Dunja Ercegović: “Ovo je kraj Lovely Quinces i uzbuđuje me započeti nešto novo u drugom žanru”
6. svibnja 2019.
Nikola Knežević (2323 Članci)
Podijeli

Dunja Ercegović: “Ovo je kraj Lovely Quinces i uzbuđuje me započeti nešto novo u drugom žanru”

Lovely Quinces, odnosno Dunja Ercegović svojim nastupom u Močvari obilježit će 20. rođendan tog kluba, a netom  nastupa objavila je još jedan singl iz serije električnih pjesama s nešto žešćim, punkerskijim zvukom.

S obzirom da već jedno izvjesno vrijeme nismo imali intervju s Dunjom, došlo je vrijeme za kratki razgovor i pojašnjenje njezine poruke na društvenim mrežama kako nova pjesma “End of the Bridge” znači i kraj LQ.

Upravo je izašao tvoj treći “povratnički” singl, odnosno treći singl u kojem nam predstavljaš električne gitare, tj. žešći zvuk nego do sada. I napisala si na društvenim mrežama kako je to to što se tiče električnog zvuka. Zašto ovaj niz i zašto ga tako brzo završavaš?

“Nije to kraj što se tiče električnog zvuka, to je kraj Lovely Quinces. Imala sam osjećaj da će ljudi dvosmisleno shvatiti moju objavu da je to zadnji singl . A zašto završavam LQ, to je već druga priča. Dulje vrijeme maštam da LQ stavim u ranu mirovinu jer ne osjećam više to. Sretna sam zbog svega što sam napravila s LQ i imam se i čime pohvaliti, ali me uzbuđuje pomisao da započnem nešto novo i da se okušam u drugom žanru i priči. Nisam taj tip koji može paralelno hendlati takve dvije priče pa sam odlučila da ću ipak morati nešto žrtvovati. Možda za godinu dana sama sebi upadnem u usta i poželim se vratiti LQ, ali zasada je ovakva situacija.”

Ova tri singla koja su otkrivena u vrlo kratkom vremenskom razdoblju zvuče mi kao plod nekakvog jam sessiona koji je ispao toliko dobar da bi bilo šteta ne zabilježiti ga. Jesam li na dobrom putu?

“Ne. Nisam neki fan džemanja, osim džema od šljiva. Otkrivena su u kratkom razdoblju, ali sve je to snimano davne 2017. godine. Nisam htjela otići bez pozdrava – my last hurrah”.

Nastavljaš li dalje s predstavljanjem novih pjesama?

“Kao što rekoh, neće više biti LQ pjesama. Možda vas iznenadim s nečim novim uskoro.”

Kakvi su uopće daljnji planovi za ovu godinu, imaš li ih uopće?

“U planu mi je da ostvarim nešto što je u planu već od 2016. godine. O tome će se sigurno više čuti negdje oko zime ove godine. Veselim se ovom novom žanru i zanima me kako će publika to doživjeti. I u planu mi je napokon završiti fakultet i naučiti sama sebi napraviti francusku pletenicu.”

Jedno vrijeme te nije bilo na sceni, barem se nije pisalo o tebi. Što radiš u tim trenucima kad ne radiš na glazbi? Ili možda radiš svakodnevno, a da mi tog nismo svjesni?

“Lijenost je preduvjet za kreativnost. Ne radim svakodnevno na glazbi, nisam jedna od tih, više volim doživljavati stvari i raditi kada osjetim da imam zapravo nešto za reći. Doduše, u zadnje vrijeme radim više nego ikad prije, ali to vjerojatno jer sam se riješila okova žanra i više eskperimentiram.”

Nastupaš ovog tjedna na 20. rođendanu Močvare. Koliko tebi osobno Močvara znači, odnosno koliko je ovaj prostor značio tebi u počecima karijere i je li to mjesto ili jedno od mjesta iz kojeg si krenula

“Smatram to svojim prvim koncertom kao LQ i da je Začarana Močvara zapravo bila pokretač svega. To je bilo jedno od onih life changing situacija i zato mi je drago da ću simbolično tamo odsvirati svoj zadnji koncert u Zagrebu. Dogodio se puni krug i postoji velika vjerojatnost da ću svirati na tuđoj gitari kao na prvom koncertu.”

Zanimljivo je, ali ne i iznenađenje, da u Močvaru dolaziš sama s akustičnom gitarom. Hoćeš li tamo izvoditi nove pjesme s obzirom da su one naelektrizirane?

“Sviram u istom setupu kao što sam svirala svih ovih godina i ne bih ni htjela da je drugačije. Izvodit ću jednu od ove tri koje sam izbacila jer sam s njom najkomotnija da to izvedem solo. Upravo radim na set listi i mislim da ću uključiti pjesme koje nisam svirala godinama te posvetiti dobar dio koncerta mom starijem opusu. Želim iskoristiti situaciju što je sjedeći koncert i to što će biti intimnija atmosfera.”

Vraćaš li se koncertnim nastupima, hoćemo li te gledati sada češće s obzirom na novu glazbu?

“Imam neke koncerte dogovorene do kraja godine u mom uobičajenom stanju, solo s gitarom. Nakon toga ćete me možda vidjeti u nekom drugom izdanju.”