Kad se boriš protiv lavova kad tad ćeš dobiti kontra udarac! Pokrenuta tužba protiv Kanyea Westa!
9. ožujka 2019.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Kad se boriš protiv lavova kad tad ćeš dobiti kontra udarac! Pokrenuta tužba protiv Kanyea Westa!

Kanye West je pokrenuo sudsku borbu na dva fronta protiv EMI Music Publishinga i Universal Music Groupa, a zbog povratka prava nad njegovim izdavačkim katalogom. No, EMI sada vraća udarac!

Kanye West je objavio na Twitteru kako pokušava kupiti/povratiti prava od Sony/ATV Music Publishinga koji su njegov katalog procijenili na između 8 i 9 milijuna dolara. Međutim, izdavač je odbio prodati svoja prava na Westov katalog i tu sad kreće pravi mali rat. West je podigao dvije tužbe protiv tvrtki Sony EMI i UMG.P rema njegovim tvrdnjama EMI, Roc-a-Fella, Def Jam, UMG i Bravado nepravedno su se obogatili na temelju njegove glazbe. Ističe da ga je EMI prisilio na takav poslovni aranžman. On tvrdi da kalifornijski Zakon o radu zabranjuje neodređene radne odnose. Ta posljednja konstatacija dobila je na vrijednosti kada su njegovi odvjetnici tvrdili da Kanyeov ugovor krši Zakon o ograničenju osobnih ugovora u Kaliforniji.

Sada je EMI pokrenuo vlastitu tužbu protiv Westa na saveznom sudu zbog kršenja ugovora. U novoj tužbi piše kako su tvrdnje Westa blokirane Zakonom o autorskim pravima i negiraju da je West pružao bilo kakve osobne usluge. Westov ugovor potpisan je prije nego što je stekao popularnost i spriječio ga da se povuče tijekom svog trajanja. Klauzula je osmišljena kako bi se spriječilo Westa (i druge umjetnike) da prekinu stvarati glazbu.

EMI nadalje ukazuje na klauzulu koja osigurava isključivu nadležnost u New Yorku, a ne u Kaliforniji. West tvrdi da je radio za EMI otkako je ugovor potpisan 2003. godine. Također je primijetio da je ugovor nakon toga nekoliko puta obnovljen.

Prošle godine, žalbeni sud u New Yorku potvrdio je odbijanje iste tvrdnje od Keshae, koja je pokušala otkazati ugovor s Dr. Lukeom. Savezni zakon dopušta povratak autorskih prava, ali opcija nije dostupna do 35 godina nakon što je djelo prvi put objavljeno. West se nada da će uskoro primorati EMI na povratak. Ali naišao je na tvrd orah, diskografe koji će teško popustiti, pa makar West sjedio za istim stolom i za kojem je Donald Trump.