Rusija povukla iz emitiranja HBO-ov dokumentarac o Michaelu Jacksonu
17. ožujka 2019.
Nikola Knežević (2594 Članci)
Podijeli

Rusija povukla iz emitiranja HBO-ov dokumentarac o Michaelu Jacksonu

“Leaving Neverland”, dokumentarac u produkciji HBO-a koji govori o životu Michaela Jacksona, ali i navodnom seksualnom zlostavljanju djece.

Prošlo je 10 godina od smrti kralja popa, a tijekom njegovog života i nakon smrti konstantno se kroz medije vuku priče o navodnom seksualnom zlostavljanju djece na njegovom velikom imanju. Sve je krenulo još 1993. godine i traje sve do danas kad je u emitiranje krenuo i dokumentarni serijal premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu. HBO prikazuje serijal diljem svijeta, no još jednom Rusija pokazuje svoju snagu u cenzuriranju pa je povukla dokumentarac, barem što se tiče THR-a, glavnog ruskog nacionalnog TV kanala.

Svakako treba reći kako se ni nakon dokumentarca neće moći znati je li kralj popa doista bio takva osoba kao što se navodi ili samo muškarac zarobljen u tijelu razigranog dječaka. Svi su nevini dok im se na sudu ne dokaže suprotno, a za sada čvrstih dokaza protiv MJ-a nema. Žalosno je jedino za vidjeti što su mnogi ovaj dokumentarni film koristili kao čvrsti dokaz protiv kralja popa pa se počela povlačiti njegova glazba iz radijskog etera, miču se statue i voštane figure iz muzeja i slično. Možda se nečiji život ili ugled mogu ugasiti, ali teško je moguće učiniti isto s glazbom. A uostalom, postoje slični primjeri poput Romana Polanskog, legendarnog Jerryja Lee Lewisa ili možda skladatelja Olivera Shantija koji je služio kaznu od 6 godina i 10 mjeseci zbog seksualnog zlostavljanja djece. Nakon toga se Shanti povukao iz javnog života, čak se jedno vrijeme nije niti znalo je li živ ili mrtav dok jedan izvor nije potvrdio da je umro 2016. godine. Polanski je također napustio javni život i preselio se u Francusku nakon što je priznao seksualni odnos s 13-godišnjakinjom i nakon što ga je američki sud proglasio bjeguncem. A i danas se ovi umjetnici smatraju nekim od najboljih u svojim područjima, bez obzira na sve optužbe.

Nije rijetko da genijalni umovi ujedno znaju biti i promećeni, za što je uvijek bilo primjera u glazbenoj, filmskoj ili nekoj trećoj umjetnosti, ali se moramo složiti kako s dolaskom društvenih mreža i modernih medija nailazimo na sve više slučajeva. A na publici je da odluči kako će ih tretirati.