Večeras u Zaječaru počinje četvrti regionalni Outhide festival
26. srpnja 2019.
Music Box (7758 Članci)
Podijeli

Večeras u Zaječaru počinje četvrti regionalni Outhide festival

Danas i sutra se u Park – šumi Kraljevica pored Zaječara održava glazbeni dio četvrtog Outhide festivala.

Tema ovogodišnjeg festivala je “Bapske priče”, koju prati i fiktivna priča. Kao i prethodnih godina, organizatori su pripremili bogat dnevni, ali i glazbeni program na tri pozornice za ova dva dana. Publika će uživati u nastupima vodećih imena domaće elektroničke glazbene scene, ljubitelji live performansa moći će čuti popularne izvođače iz cijele regije, a program nudi i brojna zanimljiva izvođenja mladih, neafirmiranih umjetnika koji su odabrani putem natječaja.

Neki od izvođača su Minilinija, Kristijan Molnar, Svemirko, Who See, Buč Kesidi, Kablovi (MKDSL/Peđa Milutinović) Coeus, Felver, Killo Killo, Monosaccharide, Dimitrije Dimitrijević, Naopak & Infamous, I Bee & Taz, JAL, Agos, Deterdžentlmen, Fokus, Spliff, ali tu nije kraj.

Dnevni program je počeo već u nedjelju brojnim pratećim aktivnostima. Održane su izložbe, promocije knjiga, jazz večeri, tribine, panel diskusije, Hollywood dan posvećen filmu… Nije izostala ni graffiti zona u skladu s dugogodišnjom grafiterskom tradicijom Zaječara. Ove godine gostovao je Endo, umjetnik iz Čačka koji je naslikao jednu zgradu u centru grada.

“To je prvi mural ove veličine urađen u Zaječaru. Konačno smo dobili suglasnost građana da možemo nacrtati i iskazati naš vid umjetnosti. Samim tim je završen dan graffiti zone u suradnji s momcima iz Čačka i DUK festivalom”, kaže Marko Sibinović iz organizacije.

Pravo osvježenje bio je i Outhide Festić – dječji program za roditelje i najmlađe posjetitelje, a neće izostati ni gastronomska manifestacija ni sat joge za sve posjetitelje kampa.

Stvaranje festivala alternativne kulture u gradu na dva Timoka nije slučajno i nije se dogodilo preko noći. Outhide – festival muzike i umjetnosti nastaje u godinama kada postaje teško autorsku glazbu nekomercijalnog zvuka plasirati široj populaciji kao nešto što u svojoj srži ona jest, potreba stvaratelja da publici prenese svoj vibe – ako govorimo modernim jezikom.

“Zaječar je uvijek imao svoj vibe, a imao je i festivale kao što su Gitarijada, ZALET, Dani Zorana Radmilovića, poznatiji kao Zoranovi Dani. Danas Outhide Festival nastaje dakle sasvim logično, iako se prividno čini da je iznenadno i neočekivano”, kaže Mladen Stefanovski, jedan od organizatora Festivala.

Ono što organizatori posebno naglašavaju je da je za posjetitelje i ove godine osiguran besplatan kamp u Kraljevici. Nije zgoreg naglasiti da ovo izletište, koje se nalazi u samom Zaječaru, ukrašava spomenik palim borcima u NOR- u i žrtvama fašističkog režima umjetnika Vladimira Veličkovića.