Filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” Velika Zlatna arena 66. Pulskog filmskog festivala
20. srpnja 2019.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

Filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” Velika Zlatna arena 66. Pulskog filmskog festivala

Završen je 66. Pulski filmski festival koji je i ove godine pruštio publici sjajne projekcije filmova, nekih već viđenih u kinima, ali i nekih koji su hrvatsku premijeru imali upravo u Puli.

Dodijeljena su i priznanja za najbolje filmove i pojedince, stoga idemo redom.

Priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film doobio je “Dnevnik Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević. Najbolju manjinsku koprodukciju ima film “Šavovi” redatelja Miroslava Terzića, a ocjenjivački sud posebno pohvaljuje glumicu Juditu Franković Brdar za kreiranje izuzetno kompleksnog glavnog lika predočenog velikom ekspresivnošću u filmu “Izbrisana”, redatelja Mihe Mazzini.

Publika je, glasovanjem za Hrvatski program prikazan u Areni, dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” s prosječnom ocjenom 4,90.

Što se tiče nagrada u kategoriji Manjinske hrvatske koprodukcije, Zlatu arenu za najbolji film dobio je “Rafaël” redatelja Bena Sombogaarta. Zlatna arena za režiju dodijeljena je Teoni Strugar Mitevskoj za film “Bog postoji, njeno ime je Petrunija”. Zlatna arena za glumačko ostvarenje otišla je u ruke Juditi Franković Brdar za ulogu Ane u filmu “Izbrisana” redatelja Mihe Mazzinija.

IZVJEŠĆE: 66. Pulski filmski festival (prvi dan) – Ljubav i što je sve (ne)može pobijediti

U kategoriji “Hrvatski film” Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodijeljena je Predragu Ličini za film “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” redatelja Predraga Ličine. Zlatna arena za oblikovanje zvuka otišla je u ruke Dariju Domitroviću za film “F20” redatelja Arsena Antona Ostojića. Zlatna arena za masku dodijeljena je Svetlani Gutić i Miroslavu Lakobriji za film “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” redatelja Predraga Ličine. Zlatna arena za vizualne efekte u filmu dodijeljena je Krstu Jaramu, Michalu Strussu, Antoniju Ilicu, Goranu Stojniću, MagicLabu i Hommageu za film “Moj dida je pao s Marsa” redatelja Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića. Uručena je i Zlatna arena za specijalne efekte u filmu, a otišla je u ruke  Zvonimiru Krivecu za film “General” redatelja Antuna Vrdoljaka. Zlatnu arena za kostimografiju dobila je Selena Orb za film “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”. Najbolju scenografiju ima isti film, a Zlatnu arenu dobila je Jana Piacun. Što se tiče glazbe najbolji je bio film “Dnevnik Diane Budisavljević”, a nagradu su dobili Alen i Nenad Sinkauz. Isti film dobio je i Zlatnu arenu  za montažu (Marko Ferković), a “Moj dida je pao s Marsa” redatelja Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića dobio je Zlatnu arenu za kameru (Sven Pepeonik).

IZVJEŠĆE/FOTO: 66. Pulski filmski festival (2. dan) – više od (glumačke) igre

Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu otišla je Borku Periću za ulogu Nikice u filmu “General”, a za glavnu mušku ulogu Krešimiru Mikiću za ulogu Ministra Stanka Kelave u filmu “Koja je ovo Država” redatelja Vinka Brešana. Najbolja sporedna glumica festivala je Olga Pakalović (Milica u filmu “General”), a glavna glumica Hristina Popović (Franka Anić u “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”).

Najbolji scenarij ima film “Koja je ovo država” (Mate Matišić), a režiju “Dnevnik Diane Budisavljević” (Dana Budisavljević). Ovaj film dobio je i Veliku Zlatnu arenu za najbolji film, a dobio je nagradu od 30 tisuća kuna, dok su producenti dobili i dodatnu nagradu post produkcijskih usluga u visini od 15 tisuća eura.

IZVJEŠĆE: 66. Pulski filmski festival (četvrtak): D(i)an(a) i Noć.