekciju, Luku Gečeka, Vladu Mirčetu i Ronija Nikolića iz Mayalesa, Hrvoja Klemenčića iz Porto Morta i Ivana Levačića iz Chuija. Vrhunski glazbenici, svaki na svoj način, uvelike su doprinijeli slojevitosti zvuka te zasigurno zadovoljili i apetite onih koji su na koncert došli kao pratnja, a ne nužno fanovi. Zanimljiva je bila i izvedba Blurove “Out of time”, jedine pjesme izvedene na koncertu koja nije bila dio Natalinog glazbenog opusa. Sâm kraj koncerta simbolično je obilježila prva pjesma Natali Dizdar, “Ne daj”, s kojom se oprostila od raspjevane publike.

Valentinovo ili ne, ovaj koncert postigao je odličnu atmosferu koja se mogla vidjeti po razdraganoj publici punoj zagrljaja i pjevušenja. Nakon ove večeri mnogi će sigurno s nestrpljenjem čekati novi koncert Natali Dizdar, možda na neki manje “poseban” dan, ali s jednako toliko ljubavi.

Foto: Roberto Pavić