Nikad objavljene i ujedno posljednje snimke Olivera Dragojevića na ovogodišnjem Pula film festivalu
12. srpnja 2019.
Music Box (11025 Članci)
Podijeli

Nikad objavljene i ujedno posljednje snimke Olivera Dragojevića na ovogodišnjem Pula film festivalu

Film “OLIVERovih 70 – Mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu” je nastao iz materijala snimljenih uoči i za vrijeme najvećeg i ujedno posljednjeg Oliverovog koncerta u zagrebačkoj Areni.

To je moja želja inače bila, govorio sam ka dite da bi trebao sa jednim ogromnim orkestrom svirat i pivat, da ja samo zatvorim oči i da me oni prate. To se sad ostvaruje.” – riječi su Olivera Dragojevića izgovorene za vrijeme priprema koncerta sa Zagrebačkom filharmonijom koji je održan u zagrebačkoj Areni 11.3.2017. godine. Slavljeničko raspoloženje povodom 70. rođendana dodatno su oplemenili ugledni glazbeni gosti, vrsni instrumentalisti Stjepan Hauser, Matija Dedić, Antonio Serrano i Elvis Stanić, a sve pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog.

Upravo prikazi tog velikog koncerta i pripreme za njega okosnica su filma OLIVERovih 70 Mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu. Redatelji filma su Branko Drakulić i Lea Dekleva, a producent je Neno Drobnjak. Priča je to koja nije bila planirana, ali je preranim odlaskom ovog glazbenog velikana prerasla u dokumentarni zapis. Suradnici na njegovom posljednjem koncertu željeli su nesebično podijeliti trenutke s Oliverom te pokloniti publici njegova životna razmišljanja. U njima govori o temama koje su ga zaokupljale, a sve u svojem prepoznatljivom tonu, nepretenciozno i skromno kakav je i sam bio. Iako u trenutku snimanja nitko pa ni sam Oliver nije znao što će uslijediti, on gotovo proročanski govori o životu i onome što slijedi.

Film će publici prvi puta biti predstavljen 20. srpnja na Pula film festivalu.

Alan Bjelinski: “Sretan sam da sam doživio takvog čovjeka, sretan sam da je oplemenio generaciju muzičara i utkao im strast za stvaranjem. Sretan sam da je imao prijatelje koji su uložili nesebičan trud i podijelili s nama ove snimke te tako upriličili još jedan susret s njim kroz film, da zauvijek ostane dio nas.“

Branko Drakulić: „Iznimna mi je čast što sam imao priliku sudjelovati u stvaranju ove „male priče“ o velikom Oliveru. Da nas u tome nije prekinuo njegov prerani odlazak, priča bi bila znatno veća. Ipak, svjestan sam činjenice da je vrijeme dozvolilo i više, ovo bi svejedno ostala „mala priča“ u odnosu na njegovu veličinu.“

Neno Drobnjak: “Drago mi je da sam u životu imao priliku surađivati s Oliverom. Žao mi je što nismo uspjeli napraviti više, pogotovo koncerte u Splitu kojima se uistinu veselio. Pregledavajući snimke shvatili smo da je i to malo materijala što imamo dragocjeno, te da bi to trebali prikazati Oliverovoj publici.