Mjesec dana ostalo do Šakan festivala u Brelima
13. srpnja 2019.
Music Box (10919 Članci)
Podijeli

Mjesec dana ostalo do Šakan festivala u Brelima

Četvrto izdanje Šakan Festivala održat će se  9. i 10. kolovoza u samom centru Brela na platou ispred hotela Soline. Ovogodišnji headlineri su Goran Bare & Majke, Vojko V i Jay Farrar, a uz njih nastupaju Them Moose Rush, Tús Nua i Sir Croissant.

Jay Farrar se smatra jednim od pionira alternativne country glazbe. S Jeffom Tweedyjem i Mikeom Heidornom 1987. godine osniva kultni bend Uncle Tupelo, nakon kojeg 1994. godine osniva Son Volt, čiji je deseti album „Unionizašao ove godine. Kao solo glazbenik izdao je dva studijska albuma, dva EP-a, filmski soundtrack te nekoliko live albuma. Ovo je njegov jedini nastup ovog ljeta u Europi.

Goran Bare je hrvatski glazbenik i karizmatični frontman rock grupe Majke, osnovane 1984. Njihov prvi album „Razum i bezumlje“ objavljen 1990. godine proglašen je rock albumom godine. 2000. godine Goran Bare započinje samostalnu karijeru i u tom razdoblju izdaje dva albuma. 2018. Majke objavljuju album „Nuspojave“ koji dobiva Porina za najbolji album rock glazbe.

Vojko V (a.k.a. Vojko Vrućina) splitski je reper i glazbeni producent poznat po svom radu u bendovima Dječaci i Kiša Metaka, a u 2018. je započeo solo karijeru. Pred nastup u rasprodanom Domu sportova objavljuje spot za „Kako to“ koji ga je lansirao u trenutno najveće hrvatske glazbenike.
Njegov album „Vojko“ 2019. godine osvaja Porina za najbolji album godine i najbolji album klupske glazbe dok je spot za pjesmu Ne može nagrađen za najbolji video broj.

Umjesto najavljene Mary May, koja je iz osobnih razloga morala otkazati nastup, nastupit će zagrebačka post rock/noisy shoegaze grupa TÚS NUA koja nastaje 2014. godine. Svoj prvi album „Horizons“ objavljuju 2017. godine, a početkom godine je njihova pjesma  „Fight!“ bila  song of the day na najpoznatijem američkom alternativnom radiju KEXP iz Seattlea. 14. lipnja ove godine objavljuju singl „Ride“ kojim najavljuju drugi studijski album, koji bi trebao izaći sljedeće godine.

Sir Croissant je projekt Igora Božanića iz Banja Luke. Aktivan je na nezavisnoj glazbenoj sceni od 2017. godine i do sada je samostalno objavio dva EP izdanja: „Let me sleep“ i „if i was a fish i would cry“. S festivala na kojima je nastupao, kao što su Americana, Novi val i Kantautorski festival Močvare, pokupio je pozitivne kritike na svoj već sada prepoznatljiv izričaj.

Them Moose Rush je progresivni rock bend iz Bjelovara koji je u svega nekoliko godina privukao pažnju kritike i publike nastupivši na mnogim domaćim i inozemnim festivalima te svakako spada u sam vrh alternativne scene u nas. Iza sebe imaju dva EP-ja i jedan album „To Future Miss Sunshine“ iz 2013., te „Don’t Pick Your Noise“ iz 2018. godine. Svoju glazbu opisuju kao „space prog pop noise rock”.

Festivalske ulaznice mogu se kupiti u Rockmarku (Berislavićeva 13, Zagreb), Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb), Caffe Baru Basket (Domovinskog rata 42, Split) i u Tobacco Shopu (Brela, lučica Soline). Cijena festivalske ulaznice je 70 kuna. Dnevne ulaznice po cijeni od 50 kuna bit će dostupne na ulazu u festivalski prostor.

Foto: Ivica Drusany