Počinje 24. Jazz u Lapidariju, a otvara ga Aleksandar Dujin Orkestar
26. lipnja 2019.
Music Box (10948 Članci)
Podijeli

Počinje 24. Jazz u Lapidariju, a otvara ga Aleksandar Dujin Orkestar

Aleksandar Dujin, istaknuti vojvođanski pijanist i kompozitor, široj publici poznat kao pijanist Đorđe Balaševića, u srijedu, 3. srpnja na porečkom Trgu slobode s orkestrom otvara 24. Jazz u lapidariju.

Nizom od devet džez-koncerata Pučko otvoreno učilište Poreč i ove godine u grad dovodi vrsne domaće i inozemne glazbenike tijekom srpnja i kolovoza, a koncerti će se, kao i obično, nakon otvorenja na glavnom trgu, održavati u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine svake srijede uz slobodan ulaz.

Festival je najavljen još u svibnju koncertom Tamara Obrovac TransAdriatic Quarteta u intimnoj atmosferi porečkog kazališta, kad je sastav publici predstavio novi materijal, a nakon otvorenja na Trgu 3. srpnja, Aleksandar Dujin iste će večeri održati u lapidariju i jam session. 24. Jazz u lapidariju nastavlja se već 10. srpnja kad će nastupiti Zvjezdan Ružić Sextet pod vodstvom izvrsnog Porinom nagrađivanog pijanista, dok će 17. srpnja publika moći uživati u izvedbi Luke Žužića, Matije Poropata, Alexa Brajkovića, Nenada Mirta i Ive Gortan, jednom riječju Organic People.

Iz Nizozemske 24. srpnja stiže Denisse Jannah (Hammond Xperienz), renomirana džez-vokalistica koja je uz brojne nagrade dobila i odlikovanje nizozemske kraljice za svoj doprinos glazbi. U lapidariju će uz Jannah nastupiti Renato Chicco na orguljama Hammond, Ratko Zjaca na gitari i Oleg Markov na bubnjevima.

U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom porečko Učilište posljednjeg dana srpnja na 24. Jazz u lapidariju dovodi Month of Sundays, mladi austrijski kvartet koji oduševljava aranžmanima i izvedbom, donoseći osvježavajući zvuk što povezuje akustiku i elektroniku. U koncertu će posebno uživati istinski poznavatelji džeza, kao i publika koja voli opuštajuće, pomalo misteriozne glazbene poslastice.

U kolovozu slijede još četiri koncerta. Uvijek odličan Atanasovski-Majstorović Duo 7. će kolovoza posjetitelje 24. Jazza u lapidariju povesti na putovanje kroz world music, uz saksofon i flautu te gitaru i arapsku lutnju (oud), a tjedan kasnije u gitarističkoj virtuoznosti publika će uživati s Darko Jurković Charlie Triom. Riječki glazbenik Branimir Gazdik, dobitnik nagrade Status za najboljeg instrumentalista, s triom će nastupiti 21. kolovoza, dok će festival 28. kolovoza zatvoriti austrijski harmonikaš Klaus Pajer i hrvatska čelistica Asja Valčić.

24. Jazz u lapidariju u organizaciji porečkog Učilišta održava se svake srijede od 3. srpnja do 28. kolovoza u sklopu Poreč Open Air Festivala. Svi koncerti počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan.