IZVJEŠĆE/FOTO: Ferragosto JAM 12 (2. dan) – od hip-hopa preko psihodelije i world musica do istinskog rocka
3. kolovoza 2019.
Music Box (10875 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Ferragosto JAM 12 (2. dan) – od hip-hopa preko psihodelije i world musica do istinskog rocka

Dvanaesti Ferragosto, moj peti put (ako sam dobro sve pobrojio), a oduševljenje nikada nije splasnulo pred početak ovog najvažnijeg festivala za svakog poštenog Slavonca.

Da je u pitanju po mnogima i najbolji domaći festival u Hrvatskoj dokazuje i ovogodišnji line up koji će u Orahovicu dovesti hrpu sjajnih regionalnih imena, predstavnika raznovrsnih žanrova, od hip hopa, preko rocka, do popa i world musica. No, bez obzira na raznovrsnost kod svih njih je jedna stvar identična – energija. Neovisno o vremenskim uvjetima, a oni drugog dana Ferragosta i nisu bili idealni. Kiša nas je pratila cijelo vrijeme dok smo putovali u Orahovicu pa je tamo na nekoliko sati prestala i onda nakon ponoći krenula sa svojom dosadnom misijom. Ali ta misija nije uspjela jer publiku ne zanima niti kiša, niti bilo koji drugi element koji bi ih spriječio da uživaju u festivalskom programu.

Program je zahvaljujući kiši sitnicu kasnio jer su se ipak trebale odraditi neke probe, no sve je to zanemarivo. Večer su otvorili Helem nejse, BiH reperi koji su jedni od predvodnika nove hip hop generacije. A to su pokazali i u Orahovici pred stotinjak ljudi. Doza humora, doza sjajne energije koju uvijek ispostavljaju na live nastupima, te u konačnici doza odličnih pjesama koje su rasplesale publiku. I sami su se iznenadili što su ih ljudi nakon nastupa molili za fotografiranje i razmjenjivanje par rečenica. Nove zvijezde su rođene!

Nakon njih dolaze Rezerve, sve popularniji Makarani koji su kao i prethodnici odradili kratak nastup, sukladno festivalskom programu, ali za razliku od prethodnika nije bio nešto pretjerano zanimljiv. Bilo je trenutaka kad se publika aktivirala, pogotovo na najveće hitove “Ne voli, ne voli”, “Madona” i druge. Možda jednostavno nije bio njihov dan jer sam ih gledao u puno boljim izdanjima, a tu mislim na energiju koja inače pršti na koncertima. Sve je to ipak bio i više nego dobar uvod u ono što možemo okarakterizirati kao jedan od najzanimljivijih trenutaka večeri, nastup benda i projekta Porto Morto. Psihodelični, progresivni, artistični, glazbeno briljantni i svakako jedinstveni na hrvatskoj glazbenoj sceni. Publika je to osjetila i savršeno nagradila pa čak i na najnovijim pjesmama s aktualnog albuma “Portofon”. Za razliku od koncerta u Tvornici kulture ovoga puta su u potpunosti došli do mojeg srca i još ću jednom obratiti posebnu pozornost kad god naletim na njih.

Ipak, nastup koji me među još nekima najviše radovao jest onaj grupe Kries, projekta Mojmira Novakovića koji sa svojim bendom kombinira world music glazbu s modernim elementima zbog čega ih možemo prozvati rockerima ili punkerima u etno glazbi. I oni koji ne znaju za njih sad će ih itekako znati, a oni koji su možda bili skeptični oko toga da će to biti jedan od najatraktivnijih nastupa na Ferragostu sada će promijeniti mišljenje. “Selo na okuke”, “Koćarina”, “Zumba”, “Dodole” i brojne druge izazvale su u publici erupciju oduševljenja, a šamanski duh Mojmira i ostatka ekipe idealno se prenio na nas. Dvoglasno i troglasno pjevanje, riffovi od kojih će vam se slediti krv u žilama i zvuk tradicionalnih instrumenata zbog kojih će vam zatitrati srce – tako bi se nekako mogao opisati njihov koncert na Ferragostu. Nevjerojatna je energija koju su imali prilike pokazati prošle odine i na Szigetu, a festivalski nastupi diljem Hrvatske samo su još jedna potvrda popularnosti među publikom, mlađom i starijom. Čak je i Goran Bare zaplesao u backstageu pripremajući se za koncert sa svojim Majkama.

A tek njihov nastup bio je nešto posebno i označio je dolazak velikog broja publike i ljubitelja istinskog rock and rolla koji su ispunili cijeli prostor ispred Piknik stagea. Bilo je određenih tehničkih problema na početku zbog kojih su morali iznova izvesti “Ljubav krvari”. Super raspoloženi Bare sve je to na humorističan način opisao, a čak u stanci s publikom otpjevao “Nazdravite drugovi” i spomenuo Mehu Puzića (iako je Hašim Hučuk Hoki izvodio tu pjesmu) ili kako ga je on predstavio – M. Puzić, the king of sevdah. Oni koji ga više poznaju svjesni su njegove široke lepeze poznavanja domaće i strane glazbene scene, tako da i ne čudi što je zaplesao uz Kries, a nakon toga spomenuo Mirzino jato pa potom došao do Mehe Puzića. No, vratimo se na njegov nastup. Bilo je tu određenih mikrofonija, za što naravno oni sami nisu krivi, ali to se osjetilo i na drugim koncertima tijekom večeri tako da smo već bili naviknuti. Iako je, iskreno, razglas bio overall iznimno dobar. Osim novih pjesama s albuma “Nuspojave”, naravno, najveću pozornost Bare i Majke izazvali su izvedbama hitova “Mene ne zanima”, “Mršav pas”, “Ja sam budućnost”, “A ti još plačeš”, “Teške boje” i drugih. Ni kiša koja je krenula padati pred kraj nastupa nije spriječila obožavatelje da ostanu na istom mjestu.

Kiša je sve više jačala, Bare i Majke su završili svoj nastup, a s njima se i publika u većini povukla dok su se na pozornici spremali još jedni iskusni rockeri, sinjski M.O.R.T. S obzirom da je već krenula dosta jaka kiša, a put do kući je bio dosta dug, odlučili smo završiti drugu večer, spasiti opremu koju smo nosili sa sobom i propustiti njihov nastup, kao i povratak Ede Maajke i benda na Ferragosto. Vjerujemo da je sve prošlo u najboljem redu i da su opravdali svoj zvjezdani status.

Večeras nova doza Ferragosta, nova doza dobre zabave i nova doza izvrsne glazbe uz Josipu Lisac, Letu Štuke, Urbana & 4, Vojka V i druge, a otvara se i Izštekani stage gdje će nastupiti Ischariotzcky, JeboTon Ansambl i drugi. Zahuktat će se i #DobroJutro Stage uz imena kao što su Oliver, VRH i izvrsna Milea.

Foto: Nikola Knežević