IZVJEŠĆE/FOTO: Bajaga & Instruktori @ Arena Zagreb – veterani mira i ljubavi!
3. ožujka 2019.
Music Box (11099 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Bajaga & Instruktori @ Arena Zagreb – veterani mira i ljubavi!

Nakon obilaska najvećih koncertnih dvorana u regiji došlo je vrijeme da Bajaga & Instruktori nastupe po prvi put samostalno i u Areni Zagreb, najvećoj hrvatskoj koncertnoj dvorani.

Simbolično dan prije koncerta objavljeno je live izdanje (CD+Blu-ray) s prošlogodišnjeg pulskog nastupa, za kojeg Bajaga smatra da je bio jedan od najboljih u Hrvatskoj, a ništa manje ne može se reći za zagrebačku Arenu koju nije lako napuniti, a još teže ispuniti je ljubavlju i lijepim porukama. Iako gornji prsten tribina nije izlazio u prodaju, Bajaga je ostatak prostora skoro rasprodao, a čim je stupio na pozornicu i podigao palac gore – vrijeme je stalo. Publika je dočekala ono što je nestrpljivo iščekivala, novi veliki koncert jednog od najpopularnijih regionalnih glazbenika ikada.

Kroz skoro dva i pol satni program, kojeg je započeo pjesmom “Dobro jutro”, prošao je kroz višedesetljetnu bogatu karijeru i zajedno sa svojim vjernim Instruktorima širio mir i ljubav. “Sa druge strane jastuka”, “Godine prolaze”, “Verujem – ne verujem”, “Lepa Janja ribareva kći”, “Dobro jutro džezeri”, “20. vek”, “220 u voltima”, nizali su se ultimativni hitovi, ali i oni s najnovijeg albuma “U sali lom”, osim naslovne i genijalna “Bilo bi lako”, te “Može da te ubije grom”, “Nikad te više neću zvati” i druge. Zvuk koji je dolazio iz zvučnika možda preglasan na prvi dojam, ali kristalno čist i bezbolan. Kod nešto žešćih pjesama poput “Može da te ubije grom”, kad prorade Gibson i Vox, znalo se dogoditi da gitare sitno nadjačaju vokal, ali meni osobno nije previše smetalo.

Publika različitih generacija, očekivano, najbolje je reagirala na njihove stare uspješnice, ali je pljeskom i oduševljenjem pozdravila ljubavne poruke odaslane s pozornice, te zezancije uvijek odlično raspoloženog Žike Milenkovića. Osim humora, nema većeg stručnjaka od njega za animaciju publike.

I tako prođe drugi sat, publika je natopljena znojem, a Bajaga & Instruktori imaju prvi naklon, povlače se u svoje odaje, a potom na poziv publike izlaze Bajaga i klavijaturist Saša Lokner, izvode emotivne “Od kada tebe volim” i “Ruski voz” što je bila samo uvertira u nastavak bisa. Opće oduševljenje tek kreće jer stižu, između ostalih, regionalna himna mira “Moji drugovi” i za kraj neizbježna pjesma i poruka – “Samo nam je ljubav potreban”. Poslušate nju, izađete iz Arene Zagreb i u obližnjem trgovačkom centru iz velikog kafića ori “Avionu slomiću ti krila” Riblje čorbe te nevjerojatni sing-along publike koja se okupila tamo. Rekao bih netko – jesmo li u nekom prošlom vremenu, je li ovo sadašnjoj ili budućnost, ima li doista ljubavi između svih nas… Dok je Bajage & Instruktora, veterana mira i ljubavi, dok je glazbe, nije važno gdje smo i s kim smo – važno je da smo svi jedno, ljudi kojima je na svakodnevnoj bazi potrebno samo malo ljubavi. I dobili smo je!

Valja spomenuti da su prije Bajage & Instruktora u polusatnom programu nastupili i članovi grupe Buđenje, te se tako nakon nastupa prije Stinga u pulskoj Areni ponovno vratili na veliku pozornicu.

Set lista:

Dobro jutro
Sa druge strane jastuka
Red i mir
Godine prolaze
U sali lom
Severac
Berlin
Ako treba da je kraj
Verujem – ne verujem
Nikad te više neću zvati
Lepa Janja ribareva kći
Kad hodaš
Dobro jutro džezeri
Ko me tero
Život je nekad siv, nekad žut
Vesela pesma
Zažmuri
Bilo bi lako
Može da te ubije grom
Muzika na struju
Gore-dole
20. vek
220 u voltima
Plavi safir
Ti se ljubiš na tako dobar način
Tišina

Bis

Od kada tebe volim
Ruski voz
Noćima sanjam
Tamara
Moji drugovi
Samo nam je ljubav potrebna

Foto: Nikola Knežević