Last Minute Open Jazz Festival i ove godine priprema pravi jazz raj uz Silhouette and Vinx i druge
29. srpnja 2019.
Music Box (9471 Članci)
Podijeli

Last Minute Open Jazz Festival i ove godine priprema pravi jazz raj uz Silhouette and Vinx i druge

Nakon 12 godina održavanja Last Minute Open Jazz festivala u Balama sve je spremno i za ovo ljeto.

Ovo ljeto dogodit će se možda najsnažniji festival do sada. Intuitivno, Tomislav Lovro Pavleka i Melita Lovričević složili su ovogodišnji program, ne samo tematski jasan, već i iznimno zahtjevan za glazbenike i publiku.

“Vječita igra među izvođačima i publikom dala nam je jasnu viziju kako je to jedno tijelo. Publika je zaseban instrument bez koje nema svrhe realizacija glazbene umjetnosti. Bale su kroz godine postale utočište velikom broju glazbenika. U tih 12 godina na daskama Throne  Teatre – u Kamenim pričama i na velikoj pozornici na trgu Tomasso Bembo sviralo je više 700 glazbenika, koliko se ja sjećam. Oni su ostavili snažan pečat u razvoju našeg mjesta, dali su krila i smisao mnogim ljudima koji nas s radošću posjećuju”, ističe Pavleka koji kaže kako ne voli isticati određena imena nego treba doći i osjetiti čitavu priču jer su sva 4 dana Festivala jednako snažna i povezana.

Glazbenici dolaze preko oceana, preko mora, željeznicom, brodom, avionom….u Bale. Od prvog do četvrtog kolovoza u Balama ovoga ljeta dogodit će se čudo!

U četvrtak 1. kolovoza dolazi Branimir Gazdik sa svojim kvartetom, višestruko nominiran ove godine za nagradu Porin, a nastupit će i austrijski bend Month of Sundays koji izvrsno kombiniraju akustični i elektronički instrumentalni zvuk i stvaraju jednu posebnu, opuštajuću i u isto vrijeme osvježavajuću atmosferu. Drugog dana festivala dolaze susjedi, Big Band Šmarje pri Jelšah iz Slovenije i još jedni Austrijanci, sjajna jazz projekt Prohibition Stompers. Subota je u potpunosti posvećena domaćim snagama pa tako nastupaju Charlie Jurković, Valerija Nikolovska i Double Standards Trio te Kristijan Terzić Kvintet. U nedjelju, 4. kolovoza u Balama vas očekuje prava jazz poslastica. Dolaze članovi jedinog klezmer sastava na ovim područjima, Jewsers, te Silhouette and Vinx, kombinacija koja će vas oboriti s nogu. Vinx De’Jon Parrette je izvrstan jazz perkusionist i pjevač čiju karijeru je obilježila i suradnja sa Stingom, Steviejem Wonderom i Cassandrom Wilson, a dobitnik je i Grammyja. U Bale Silhouette nad Vinx donose pravu fuziju jazza, popa i soula.

Ulaz na Last Minute Jazz Festival je besplatan, a istarske Bale još jednom će se pretvoriti u pravi jazz raj. Evall(e)a!