#nedjeljnikomentar: Alive, Davorin i Bogovići, Playground Hustle ft. Kandžija, SUN U, Tús Nua
16. lipnja 2019.
Nikola Knežević (2780 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Alive, Davorin i Bogovići, Playground Hustle ft. Kandžija, SUN U, Tús Nua

Alive – “L” (DIY)

Kako u svijetu, tako i u nas sve viže saznajemo za neka nova indie imena, a Alive je jedno od najboljih iznenađenja godine. Stvaraju vrlo lijepi indie pop, dosta atmosferičan, sanjiv i melankoličan. Čuju se i ugodni gitarski riffovi koji samo još više stvaraju ugođaj. Pjesma čak ima i sirovi gitarski solo koji neočekivano dolazi pred kraj pjesme. Jedino ne razumijem vokalno-instrumentalnu melodiju na 2:12 koja mi je izvan tinaliteta cijele pjesme. Alive s ovim drugim singlom “opasno prijete” glazbenoj sceni svojom melankoličnošću, ali i vrlo dobrom glazbom koja bi lako mogla osvojiti indie slušatelje.

Ocjena: 4/5

Davorin i Bogovići – “Pamet” (Croatia Records)

Dečko iz Dubrave se vratio i to sa svojim Bogovićima. Čista rock and roll pjesma ispunjena s dvije gitarske solaže i njegovom poznatom rašpom, koja iskreno nije na razini nekadašnjeg glasa, još dok je bio u Prljavom kazalištu. Svakako fali ovakvog klasičnog rocka na našoj sceni i dobro je da se Davorin vratio. U jednom trenutku me podsjetio na Richarda Hawleya i njegovu suradnju s Arctic Monkeys. I više nego dobar povratak s refrenom i riffom koji se lako pamte. Nadam se da će sve ići uzlaznom putanjom.

Ocjena: 3.5/5

Playground Hustle ft. Kandžija – “TL;DR” (DIY)

Dark electro rap pjesma i prva suradnja ovog ženskog dua s Kandžijom kao najava njihovon albuma. Iako Playground Hustle uvijek dobro zvuče, ipak se uz vrhunski beat se ipak bolje snašao Kandžija koji je sa svojim flowom doslovno rasturio i pokazao zašto je jedan od najboljih hrvatskih repera. Nije mi se svidio jedino autotune koji je već počeo zamarati na našim prostorima, pogotovo zato što je totalno izvan svjetskih glazbenih trendova. Iako ovdje mislim kako je više riječ o zajebanciji, nego ozbiljnom korištenju ovog vokalnog efekta. Jako dobro se Kandžija uklopio u priču mladih djevojaka i na ovaj način im dao podršku u pozicioniranju na glazbenoj sceni gdje su dosta jedinstvene.

Ocjena: 4/5

SUN U – “Double Trouble” (Aquarius Records)

SUN U, mlada osječka kantautorica već je s nekoliko singlova skrenula pozornost na sebe, a ovo je prva pjesma koja stiže nakon potpisivanja ugovora za Aquarius Records koji je prepoznao multitalentiranu umjetnicu. Na svoj način Sanja Šiljković interpretirala je veliki hit The Clasha “Should I Stay or Should I Go” i dodala avantgardni moment na koji bi se rijetko tko usudio. A da ne govorim o down tempu koji je cijelo vrijeme prisutan i koji je ovoj interpretaciji pridodao zavodljivost. Pjesma je dio kompilacije “Femme Nouvelle” koji je okupio vrsne hrvatske kantautorice, od onih koje su već dulje vrijeme prisutne na kantautorskoj sceni do onih čije vrijeme tek dolazi. A među njima je i odlična SUN U.

Ocjena: 4.5/5

Tús Nua – “Ride” (DIY)

Jedan od najgenijalnijih glazbenih projekata zadnjih godina, noise bend Tús Nua, koji je u međuvremenu iz tria prešao u duo, najavljuje novi album pjesmom “Ride”. U pitanju je nešto laganija noise forma, na tragu indie rocka, ali u kvaliteti ništa lošija od prvog materijala, debitantskog albuma. Njihova briljantnost je neupitna, dokazale su to studijski, ali i na pozornici te u vrlo kratkom vremenu dolaze na najveće festivalske pozornice. Čak su se zavrtile i na kultnom alternativnom radiju KEXP u Seattleu. Njima je uspjeh već ranije određen, a ne sumnjam kako će se i “Ride” naći među miljenicama publike. Ponovno vokalno minimalistične, ali glazbeno itekako bogate. I zanimljivo je kako njihov noise nije naporan, štoviše dosta lijepo teče i ne opterečuje. I publika i kritika ih voli i tome nema više što pridodati, osim toga da je Vedran Kovači Beli još jednom zaslužan za fenomenalnu produkciju, odnosno snimanje i miks pjesme, dok je master rađen kod Igora Meistera.

Ocjena: 5/5