IZVJEŠĆE/FOTO: Ultra Europe 2019 – sve je isto, a ništa isto nije!
13. srpnja 2019.
Music Box (10956 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Ultra Europe 2019 – sve je isto, a ništa isto nije!

Nakon 6 godina Ultra Europe dobila je novi dom, preselila se nepunih 2 kilometra od Poljuda na Park Mladeži.

Odmah s početka ulaz je zbog konfiguracije terena dosta lošije izveden, a podići kartu mala je zbrka. Ulazi su razbacani na više strana, a to je isto jedna od novina s kojom se susrećem i koja mi je skroz nepraktična. Konfiguracija koja me je dočekala odaje da je prostor puno manji barem vizualno, no to nužno ne mora biti loše, ljudi su zbijeni i posjećenost manjih pozornica je bolje zbog kraćeg puta koji moramo prevaliti da bi došli od jednog do drugog. 

Krenimo od najmanjeg stagea, a to je UMF Radio. Eksplozija je riječ kojom bih opisao ovaj stage koji je napredovao i dobio na važnosti od prošle godine u svim segmentima, a to se dogodilo upravo zbog tog cjelokupno manjeg prostora gdje je sad puno pristupačnije biti na različitim stagevima jer oni više nisu potpuno odijeljeni kao prošlih godina pa su i ranije satnice bile izuzetno dobro popraćene. UMF Radio stage sam posebno popratio i iz razloga što tamo nastupa veći dio domaće DJ scene koja je ove godine na Ultra Europeu. Tu su Kosta Radman koji je nastupao jučer, a uz njega su tu još Lorenzo i Joe2Shine koji će  puštati glazbu danas. Kako pratim njihov rad kroz godine i znam da  iza sebe imaju vrhunske nastupe diljem svijeta svakako je zadovoljstvo vidjeti ih na Ultra Europeu. Više domaćih snaga je također novina ovogodišnje Ultre koja im je dala više povjerenja pa se nadam da će to s godinama rasti, a samim time i da će se scena kod nas dodatno razvijati uz ovakve prilike. Tako sam imao priliku družiti se i slušati Kostu Radmana koji ima hrpu nastupa iza sebe diljem svijeta. Nakon svih tih nastupa njegovo ime je sigurno poznato stranoj publici koliko i našoj.

Dojam UMF Radio pozornice je totalni hit prvog dana, a na ovako dobro ispunjenom prostoru, naspram prošlih godina, svakako je imperativ svirati jer svi dobro znamo što Ultra predstavlja u svijetu elektroničke glazbe.

Selim se na Resistance stage za koji bih rekao da se od prošle godine nije promijenio, kvaliteta glazbe je na razini, a sam stage je ostao isti. Ljubitelji techna su uživali ako je suditi po posjećenosti. I sad ono glavno, Main Stage zbog kojeg je većina tu. Promjena lokacije najviše je utjecala upravo na ovu pozornicu, a po mome mišljenju negativno. Odmah na prvi pogled parter je manji, a fale i tribine Poljuda na koje smo navikli kroz godine. Kako su se izgubile tribine Poljuda publika koja želi predahnuti, sjesti, a neki čak i odspavati to više ne mogu s pogledom na stage. Stoga traže druge lokacije ili odlaze pa se tu gubi određen broj ljudi. Uspoređujući s prošlim godinama, iako je ovogodišnji parter manji, činio mi se i dosta manje popunjen. S vrha sjeverne tribine Poljuda imali smo izuzetno dobar pogled na pozornicu pa se ove godine gubi i taj osjećaj prostranosti.

Što se glazbenog dijela tiče tu su ponovo najbolja imena svjetske scene kao što su David Guetta, Nicky Romero ali i legenda žanra Armin van Buuren koji je opet priredio nezaboravno zatvaranje prvog dana.

O glazbi i produkciji nema se puno reći, a što već nije ispričano prije, glazbenici su publiku doveli do usijanja svojim nastupima i prvi komentari su bili izuzetno pozitivni. Na kraju treba reći da će to biti još jedno produkcijski jako izdanje kako i priliči festivalu ovakvih razmjera, a očekivanja publike će potkrijepiti najbolji svjetski glazbenici ovog žanra. Također na kraju prvog dana u kojem su promjene prostora totalno promijenile poimanje Ultre nama koji smo festival posjećivali prije, mora se priznati kako su nam te iste promjene stvorile intrigu da opet otkrivamo lokaciju festivala, upoznajemo se s njom i uživamo u programu. 

Piše: Noa Barić

Foto: Josip Svalina