PREMIJERA: Glazbeni interpretatori stvarnosti, riječki Band Callahan predstavlja novi singl i spot “Gdje i kada”
14. lipnja 2019.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

PREMIJERA: Glazbeni interpretatori stvarnosti, riječki Band Callahan predstavlja novi singl i spot “Gdje i kada”

Band Callahan s radom je započeo još 2014. godine, a ekipu čine iskusni riječki glazbenici Ljubo Silić (Laufer, Urban&4, Metrobolik), Roland Freiseis (ex Urban&4), Saša Papjarhaj i Siniša Šumonja.

Upućenima u filmografiju 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, na prvu je jasna inspiracija za naziv benda. „Krivac“ je set kultnih ekranizacija filmova o insprektoru Callahanu, ‘Prljavom Harryju’. Zato su se izvorno i nazvali Callahan no pokazalo se da pretraga po tom nazivu daje previše rezultata. Dodali su riječ i postali Band Callahan.

‘Gdje i kada’ treći im je službeni singl. Prvi, ‘Tako, tako’ izdali su 2015., dvije godine kasnije došao je ‘Spray’, a nakon još dvije, stiglo je vrijeme za ‘Gdje i kada’. Ne opterećuju se vremenskim razmacima. ‘Callahan glazbu’ (kako ju sâmi opisuju) stvaraju neopterećeni trendovima ili nečime što se očekuje.
Jedan od najboljih opisa kako i zašto stvaraju, sljedeći je: „Dečkima iz Callahana ionako nije do spašavanja svijeta – važnije je imati otvoreno srce, um i izlaz za nuždu – za povremeni bijeg u udobni zaklon melankolije, ironije ili šege. Nema tu štulićevskog blagoglagoljanja, poniranja u bitak ni dvometarskih tokova misli za otvaranje treće čakre. To su jednostavne rečenice, sugestivne i rječite, gađaju direktno, često višeznačno, kao stvarnost sama. A taj svijet o kojem vrijedi pjevati smo ti, ja i svi koje znamo – najozbiljnjiji posao radiš kad možeš stati pred drugoga ili pogledati sam u sebe i ostati u jednom komadu.“

Sjajni glazbenici pojačani su odličnom bas-baritonom glavnog vokala Rolanda Freiseisa, koji se poput glazbenog kameleona stapa sa svakim okruženjem. Poslušajte ‘Gdje i kada’ i znat ćete o čemu pričamo. A za kraj, autorski komentar o singlu:„Pjesma je nastala u hipu, a tek kad odstoji vidite što zapravo imate.“

Foto: Marino Paštar