Umro Rutger Hauer, zvijezda “Blade Runnera”!
24. srpnja 2019.
Nikola Knežević (2346 Članci)
Podijeli

Umro Rutger Hauer, zvijezda “Blade Runnera”!

Nizozemski glumac Rutger Hauer, kojeg pamtimo po sjajnoj ulozi u filmu “Blade Runner” i brojnim drugim naslovima, umro je u 76. godini života u svom domu u Nizozemskoj.

Umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdio njegov agent Steve Kenis koji je rekao da je sprovod održan u srijedu.

1982. godine utjelovio je Roya Battyja u filmu “Blade Runner”, a među zadnjim ulogama pamtimo ga kao Cardinala Roarka u “Sin Cityju”, kao i po angažmanu u filmu “Batman Begins”. Prirodne su mu bile i uloge u hororima i vampirskim filmovima pa je tako glumio Van Helsinga u filmu “Dracula 3D”, kao i vampira Barlowa u mini seriji “Salem’s Lot”. Prve ozbiljne filmske korake učinio je u kasnim 60-im godinama u Nizozemskoj kao zvijezda serije Paula Verhoevena “Floris”. Glumio je i u drami “Turkish Delight” koja je nominirana za Oscara za najbolji strani film. Krenula je potom i hollywoodska karijera i prva velika uloga u trileru “Nighthawks” zajedno sa Sylvesterom Stalloneom. Okrenuo se i akcijskim filmovima u 80-im godinama pa ga pamtimo po filmovima “Ladyhawk”, “The Hitcher”, ali i westernu “Wanted: Dead or Alive”. Najveći trijumf doživio je u filmu “The Legend of the Holy Drinker” koji je dobio Zlatnog lava u Veneciji. 90-ih je glumio u nizu filmova američke i međunarodne produkcije, a bio je i dio filmske verzije “Buffy the Vampire Slayer”. Nominiran je za Zlatni globus za ulogu u filmu “Escape from Sobibor” te za ulogu u drami “Fatherland”.

Bio je aktivan u Greenpeaceu i osnivač Starfish asocijacije, neprofitne organizacije posvećene podizanju svijesti o AIDS-u. Rođen je 23. siječnja 1944. godine u Breukelenu u Nizozemskoj. Umro je 19. srpnja.