IZVJEŠĆE: Dead Can Dance magija raspametila publiku u Beogradu
1. srpnja 2019.
Music Box (11005 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Dead Can Dance magija raspametila publiku u Beogradu

Nakon mnogo godina iščekivanja, publici u Srbiji i regiji je ispunjena želja – Dead Can Dance nastupili su u petak, 28. lipnja prvi put u Beogradu, pred punim Sava centrom.

Iako postoji od 1981. godine ovaj vrhunski world music projekt nikada do sada nije upisao Beograd kao jednu od svojih stanica na turnejama. Ni Beograd, ni bilo koji od gradova bivše Jugoslavije. Zato i nije bilo iznenađenje što su se još i prije 20h ispred Sava centra počele okupljati ekipe koje pričaju na slovenskom, hrvatskom, makedonskom jeziku, a zanimanja za ovaj koncert bilo je i u drugim zemljama regije. Zajednički im je bio osmijeh i neskriveno uzbuđenje što će prisustvovati ovom gotovo povijesnom nastupu.

Šest godina nakon albuma „Anastasis“ Lisa Gerrad i Brendan Perry objavili su izdanje „Dionysus“ u studenom prošle godine. Ovaj album i njegova promocija doveli su ih u Beograd prvi put! Ali ovo nije tipična turneja na kojoj se promovira najnoviji album već predstavljanje presjeka njihove skoro 40 godina duge karijere. „A Celebration: Life & Works 1980-2019“ ime je ove turneje koje i samo kaže da je ona osmišljena tako da slavi njihove pjesme. Ne „hitove“, već pjesme od kojih neke izvode čak prvi put.  

Kao gost koncerta prvo je na pozornicu izašao talentirani njemački perkusionist David Kuckhermann. Tih i prijatan zvuk se najprije čuo u ne još sasvim punoj sali Sava centra, a zatim je David kroz priču u narednih dvadesetak minuta uveo publiku u svijet perkusija kojim se bavi. Zasluženim aplauzima pozdravila je beogradska publika ovog sjajnog glazbenika koji je još od 2012. godine važan dio turneja grupe Dead Can Dance, ali i čovjek koji je svojim muziciranjem doprinio uspjehu Lisinih solo izdanja („Hiraeth“).

Bend su, očekivano, dočekale ovacije. Iščekivanju je došao kraj i publika je napokon mogla uživati u stvaralaštvu jednog od najvećih bendova svih vremena. Koncert je otvoren pjesmom „Anywhere Out Of The World” s albuma „Whitin the Realm of Dying Sun” (1987) koja od tada nije izvođena na nastupima.

Uslijedila je „Mesmerisim”, pjesma koja do ove turneje nije bila na repertoaru benda. „Labour of Love” bila je sljedeća na redu, opet, jedna od pjesama koje nismo čuli uživo još od osamdesetih. Uz “Avatar” su nas vratili na album “Spleen and Ideal” a nakon toga uživali smo i uz „In Power We Entrust the Love Advocated”.   „Bylar”, „Xavier”,  “Winds that shakes the Barley”, „Sanvean”, „Indoctrination“, „Yulunga (Spirit Dance)” , „Carnival is over”, „Host of Seraphim”, „Amnesia”, „Autumn Sun”… Iz pjesme u pjesmu Lisa i Brendan su uz svoju fantastičnu ekipu glazbenika oduševljavali publiku, izazivali nalete emocija, suza, osmijeha, aplauze i uzdahe.

Regularni dio koncerta završen je jedinom kompozicijom s posljednjeg albuma. Iako je prvobitni plan bio da se zbog složenosti kompozicija nijedna s albuma “Dionysus”ne izvodi, na set listi se ipak našla “Dance of the Bacchantes”.

Nakon nekoliko minuta aplauza prvi bis je započeo pjesmom Tima Baklija (Tim Buckley) „Song of the Siren”, a zatim je uslijedio vrhunac svakog koncerta Dead Can Dance, uz pjesmu „Cantara“. Publika nije prestajala s ovacijama i doziva bend na drugi bis koji je započeo pjesmom „The Promised Womb” s albuma “Aion”, a sve je završeno sa “Severance”.

Uz naklon i otmjeno mahanje Lisa je pozdravila beogradsku publiku što je izazvalo dodatne ovacije i dug aplauz kojim je završen prvi nastup Dead Can Dance u Beogradu. Večer puna emocija i glazbene magije priredili su Dead Can Dance publici koja ih je dugo, predugo čekala.

Teško je bilo nakon svega svesti utiske, vidjelo se na licima koja izlazi iz Sava centra da je to putovanje koje su im priredili bilo gotovo neopisivo. Ova glazbena šetnja kroz skoro 4 desetljeća dugu i uspješnu karijeru bila je, čini se podjednako jaka i onima koji su ih pratili svih ovih godina i znaju njihove pjesme „u dušu“, kao i onima koji se nisu bavili detaljima, i došli su „samo“ uživati u emociji i magiji koju Dead Can Dance emitiraju kroz svaki ton koji odsviraju i otpjevaju. Ono što je zajedničko svima jest da su svjesni toga da su dočekali i doživjeli povijesni nastup benda koji mijenja glazbeno stvaralaštvo. 

Foto: Danko Strahinić