Američka pjevačica ruandskog i ugandskog podrijetla, Somi, otvara 2. Backstage Live Pula
18. srpnja 2019.
Music Box (10240 Članci)
Podijeli

Američka pjevačica ruandskog i ugandskog podrijetla, Somi, otvara 2. Backstage Live Pula

Somi, američka pjevačica i aktivistica ruandskog i ugandskog podrijetla. 21. rujna, u Istarskom narodnom kazalištu, otvara 2. Backstage Live Pula 2019!

Somi nazivaju modernom Miriam Makeba, a njezinu karizmu uspoređuju i s onom Nine Simone i Dianne Reeves. Profinjena je glazbenica iznimne muzikalnosti koja pjeva na engleskom i raznim afričkim jezicima. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, a utemeljila je i „New Africa Live“, neprofitnu organizaciju posvećenu promociji najboljih suvremenih afričkih umjetnika koji rade u području performansa, vizualne umjetnosti i književnosti, Djetinjstvo provela u Zambiji, a danas živi u SAD-u i Nigeriji. Zahvaljujući tome, stekla je i bogato glazbeno iskustvo koje koristi u svojem stvaralaštvu. Svoju glazbu naziva new african jazz, a temelji je na multikulturalnosti – prije svega na spoju jazza i afričke glazbe, ali i funka, soula, folka i countryja. Svoj osebujan pristup jazzu obogaćuje  s world musicom, zvuk u nekim izvedbama obogaćuje gudačkim glazbalima, a u nekima korištenjem elektroničkih naprava. Za razliku od glazbe njezina mentora, južnoafričkog trubača Hugha Masekele, koja je bliža jazzu i moćnog je zvuka, njezina je nježnija i otvorenija za različite utjecaje.

Autorica je ili koautorica skladbi koje su i politički i socijalno angažirane, a mnoge su nastale nadahnute životom u Lagosu i aktivnostima umjetnika koje je sama pokrenula u raznim salonima grada. No, izvodi i skladbe drugih autora raznih žanrova, primjerice Abbey Lincoln ili Boba Marleyja. Takve su i druge njezine suradnje – stilski šarolike. U raznim je prigodama pjevala uz Mosa Defa, Baabe Maala, Johna Legenda, Billyja Childsa, Paula Simona, Danila Pereza i Jennifer Hudson. Objavila je šest samostalnih albuma, snimajući u raznim formacijama, a na nekim izvedbama su joj se, među ostalima, pridružili Hugh Masekela, Angelique Kidjo, Ambrose Akinmusire, Marcus Strickland i Jaleel Shaw.

Ulaznice potražite na blagajni Istarskog narodnog kazališta, prodajnim mjestima Eventima i na www.eventim.hr

2. Backstage Live Pula 2019 u Istarskom narodnom kazalištu, Pula, najavljuje i koncerte Charlieja Huntera i Lucy Woodward 5. listopada, Mingus Big Banda 29. listopada i Jasona Morana & Bandwagona 12. studenog.

Foto: August Udoh